Οι πιο γεμάτοι δρόμοι και οι περισσότεροι που βγαίνουν από τα σπίτια τους έχουν θορυβήσει την κυβέρνηση. Κι έτσι, ενώ το επιχειρησιακό σχέδιο για την αντιμετώπιση των πιθανών εκδρομέων του Πάσχα είναι και έτοιμο και πολύ αυστηρό, η προσοχή της Πολιτικής Προστασίας στρέφεται και πάλι στον αστικό ιστό των πόλεων, όπου εμφανίστηκε η χαλαρότητα.
Σε σύσκεψη που έγινε με τη συμμετοχή του Μ. Μαξίμου, του υπ. Προστασίας του Πολίτη και της Πολιτικής Προστασίας αποφασίστηκε η αυστηροποίηση της αστυνόμευσης και η μερική αναδιάταξη των αστυνομικών δυνάμεων. Οι έλεγχοι στα διόδια θα είναι επί 24ώρου βάσεως και πολύ αυστηροί. Εκτός από το αυξημένο πρόστιμο, προβλέπεται και η επιστροφή στα σπίτια τους όσων η μετακίνηση δεν δικαιολογείται με απολύτως πειστικό τρόπο. Τα drone της Αστυνομίας θα πετούν πάνω από τις εθνικές οδούς στη διάρκεια όλης της Μ. Εβδομάδας και θα αστυνομεύονται αυστηρά όλοι οι παράδρομοι των εθνικών οδών. Σε άμεση προτεραιότητα όμως θα βρεθεί ξανά ο έλεγχος της κυκλοφορίας στους δρόμους των αστικών κέντρων. Γι’ αυτό επιχειρείται μερική αναδιάταξη των αστυνομικών δυνάμεων. Με στόχο να υπάρχουν 24ωρα μπλόκα σε αρκετά κρίσιμα σημεία.
Ο Κ. Μητσοτάκης αλλά και οι στενοί του συνεργάτες, μαζί με τον Σ. Τσιόδρα και τον Ν. Χαρδαλιά, λένε και ξαναλένε ότι δεν θα αφήσουν «να χυθεί η καρδάρα» που με τόσο κόπο γέμισε. Η μεγάλη και παγκοσμίως αναγνωρισμένη προσπάθεια της ελληνικής κυβέρνησης -που έχει φέρει σημαντικά αποτελέσματα- δεν πρόκειται να αφεθεί να καταστραφεί είτε από την κόπωση είτε από την ανεξέλεγκτη ανευθυνότητα κάποιων. Είναι χαρακτηριστικό, π.χ., ότι την απόφαση για την παράταση του κλεισίματος των σχολείων έως τις 10 Μαΐου ουσιαστικά την πήραν ο Σ. Τσιόδρας και η Επιστημονική Επιτροπή, που συνεπικουρούν την κυβέρνηση. Η εισήγησή τους, παρά τα προβλήματα που δημιουργεί, έγινε αμέσως δεκτή τόσο από τον πρωθυπουργό όσο και από την υπουργό Παιδείας. Στο τραπέζι άλλωστε βρίσκεται και η ιδέα να τελειώσει η σχολική χρονιά, χωρίς να γίνουν προαγωγικές ή απολυτήριες εξετάσεις. Δηλαδή τα σχολεία να ανοίξουν μόνο για τις Πανελλαδικές και να κλείσουν ξανά.
Ρομά, μετανάστες
Τα 20 κρούσματα που καταγράφηκαν στον καταυλισμό των Ρομά στη Νέα Σμύρνη Λάρισας, όπως και κάποιες ισχυρές ενδείξεις από ορισμένα ΚΥΤ μεταναστών, είναι τα άλλα «νέα λαμπάκια» που άναψαν και μάλιστα εν όψει ίσως της πιο κρίσιμης εβδομάδας από την εμφάνιση της κρίσης. Προβληματίζει ιδιαίτερα η οργανωμένη απειθαρχία στην κοινότητα των Ρομά, η οποία αριθμεί 3.800 μέλη και ουσιαστικά βρίσκεται σε επαφή με τον αστικό ιστό της Λάρισας. Η κυβέρνηση δεν φέρεται διατεθειμένη να βάλει νερό στο κρασί της αυστηρής τήρησης της καραντίνας. Εξετάζεται, σύμφωνα με πληροφορίες, ακόμα και το ενδεχόμενο -λόγω των πολύ ιδιαίτερων συνθηκών- χρησιμοποίησης και δυνάμεων του στρατού, προκειμένου να τηρηθεί η καραντίνα.
