Ο Κ. Μητσοτάκης, αφού αμφιταλαντεύτηκε μαζί με τους συνεργάτες του και μίλησε με τους Σ. Τσιόδρα, Ν. Χαρδαλιά, αλλά και την Επιστημονική Επιτροπή, αποφάσισε ότι δεν χρειάζονται πρόσθετα απαγορευτικά μέτρα, αλλά αυστηρότερη αστυνόμευση. Σε αυτή την απόφαση συνέβαλαν η πειθαρχία που εξακολουθεί να δείχνει η μεγάλη πλειοψηφία των πολιτών, η πιο ξεκάθαρη στάση της Ιεράς Συνόδου (η οποία κατέστησε απολύτως σαφές ότι οι εκκλησίες θα είναι κλειστές για τους πιστούς), αλλά και η συνεκτίμηση της κόπωσης που έχει επέλθει από τον μακροχρόνιο εγκλεισμό.
› Αγορά
Η προσοχή της κυβέρνησης έχει στραφεί ήδη στον σχεδιασμό της σταδιακής μετάβασης στη «νέα κατάσταση» που θα αρχίσει να δημιουργείται μετά τις 27 Απριλίου, η οποία είναι ημερομηνία-ορόσημο. Οι αποφάσεις δεν πρόκειται να ληφθούν πριν από τις 27/4 κι αυτές που θα ανακοινωθούν μετά, θα αφορούν σε ένα σταδιακό άνοιγμα της αγοράς, χωρίς όμως την άρση των περιοριστικών μέτρων. Σύμφωνα με πληροφορίες, μάλιστα, είναι πολύ πιθανόν τα περιοριστικά μέτρα να παραταθούν έως τις αρχές Μαΐου. Αυτό πρακτικά σημαίνει ότι δεν πρόκειται να υπάρξει κάποια «απότομη επιστροφή στην κανονικότητα». Αντιθέτως, θα ανοίξουν πρώτα μικρές εμπορικές επιχειρήσεις και τα κομμωτήρια και σταδιακά, ενώ θα συνεχίσουν να ισχύουν τα περιοριστικά μέτρα, θα προστίθενται και νέες επιχειρήσεις που θα ανοίγουν. Τα Mall, τα καφέ και τα εστιατόρια δεν περιλαμβάνονται στις επιχειρήσεις που θα αρχίσουν να ανοίγουν στο πρώτο δεκαήμερο του Μαΐου. Κι αυτό το σταδιακό άνοιγμα θα συνδυαστεί με ένταση των ελέγχων για την πορεία του κορονοϊού. Απόφαση της κυβέρνησης είναι να μην διακινδυνεύσει επ’ ουδενί τα σημαντικά αποτελέσματα που έχουν επιτευχθεί έως τώρα.
› Σχολεία
«Ιδιαίτερη άσκηση» είναι το άνοιγμα των σχολείων. Κι εκεί, όπως φαίνεται, το άνοιγμα θα είναι σταδιακό. Πρώτα θα λειτουργήσει η Γ’ Λυκείου, μετά τα Λύκεια, μετά τα Γυμνάσια και τέλος τα Δημοτικά. Τα μέτρα που εξετάζονται είναι πολλά, χωρίς να έχουν ληφθεί οριστικές αποφάσεις. Βέβαιη θεωρείται η παράταση του σχολικού έτους, όπως και η διεξαγωγή των Πανελλαδικών εξετάσεων μάλλον κατά το τέλος Ιουνίου με αρχές Ιουλίου. Δεν είναι ακόμα σαφές αν θα γίνουν οι προαγωγικές εξετάσεις. Επίσης, θεωρείται αρκετά πιθανόν να δοθεί και νέα παράταση στο κλείσιμο των σχολείων, πέραν της 10ης Μαΐου, ίσως μέχρι τις 18 Μαΐου.
