«Αποδείξαμε ότι είμαστε ενωμένοι, ότι μπορούμε να έχουμε πειθαρχία και αλληλεγγύη και δημιουργούμε μια ισχυρή σχέση εμπιστοσύνης μεταξύ κυβέρνησης, κράτους, πολιτών. Οι πολίτες έχουν συνειδητοποιήσει την κρισιμότητα της κατάστασης. Εχουμε μπροστά μας ένα κρίσιμο δίμηνο. Πολύ συνειδητά οφείλουμε να δείξουμε υπομονή και καρτερικότητα» τονίζει ο υπουργός Εσωτερικών.
Ο κ. Θεοδωρικάκος μιλάει ακόμα για τις προτεραιότητες και τη δράση του υπουργείου του για ένα αποτελεσματικό και ψηφιακό κράτος και ένα ισχυρό «δίχτυ» αλληλεγγύης και κοινωνικής συνοχής από κοινού με την αυτοδιοίκηση «για να μην αφήσουμε αβοήθητο ούτε έναν συμπολίτη μας».
Τελικά, αντίθετα από όσα λέγονταν εδώ και χρόνια, υπάρχει κράτος που λειτουργεί;
Το κράτος μπορεί να βγει ενισχυμένο μέσα από αυτή την πρωτοφανή αναμέτρηση με τον κορονοϊό. Μέσα σε αυτή την κρίση δημιουργούμε κεκτημένα για το κράτος, τα οποία πρέπει να παραμείνουν και την επόμενη μέρα. Οι προτεραιότητες του υπουργείου Εσωτερικών για να χτίσουμε ένα αποτελεσματικό κράτος είναι: συμβολή στην ταχύτατη ψηφιοποίηση, ευέλικτη και ορθολογική οργάνωση, κοινωνική ευαισθησία και αλληλεγγύη.
Πείτε μας πιο συγκεκριμένα…
Η συμβολή του υπουργείου Εσωτερικών στην ψηφιοποίηση των λειτουργιών όλου του δημόσιου τομέα είναι καθοριστική. Πραγματοποιείται μέσω της έναρξης της διαλειτουργικότητας του Μητρώου Πολιτών του υπουργείου Εσωτερικών και σε στενή συνεργασία με το υπουργείο Ψηφιακής Διακυβέρνησης. Γίνεται πράξη η ψηφιοποίηση καταγραφής στη διαδικασία γέννησης, με την άμεση καταχώρηση στην οικογενειακή μερίδα του νεογνού και την ενημέρωση όλων των ενδιαφερόμενων φορέων του Δημοσίου. Οι οποίοι διαθέτουν πλέον πλήρη πρόσβαση σε δημοτολογικές και ληξιαρχικές πράξεις μέσω του κόμβου της ΓΓΠΣ. Μέσα από αυτή τη διαλειτουργικότητα συμβάλλουμε στην επιτάχυνση των διαδικασιών συνταξιοδότησης των εργαζομένων. Τα ΚΕΠ, που προσφέρουν σημαντικές υπηρεσίες, πλέον το πετυχαίνουν με ηλεκτρονικό τρόπο χάρη στην άμεση πρόσβαση σε όλα τα δεδομένα του Μητρώου Πολιτών. Και έπεται συνέχεια…
Το Δημόσιο κατάφερε να οργανωθεί μέσα σε αυτό το νέο περιβάλλον;
Εχουν γίνει πολλά. Δεν θέλω να ωραιοποιώ τις καταστάσεις, αλλά η αλήθεια είναι ότι οργανώθηκαν οι υπηρεσίες, αναπτύσσουμε την τηλεργασία και επιδείξαμε -στην πράξη- κοινωνική ευαισθησία απέναντι στους εργαζόμενους του Δημοσίου που έχουν παιδιά έως 15 ετών και σε πιο ευάλωτους από ιατρική άποψη υπαλλήλους.
Ξαφνικά, όλη η Ελλάδα μαθαίνει για το «Βοήθεια στο Σπίτι»…
Το «Βοήθεια στο Σπίτι» είναι εξαιρετικά επιτυχημένο εδώ και χρόνια. Τώρα, όμως, λόγω των συνθηκών, γίνεται ευρύτερα γνωστό στην κοινωνία. Το υπουργείο Εσωτερικών το αναβαθμίζει ακόμα περισσότερο. Ενισχύουμε το δίκτυο κοινωνικής αλληλεγγύης σε όλη την Ελλάδα. Δεν πρόκειται να αφήσουμε αβοήθητο ούτε έναν συμπολίτη μας που χρειάζεται στήριξη. Σε συνεργασία με την αυτοδιοίκηση μεταφέραμε 1.200 δημοτικούς υπαλλήλους από άλλες κοινωνικές δομές σε αυτή την υπηρεσία, με στόχο την πολύ καλύτερη εξυπηρέτηση των 75.000 δικαιούχων του προγράμματος. Στην πραγματικότητα, πλέον κάνουμε πράξη το «Βοήθεια στο Σπίτι Plus», με πολλές, παράλληλες δράσεις που αφορούν σε ευάλωτες κοινωνικές ομάδες.
Αρα σε αυτό το πλαίσιο ανακοινώσατε τη συνεργασία με την αυτοδιοίκηση για συσσίτια κατ’ οίκον…
Ακριβώς. Δίνουμε μάχη για να μη μείνει κανένας μόνος του σε αυτή την καταιγίδα. Δεκάδες χιλιάδες άνθρωποι έως τώρα σιτίζονταν με πρωτοβουλία της Εκκλησίας, η οποία παρέχει ένα σπουδαίο κοινωνικό έργο το οποίο βρέθηκε στον αέρα λόγω της καραντίνας. Το υπουργείο Εσωτερικών υποστηρίζει οικονομικά τα προγράμματα Περιφερειών και Δήμων για παράδοση κατ’ οίκον καθημερινά δυο γευμάτων σε δεκάδες χιλιάδες ανθρώπους σε όλη τη χώρα.