Ολα οδηγούν στην αυστηρότερη εφαρμογή των μέτρων για τον περιορισμό των άσκοπων μετακινήσεων. Κι αυτό φαίνεται πως σημαίνει εντονότερη αστυνόμευση. Το πρόβλημα είναι, όπως έλεγε κορυφαίος κυβερνητικός παράγων, ότι «κλείνει ένα μέτωπο κι ανοίγουν δυο». Ενώ, π.χ., η Διαρκής Ιερά Σύνοδος, με την καθαρή απόφαση να παραμείνουν κλειστές οι εκκλησίες για τους πιστούς, μαζί με το κάλεσμα να μην συγκεντρώνονται έξω από τους ναούς, βοήθησε στην αντιμετώπιση ενός προβλήματος, το οποίο θα μπορούσε να εξελιχθεί σε μεγάλο, η χαλάρωση και η «οργανωμένη» απειθαρχία συγκεκριμένων «ομάδων» προκαλούν νέους και ισχυρούς πονοκεφάλους. Οι οποίοι, όπως φαίνεται, θα αντιμετωπιστούν με πιο ισχυρές δυνάμεις αστυνόμευσης.
ΣΤΟ ΜΕΤΩΠΟ ΤΗΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑΣ
Σχεδόν δεδομένο ότι τα 800€ θα δοθούν και τον επόμενο μήνα
Η κυβέρνηση δουλεύει τα εναλλακτικά πλάνα για την όσο το δυνατόν πιο έγκαιρη επανεκκίνηση της οικονομίας. Οι αποφάσεις του Eurogroup μπορεί να μη σήμαναν τη μεγάλη ανατροπή, ωστόσο εκτιμάται ότι, υπό προϋποθέσεις, η ρευστότητα που εξασφαλίζουν για την ελληνική οικονομία είναι επαρκής. Ηδη θεωρείται σχεδόν δεδομένο ότι τα 800 ευρώ θα δοθούν και τον Μάιο. Ενώ από το τέλος του μήνα θα γίνει μια ένεση ρευστότητας στην αγορά τόσο με την καταβολή της επιστρεπτέας προκαταβολής όσο και με τον χαμηλότοκο δανεισμό από τις τράπεζες.
Τόνωση στην οικονομία αναμένεται να δώσει -και μάλιστα άμεσα- και το πρόγραμμα «Αντώνης Τρίτσης», ύψους 2,5 δισ., το οποίο θέτει σε εφαρμογή το υπουργείο Εσωτερικών και εκτιμάται ότι θα δημιουργήσει 40.000 νέες θέσεις εργασίας. Ταυτοχρόνως, η κυβέρνηση έχει εξασφαλισμένο ένα αρκετά μεγάλο κονδύλι, το οποίο θα ρίξει στην αγορά όταν ξεκαθαρίσει η εικόνα με τον κορονοϊό, ώστε να προκληθεί «σοκ ρευστότητας», το οποίο θα βοηθήσει στην άμεση επανεκκίνηση της οικονομίας. Ακόμα όμως δεν έχουν παρθεί οι οριστικές αποφάσεις για τον ακριβή χρόνο που θα συμβεί αυτό.