› Οικονομία
Αμεση προτεραιότητα παραμένει η γρήγορη ανάταξη της οικονομίας. Παρά τα σοβαρά προβλήματα που αναμένεται να δημιουργηθούν κυρίως στον τουρισμό, που συμβάλλει με περίπου 20% στο ΑΕΠ, η κυβέρνηση σχεδιάζει -μέχρι στιγμής- με βάση το πλάνο η ύφεση να ξεπεράσει το 7%. Ο στρατηγικός σχεδιασμός της είναι ο όσο το δυνατόν μεγαλύτερος περιορισμός της ζημιάς στη διάρκεια του 2020 και η προετοιμασία για έκρηξη το 2021. Κι όπως φαίνεται, υπάρχουν οι προϋποθέσεις και για τα δυο. Ο μεν τουρισμός μπορεί να μειώσει τις απώλειες, δεδομένου ότι η Ελλάδα αναγνωρίζεται παγκοσμίως πια σαν μια ασφαλής χώρα, τη στιγμή που οι βασικοί ανταγωνιστές της στον τουρισμό (Ισπανία, Τουρκία, Ιταλία) έχουν πληγεί πολύ σοβαρά. Η προοπτική ενός «εκρηκτικού 2021» υπηρετείται από το χτίσιμο του νέου brand name της χώρας, η οποία, εκτός από ηγεσία και αξιοπιστία, διαθέτει πλέον και υποδομές (ΕΣΥ, ψηφιακό κράτος), που την ενισχύουν ως επενδυτικό προορισμό. Η εικόνα της χώρας διεθνώς είναι βέβαιο ότι δεν έχει καμία σχέση με την εικόνα του «μαύρου πρόβατου» της Ευρώπης που είχε ή ακόμα και με τη βελτιωμένη εικόνα που είχε πριν από την πανδημία. Η νέα εικόνα της χώρας εκτιμάται ότι θα προσελκύσει και νέες επενδύσεις, πέραν αυτών που είχαν δρομολογηθεί πριν από την κρίση.
ΓΙΑ ΤΟ «ΜΑΞΙΛΑΡΑΚΙ»
Η λογική της «νοικοκυρεμένης τακτικής» και ο λαϊκισμός του «δώσ’ τα όλα τώρα»
Δένδιας από τις ΗΠΑ: «Πυλώνας σταθερότητας η στενή συνεργασία Ελλάδας, Ισραήλ και Κυπριακής Δημοκρατίας»
Η κυβέρνηση παραμένει προσηλωμένη στη «νοικοκυρεμένη τακτική» των εφεδρειών, ώστε, ανάλογα με τις εξελίξεις, που παραμένουν ακόμα απροσδιόριστες, να ενισχύει με ρευστότητα την αγορά, ενισχύοντας έτσι και τους εργαζόμενους και τις επιχειρήσεις. Και αντιδρά στον λαϊκισμό του ΣΥΡΙΖΑ, του «δώσ’ τα όλα τώρα». Στο Μ. Μαξίμου επισημαίνουν και την αλλοπρόσαλλη τακτική της Κουμουνδούρου, η οποία εγκαλεί την κυβέρνηση… ταυτοχρόνως και γιατί δεν χρησιμοποιεί το «μαξιλαράκι», αλλά και γιατί… το χρησιμοποιεί. Ο Κ. Μητσοτάκης θα πάει την επόμενη εβδομάδα στη Βουλή για την προ ημερησίας συζήτηση που έχει ζητήσει ο Αλ. Τσίπρας και θα απαντήσει στις καχύποπτες αιτιάσεις του περί «μονοδιάστατης» χρηματοδότησης συγκεκριμένων επιχειρήσεων. Επίσης θα αποσαφηνιστεί ότι το «μαξιλαράκι» δεν είναι λεφτά ούτε του Αλ. Τσίπρα ούτε του Ε. Τσακαλώτου, αλλά είναι τα διαθέσιμα του ελληνικού κράτους, τα οποία αξιοποιούνται στοχευμένα και με σύνεση προκειμένου να στηριχθούν οι εργαζόμενοι, το ΕΣΥ και οι επιχειρήσεις.