Πώς αξιολογείτε την αντίδραση της κοινωνίας;
Αποδεικνύεται ότι οι Ελληνες στα δύσκολα, αν το πιστέψουμε, βάζουμε τα δυνατά μας. Ο πρωθυπουργός με τις έγκαιρες αποφάσεις κέρδισε ακόμη περισσότερο την εμπιστοσύνη των πολιτών. Το είπαμε και το εννοούμε: πάνω από όλα η ανθρώπινη ζωή. Οι πολίτες συνειδητοποίησαν γρήγορα την κατάσταση βλέποντας τι συμβαίνει σε ολόκληρο τον κόσμο και ιδιαίτερα σε γειτονικές μας χώρες. Δεν γνωρίζουμε πότε θα φτάσουμε στο τέλος αυτής της δύσκολης διαδρομής. Πρέπει όλοι να κατανοήσουμε πως αυτή η μάχη δίνεται μέρα με τη μέρα. Ακόμα δεν έχει κριθεί τίποτα. Ελπίζουμε όμως πως με τη συνειδητή μας προσπάθεια μπορούμε να πετύχουμε. Και όσο πιο πειθαρχημένα συνεχίσουμε τόσο πιο γρήγορα θα επιτευχθεί και η άρση των περιοριστικών μέτρων. Και τόσο μικρότερες θα είναι οι απώλειες.
Βοηθάει η αυστηρότητα στην τήρηση των κανόνων;
Ολα αυτά γίνονται μέσα από μια διαδικασία δημοκρατικής πειθούς και συνειδητής αυτοπειθαρχίας των πολιτών. Οποιοδήποτε κυβερνητικό μέτρο δεν μπορεί να εφαρμοστεί με επιτυχία αν δεν το αγκαλιάσει η κοινωνία. Ασφαλώς και απαιτείται αστυνόμευση των μέτρων – και γίνεται με οργανωμένο τρόπο. Αλλά το κύριο είναι πως, μέσα από αυτή την κρίση, μπορούμε να προοδεύσουμε όλοι. Να αναδειχθεί πως, αν το κράτος τηρεί υπεύθυνη στάση και ο πολίτης συμπεριφέρεται ακολουθώντας τη λογική της ατομικής ευθύνης, τότε -ναι- μπορεί να αλλάξουν τα πάντα στη χώρα μας. Να εξαφανιστούν παθογένειες δεκαετιών.
Είναι τόσο εύκολη η αλλαγή της νοοτροπίας;
Δεν είναι εύκολο, αλλά είναι απλό. Μπορούμε να φτάσουμε σε κάτι πρωτόγνωρο για τη χώρα μας. Το κράτος να σέβεται τον πολίτη. Και ο πολίτης να σέβεται το κράτος. Αυτή είναι η αναγκαία φιλοσοφία της επόμενης δεκαετίας.
Το Πάσχα πώς θα το περάσουμε;
Θα περάσουμε το Πάσχα στο σπίτι μας. Με την οικογένειά μας. Θα παρακολουθήσουμε τις Λειτουργίες της Μεγάλης Εβδομάδας από την τηλεόραση. Θα προσευχηθούμε ατομικά. Η πίστη μας είναι το ίδιο ισχυρή και με αυτόν τον τρόπο. Θα βρούμε τον χρόνο και θα έχουμε την ευκαιρία να μιλήσουμε με τα αγαπημένα μας πρόσωπα. Μένουμε μακριά από παρέες και συνωστισμούς. Θα θυμόμαστε αυτό το Πάσχα για τις στερήσεις του, ώστε του χρόνου να είμαστε όλοι γεροί και υγιείς για να το γιορτάσουμε με τον πατροπαράδοτο τρόπο.
Θα αντέξουμε;
Χρειάζονται υπομονή και ψυχραιμία. Θα είναι κρίμα να χάσουμε όσα πετύχαμε όλοι μαζί έως τώρα. Πρέπει να βγούμε από αυτόν τον «πόλεμο» με τις λιγότερες απώλειες σε ανθρώπινες ζωές. Θα αντέξουμε, γιατί είναι για το καλό το δικό μας, των ανθρώπων που αγαπάμε και της πατρίδας μας.
Πόσο δύσκολη θα είναι η επόμενη ημέρα;
Κανείς δεν μπορεί να γνωρίζει με βεβαιότητα το σκηνικό της επόμενης ημέρας. Σίγουρα το τοπίο θα είναι πολύ δύσκολο, πολυσύνθετο και πολύ διαφορετικό από ό,τι γνωρίζαμε. Είναι κρίσιμο να έχουμε ελάχιστες ανθρώπινες απώλειες, πρώτα από όλα για λόγους ανθρωπιστικούς, αλλά αυτό θα έχει επίπτωση και στη νέα οικονομική μας αφετηρία. Αν παραμείνουμε μια χώρα-παράδειγμα, η Ελλάδα μπορεί να αναδειχθεί σε ισχυρό προορισμό ασφάλειας και ψυχικής υγείας για όλο τον κόσμο. Μπορεί να αποτελέσει ένα πλεονέκτημα για τη χώρα στον πολύ δύσκολο κόσμο που θα ανατείλει μετά την κρίση του κορονοϊού.
Από την έντυπη έκδοση του Ελεύθερου Τύπου της Κυριακής