Ο κ. Χατζηδάκης τοποθετήθηκε αρχικά στα βασικά σημεία όσον αφορά στον εκσυγχρονισμό της περιβαλλοντικής νομοθεσίας. Ειδικότερα, όπως χαρακτηριστικά αναφέρει ο υπουργός σε ανάρτηση στον προσωπικό του λογαριασμό στο Facebook, με το νομοσχέδιο:
«Απλοποιούμε τη διαδικασία περιβαλλοντικής αδειοδότησης που σήμερα μπορεί να διαρκέσει 6-8 χρόνια. Δημιουργούμε, για πρώτη φορά στην Ελλάδα, έναν σύγχρονο οργανισμό διαχείρισης του φυσικού περιβάλλοντος. Βάζουμε τέλος στην ομηρία των πολιτών από την πρόχειρη εκπόνηση των δασικών χαρτών. Δεν επιτρέπουμε οικοδομική άδεια για όσους δεν έχουν φροντίσει για σύννομη διαχείριση μπαζών. Επεκτείνουμε το περιβαλλοντικό τέλος σε όλες τις πλαστικές σακούλες».
Σύμφωνα με τον κ. Χατζηδάκη, «όπως αναμενόταν, ορισμένες πλευρές έχουν κάνει προσπάθειες να διαστρεβλώσουν το περιεχόμενο του νομοσχεδίου. Υπήρξαν όμως, κατά τη διάρκεια της διαβούλευσης, πολλά εποικοδομητικά σχόλια και προτάσεις που ελήφθησαν υπόψη».
Όπως αναφέρει: «Στο πλαίσιο αυτό, μου δόθηκε σήμερα η δυνατότητα να ξεκαθαρίσω ότι οι γνωστές τερατολογίες περί καταστροφής του περιβάλλοντος δεν έχουν καμία θέση στη συζήτηση. Όχι διότι εγώ είμαι ο αρμόδιος υπουργός, αλλά γιατί η Ελλάδα είναι χώρα της ΕΕ. Δεν μπορείς να κάνεις του κεφαλιού σου, γιατί θα το βρεις μπροστά σου».
ΑΟΖ Τουρκίας - Συρίας: Διπλωματικός συναγερμός σε Λευκωσία και Αθήνα - «Τα μαζεύει» ο Ουράλογλου
Επιπλέον, κατά τη διάρκεια της τηλεδιάσκεψης, ο κ. Χατζηδάκης ανέλυσε τρία βασικά σημεία του νομοσχεδίου:
Όπως είπε: «Ξεκαθάρισα ότι στην απλοποίηση των αδειοδοτήσεων προχωράμε με βάση όσα ισχύουν στις άλλες ευρωπαϊκές χώρες (πχ ιδιώτες πιστοποιημένοι αξιολογητές), για να πάψουν οι -κατά κοινή ομολογία- μεγάλες καθυστερήσεις που βάζουν εμπόδια στη βιώσιμη ανάπτυξη, εξασφαλίζοντας παράλληλα ένα ισχυρό πλαίσιο αντικειμενικότητας και ελέγχου των ελεγκτών από τη δημόσια διοίκηση». Και τόνισε, ότι «θα φαίνονται όλα αυτά στον νόμο».
Δεύτερον, ανέφερε «ότι στις περιοχές Natura ορίζουμε συγκεκριμένη λίστα χρήσεων γης (σε 4 κατηγορίες) από την οποία κάθε μελετητής θα επιλέγει, αντί να τις προσδιορίζει εκ του μηδενός, χωρίς περιορισμούς, με κίνδυνο αυθαιρεσίας. Φυσικά τον τελικό λόγο θα έχει πάντα το Συμβούλιο της Επικρατείας».
Και τόνισε χαρακτηριστικά: «το ΣτΕ θα είναι ο ελεγκτής (μέσω του Προεδρικού Διατάγματος) και δεν καταλαβαίνω σε τι συνίστανται οι φόβοι. Δεν εμπιστευόμαστε ούτε το ΣτΕ;».
Τέλος, σύμφωνα πάντα με τον κ. Χατζηδάκη, «για τον οργανισμό για τις προστατευόμενες περιοχές -που αποτελεί μετεξέλιξη του σημερινού ΕΚΠΑΑ- υπογράμμισα ότι ικανοποιείται έτσι ένα πάγιο αίτημα οργανώσεων και φορέων και ενισχύεται η διακυβέρνηση και διαχείριση του φυσικού περιβάλλοντος. Με σημαντικούς πόρους -για πρώτη φορά ουσιαστικά-, συμμετοχή τοπικών φορέων και περιβαλλοντικών οργανώσεων, διαφάνεια στη στελέχωση, ρυθμίσεις για φύλαξη και διαχειριστική επάρκεια για την ενίσχυση της έρευνας, την αξιοποίηση ευρωπαϊκών πόρων και την προώθηση βιώσιμων οικονομικών δραστηριοτήτων».