Δημοσκοπήσεις
Αλλωστε, το πολιτικό κλίμα είναι ιδιαίτερα βεβαρημένο για τον Αλ. Τσίπρα και τον ΣΥΡΙΖΑ. Ολες ανεξαιρέτως οι δημοσκοπήσεις που έχουν γίνει το τελευταίο διάστημα έχουν τα ίδια ευρήματα: Τεράστια αποδοχή της πολιτικής της κυβέρνησης, τεράστια αποδοχή του πρωθυπουργού και των Σ. Τσιόδρα–Ν. Χαρδαλιά, τεράστια διαφορά μεταξύ Κ. Μητσοτάκη και Αλ. Τσίπρα ως προς την καταλληλότητα και διαρκές άνοιγμα της ψαλίδας μεταξύ Ν.Δ. και ΣΥΡΙΖΑ. Η τελευταία μέτρηση της Marc πρόσθεσε κι ένα καινούργιο, αλλά καταλυτικό στοιχείο: Ο Αλ. Τσίπρας και ο ΣΥΡΙΖΑ «αποδομούνται» πλέον και από μεγάλο ποσοστό ψηφοφόρων που τους είχαν δώσει την ψήφο τους μόλις πριν από 9 μήνες. Ενα ποσοστό ψηφοφόρων του ΣΥΡΙΖΑ, που φτάνει ή και υπερβαίνει το 20% (1 στους πέντε δηλαδή), είτε προτιμά τον Κ. Μητσοτάκη είτε δεν βρίσκει ρεαλιστικές τις προτάσεις του ΣΥΡΙΖΑ είτε πιστεύει ότι δεν θα ήταν καλύτερα τα πράγματα αν κυβερνούσε ο ΣΥΡΙΖΑ. Η αποδοχή της πολιτικής της κυβέρνησης για την πανδημία μεταξύ των ψηφοφόρων του ΣΥΡΙΖΑ ξεπερνά το 90%, ενώ το 62,4% κρίνει θετικά τα μέτρα για την οικονομία.
Είναι φανερό ότι η «διπλή κρίση» έχει δημιουργήσει μια νέα πολιτική πραγματικότητα. Στην οποία ηγεμονεύει ο Κ. Μητσοτάκης, την ώρα μάλιστα που αμφισβητείται ανοικτά πλέον ο Αλ. Τσίπρας και από τους πρόσφατους ψηφοφόρους του, αλλά και από σημαντική μερίδα των στελεχών του κόμματός του. Αυτή η «νέα πραγματικότητα» εξηγεί και τον τρόμο της Κουμουνδούρου για το όχι πιθανό σενάριο πρόωρων εκλογών, αλλά και την πολιτική αμηχανία του ΣΥΡΙΖΑ που έχει μπλεχτεί πάλι στα πλοκάμια του λαϊκισμού, της προχειρότητας και της αδυναμίας άρθρωσης στοιχειωδώς σοβαρού πολιτικού λόγου.
ΣΥΡΙΖΑ ΣΕ ΠΑΝΙΚΟ
Ο Τσίπρας «φωνάζει» για πρόωρες επειδή προσπαθεί να τις… κάψει
Σε ρυθμούς πρόωρων εκλογών προσπαθεί να κρατήσει τον ΣΥΡΙΖΑ ο Αλέξης Τσίπρας, καθώς -παρά τις διαψεύσεις της κυβέρνησης- φέρεται πεπεισμένος, ή τουλάχιστον έτσι λέει για να κρατά σε εγρήγορση το κόμμα του, ότι μετά το τέλος της κρίσης στη δημόσια Υγεία ο πρωθυπουργός θα πάει σε πρόωρες εκλογές.