Αισιοδοξία
Αλλωστε, το Μ. Μαξίμου διατηρεί συγκρατημένη αισιοδοξία ότι στην επικείμενη Σύνοδο Κορυφής, που κατά πάσα πιθανότητα θα γίνει εντός της Μ. Εβδομάδας, θα βελτιωθούν οι αποφάσεις του Eurogroup. Οι ελπίδες για την έκδοση ευρωομολόγου παραμένουν στο… μέλλον, ωστόσο δεν αποκλείεται να αυξηθούν τα χρήματα που θα δοθούν κυρίως μέσω του ESM, φτάνοντας από τα 540 δισ., που αποφάσισε το Eurogroup, κοντά στα 750 δισ. Το μεγάλο αγκάθι για την έκδοση του «ομολόγου-κορόνα» είναι η Ολλανδία. Καθώς υπάρχει -εκτός των άλλων- σύγκρουση μεταξύ του πρωθυπουργού και του υπουργού Οικονομικών της χώρας, οι οποίοι ανήκουν σε διαφορετικά κόμματα και σε 10 μήνες έχουν εκλογές. Ο πρωθυπουργός Μαρκ Ρούτε, που ανήκει στους Φιλελεύθερους, εμφανίζεται αρκετά πιο ανοικτός στο ευρωομόλογο απ’ ό,τι ο «ανυποχώρητος» υπουργός Οικονομικών Βόπε Χούκστρα που ανήκει στους Χριστιανοδημοκράτες. Με τον Ολλανδό υπουργό Οικονομικών ταυτίζονται κυρίως η Αυστρία και η Φινλανδία, έχοντας και το πράσινο φως από το Βερολίνο. Ωστόσο, το ενδιαφέρον είναι ότι η Γερμανία βρίσκεται σε συνεννόηση με τη Γαλλία, αναζητώντας μια φόρμουλα που θα καλύπτει και τον «εξεγερμένο Νότο». Η στάση της Ιταλίας, της Ισπανίας, της Ελλάδας και της Πορτογαλίας παραμένει σκληρή. Αλλωστε, αποτέλεσμα αυτής της στάσης ήταν και το παραθυράκι που άνοιξε με την απόφαση του Eurogroup για ένα μελλοντικό Ταμείο Ανάκαμψης, το οποίο μπορεί να χρησιμοποιήσει «καινοτόμα χρηματοπιστωτικά εργαλεία». Αυτό το παραθυράκι μπορεί υπό προϋποθέσεις, στο άμεσο μέλλον, να οδηγήσει σε κάποια μορφή ευρωομολόγου.
Η κυβέρνηση περιμένει το μεγαλύτερο δυνατόν ξεκαθάρισμα του ευρωπαϊκού τοπίου προκειμένου να οριστικοποιήσει και τις δικές της αποφάσεις έχοντας την πλήρη εικόνα των οικονομικών δεδομένων και σε ό,τι αφορά το μέγεθος της ύφεσης και της ζημιάς, αλλά και των δυνατοτήτων για τη χρηματοδότηση της ελληνικής οικονομίας. Ούτως ή άλλως, έχει αποφασισθεί ότι η επιστροφή στην κανονικότητα θα είναι σταδιακή και αργή. Καλώς εχόντων των πραγμάτων και υπό πολλές προϋποθέσεις, που ακόμα δεν είναι σαφείς, το πρώτο 10ήμερο του Μαΐου φαίνεται να αποτελεί ένα πρώτο ορόσημο για την έναρξη της αντίστροφης μέτρησης για τη σταδιακή άρση των περιοριστικών μέτρων.
ΣΤΟΠ ΣΤΗΝ ΕΚΛΟΓΟΛΟΓΙΑ
Απόφαση της κυβέρνησης, τέλος, είναι να μπει οριστικό τέλος στην άσκοπη και άτοπη εκλογολογία των τελευταίων ημερών. Η κοφτή δήλωση του κυβερνητικού εκπροσώπου ότι «οι εκλογές θα γίνουν στο τέλος της τετραετίας» εκφράζει πλήρως το κλίμα που επικρατεί στο Μ. Μαξίμου. Κύκλοι του οποίου αποδίδουν την αιφνίδια εκλογολογία «στην αγωνία του ΣΥΡΙΖΑ» μήπως ο Κ. Μητσοτάκης σκεφθεί να κεφαλαιοποιήσει την επιτυχή αντιμετώπιση της «διπλής κρίσης» στον Εβρο και με τον κορονοϊό. Οπως δείχνουν όλες οι μετρήσεις, έχουν ισχυροποιήσει το ηγετικό προφίλ του κι έχουν ανοίξει την ψαλίδα μεταξύ Ν.Δ. και ΣΥΡΙΖΑ.
Από την έντυπη έκδοση του Ελεύθερου Τύπου της Κυριακής