Η σχετική συζήτηση ξεκίνησε από την Κουμουνδούρου και τις εκτιμήσεις των στενών συνεργατών του κ. Τσίπρα ότι η διαφορά ασφαλείας στις δημοσκοπήσεις υπέρ της Ν.Δ. και ο φόβος της κυβέρνησης εν όψει μιας μακράς περιόδου οικονομικής ύφεσης την επόμενη ημέρα του ορατού τέλους της κρίσης της δημόσιας Υγείας, θα οδηγήσουν αντικειμενικά τον πρωθυπουργό εν όψει υπαρκτού διλήμματος για τη διενέργεια πρόωρων εκλογών τον Σεπτέμβριο.
Μία αναφορά του πρωθυπουργού περί λογοδοσίας που πρέπει να ενισχυθεί μόλις τελειώσει η έκτακτη κατάσταση, επί της ουσίας μία απάντηση του κ. Μητσοτάκη στον ΣΥΡΙΖΑ που εμμέσως κατηγορούσε και κατηγορεί την κυβέρνηση για σκόπιμη παράταση των μέτρων και παράκαμψη της δημοκρατικής λειτουργίας, χρησιμοποιήθηκε από τον επικοινωνιακό μηχανισμό του ΣΥΡΙΖΑ ως επιβεβαίωση του σεναρίου.
«Ή δεν ξέρει τι έρχεται ή σχεδιάζει να δραπετεύσει. Το τελευταίο τηλεοπτικό μήνυμά του ήταν προεκλογικό» είπε το βράδυ της Μεγάλης Τετάρτης ο Αλέξης Τσίπρας στο Kontranews για να γίνει πιστευτό το σενάριο. Δύσκολα ωστόσο μπορεί να κρύψει ακόμα και ο ίδιος ότι ο ΣΥΡΙΖΑ φωνάζει για πρόωρες εκλογές επειδή προσπαθεί να τις «κάψει» και επειδή τις φοβάται. Το επιχείρημα περί «απόδρασης» Μητσοτάκη, με 23,3 ποσοστιαίες μονάδες στις δημοσκοπήσεις μπροστά από τον Αλέξη Τσίπρα (δημοσκόπηση Marc για τον Alpha, 15/4), δεν περνά ούτε στην πλευρά των φανατικών του ΣΥΡΙΖΑ, οι οποίοι για να εξηγήσουν τους σημερινούς πολιτικούς συσχετισμούς μιλούν για «φούσκα» και «fake πολιτική γιγάντωση Μητσοτάκη», επιστρέφοντας στη ρητορική περί ψεύτικων δημοσκοπήσεων που τόσο πολύ στοίχισε στον ΣΥΡΙΖΑ πριν από την τριπλή εκλογική αναμέτρηση το 2019.
Απλή αναλογική
Στενοί συνεργάτες του κ. Τσίπρα πάντως, όντως πιστεύουν ότι ο πρωθυπουργός θα βρεθεί ενώπιον υπαρκτού διλήμματος και μάλιστα με μεγάλο δέλεαρ, εφόσον τελειώσει ευνοϊκά για την κυβέρνηση, τον ίδιο και κυρίως την ελληνική κοινή γνώμη η κρίση στην Υγεία. Ενα restart και μάλιστα πριν από μία μακρά περίοδο ύφεσης και νέας δοκιμασίας της ελληνικής οικονομίας, είναι αντικειμενικά βασική επιλογή, υποστηρίζουν. Πολύ περισσότερο όταν, κάνοντας πρόωρες εκλογές, ο κ. Μητσοτάκης μπορεί να «τελειώσει» την απλή αναλογική αλλά και να βάλει τον βασικό του πολιτικό αντίπαλο σε πραγματική εσωκομματική δοκιμασία, βγάζοντάς τον εκτός συναγωνισμού για μεγάλο διάστημα. Υπάρχουν ωστόσο και ενστάσεις.
› Πρώτον, ότι η σκοπιμότητα «βγάζει μάτι» και μπορεί να γυρίσει μπούμερανγκ, πολλώ δε μάλλον αν οι πολίτες συνεχίσουν να θεωρούν άκαιρη τη συζήτηση περί πρόωρων εκλογών.
› Δεύτερον, αν η Ν.Δ. συγκεντρώσει 45% -λένε στον ΣΥΡΙΖΑ-, κινδυνεύει να βρεθεί η νέα κυβέρνηση με αδύναμη πλειοψηφία μόλις 151 βουλευτών και τον κ. Μητσοτάκη να ψάχνει την κίνηση για επαναληπτικές εκλογές και νέα εκλογική νίκη, με τον νέο εκλογικό νόμο για να πάρει ισχυρή πλειοψηφία.
Οι περισσότεροι πάντως στον ΣΥΡΙΖΑ επιμένουν ότι ο κ. Μητσοτάκης σκέπτεται προς αυτή την κατεύθυνση και δεν έχει πάρει τις οριστικές του αποφάσεις. Θυμούνται και τι έκανε ο κ. Τσίπρας τον Ιούλιο του 2015, όταν πήγε σε εκλογές τον Σεπτέμβριο, διαβεβαιώνοντας σύσσωμη την αντιπολίτευση για το αντίθετο και κάθονται σε αναμμένα κάρβουνα…
Οι αριθμοί που θα… ξεκλειδώσουν τις πόρτες μας
Η μείωση του αριθμού των σοβαρών κρουσμάτων στις Μονάδες Εντατικής Θεραπείας (ΜΕΘ), καθώς και του αριθμού των θανάτων ανά ημέρα είναι η πρώτη και βασική προϋπόθεση για την όποια άρση των περιορισμών.
Είναι χαρακτηριστικό ότι την περασμένη Τετάρτη (15/4), ο συνολικός αριθμός των διασωληνωμένων σε όλη τη χώρα ανερχόταν σε 72. Παράλληλα, ο συνολικός αριθμός των νοσηλευομένων σε Εντατικές και κλίνες αυξημένης φροντίδας ανερχόταν σε 127. Μία εβδομάδα πριν, την Τετάρτη 8 Απριλίου, ο αριθμός των διασωληνωμένων ασθενών ανερχόταν σε 90, των ασθενών σε Εντατικές ή κλίνες αυξημένης φροντίδας σε 142. Την ίδια στιγμή, πτωτική είναι η τάση και του αριθμού των θανάτων. Ενδεικτικά, στις 15/4 οι θάνατοι ήταν 102. Σε μία εβδομάδα, σε σχέση με την Τετάρτη 8/4 όταν ο αριθμός των θανάτων ήταν 83, καταγράφηκαν 19 επιπλέον θάνατοι. Ο ρυθμός θανάτων για την ακριβώς προηγούμενη εβδομάδα, δηλαδή από την 1η Απριλίου (σύνολο θανάτων: 50) μέχρι και τις 8 Απριλίου ήταν μεγαλύτερος και καταγράφηκαν 33 θάνατοι στο μεσοδιάστημα.
Η καμπύλη «ισιώνει» στις απεικονίσεις, κάτι που φαίνεται και από πολλαπλές αναπαραστάσεις της καμπύλης των ευρωπαϊκών χωρών από πολλά ιδρύματα, πανεπιστήμια και think tanks του εξωτερικού.
Ο μετριασμός της μεταδοτικότητας -η Ελλάδα έχει R0 μικρότερο του ενός, δηλαδή ένας άνθρωπος μπορεί να μολύνει λιγότερο από έναν- είναι το πρώτο από τα κριτήρια που λαμβάνουν υπόψη τους οι ειδικοί προκειμένου να ξεκινήσουν σταδιακή άρση των μέτρων.
Από την έντυπη έκδοση του Ελεύθερου Τύπου της Κυριακής