Ελεύθερος Τύπος
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Η θωράκιση του ΕΣΥ απάντηση στον λαϊκισμό

Κοντοζαμάνης: Δραστηριοποίηση όλων των επαγγελματιών υγείας που απασχολούνται στην ΠΦΥ

ΓΙΑΝΝΗΣ ΑΠΕΡΓΗΣ japergis@e-typos.com

Με παραινέσεις από την κυβέρνηση να πρυτανεύσει σε αυτή τη δύσκολη ώρα η υπευθυνότητα, ψηφίσθηκαν κατά πλειοψηφία χθες από τις επιτροπές Κοινωνικών και Οικονομικών Υποθέσεων οι τρεις πρώτες ΠΝΠ που εκδόθηκαν για τη μάχη κατά του κορονοΐού.

Με τις γνωστές «πλειοδοσίες» και τη γνώριμη πολιτική του λαϊκισμού εμφανίσθηκε στη συζήτηση ο ΣΥΡΙΖΑ που τελικά επιφυλάχθηκε μαζί με την Ελληνική Λύση να τοποθετηθούν την Πέμπτη στην Ολομέλεια. Υπερ της ψήφισης των ΠΝΠ τάχθηκαν το ΚΙΝΑΛ και το ΜέΡΑ 25, καταψήφισε το ΚΚΕ.

Ο υφυπουργός Υγείας Βασίλης Κοντοζαμάνης, αφού τόνισε πως είναι σημαντικό η εθνική αντιπροσωπεία αυτή τη στιγμή να αντιμετωπίσει την κρίση της πανδημίας ομόθυμα και ομόφωνα υπερψηφίζοντας τα μέτρα της κυβέρνησης, υπογράμμισε την ανάγκη ατομικής ευθύνης, επισημαίνοντας ότι «ακόμα έχουμε δρόμο μπροστά μας και όλοι πρέπει να τηρήσουμε τα μέτρα που έχουν ληφθεί». Παράλληλα κατέρριψε «μύθους» και εντυπώσεις που προσπαθεί να καλλιεργήσει ο ΣΥΡΙΖΑ και κόμματα της αντιπολίτευσης.

Προσλήψεις

Ο κ. Κοντοζαμάνης απάντησε στις επικρίσεις της αντιπολίτευσης περί μηδαμινής… στήριξης του ΕΣΥ λέγοντας πως «μέσα σε λίγες ημέρες το ΕΣΥ κατάφερε να λειτουργήσει 75 νέες κλίνες ΜΕΘ, να εγκρίνει περισσότερες από 4.200 προσλήψεις επικουρικού ιατρικού και λοιπού προσωπικού και αυτή τη στιγμή περισσότερες από 2.000 θέσεις έχουν ήδη πληρωθεί. Το έχουμε πει ως ηγεσία του υπουργείου Υγείας ότι σταδιακά θα είμαστε σε θέση τις θέσεις του επικουρικού προσωπικού να τις μετατρέψουμε σε θέσεις Επιμελητών Β, σε μόνιμες θέσεις, δηλαδή, του ΕΣΥ που τόσο τις έχει ανάγκη. Υπογράμμισε πως, όπως έχει πει ο ίδιος ο πρωθυπουργός, το ιατρικό και νοσηλευτικό προσωπικό, το επικουρικό, θα παραμείνει στη θέση του και μετά την κρίση. Προχωρά η διαδικασία κρίσεως και διορισμού των 950 θέσεων Επιμελητών Β στο ΕΣΥ και πρόσθεσε πως και υποψήφιοι που δεν υπηρετούν σήμερα ως επικουρικοί θα μπορέσουν να ενταχθούν στο ΕΣΥ ως επικουρικό προσωπικό, ενώ προχωρά και η αύξηση του ορίου για τις υπερωρίες στα νοσοκομεία από το 9% στο 15% για τους επόμενους 4 μήνες.

Αναλώσιμα – εξοπλισμός

Για τα αναλώσιμα υλικά και τον εξοπλισμό των νοσοκομείων ο κ. Κοντοζαμάνης είπε πως υπάρχει επάρκεια παρά τις διεθνείς δυσκολίες, το υπουργείο κάνει προμήθειες με διαδικασίες κατά παρέκκλιση σε ό,τι χρειάζονται αλλά υπό πλήρη διαφάνεια και σε καμία περίπτωση δεν σπαταλάμε δημόσιο χρήμα, ενώ έχουμε συνεχείς μεγάλες δωρεές που θα διατεθούν όλες για αναβάθμιση εξοπλισμού και αγοράς νέου.

Τεστ και φάρμακα

Απέκρουσε την κριτική της αντιπολίτευσης για τα «τεστ» λέγοντας πως «κανένας συμπολίτης μας δεν έχει πληρώσει τεστ μέχρι σήμερα ούτε πρόκειται να πληρώσει όταν αυτό γίνεται σε δημόσιες δομές. Δεν έχουμε αρνηθεί σε κανέναν που πρέπει να το κάνει». Για τις ιδιωτικές δομές υγείας είπε πως εάν αυτές είναι συμβεβλημένες με τον ΕΟΠΥΥ το «τεστ» γίνεται χωρίς συμμετοχή και κόστος για τον ασφαλισμένο. Στις επικρίσεις δε της αντιπολίτευσης γιατί δεν γίνεται και σε αυτούς που έχουν συμπτώματα και βρίσκονται στο σπίτι, ο υφυπουργός είπε πως η κυβέρνηση ακολουθεί τη συγκεκριμένη στρατηγική που υποδεικνύουν οι επιστήμονες. Τέλος, για τα φάρμακα και τις φαρμακευτικές ουσίες δήλωσε κατηγορηματικά πως έχουμε επάρκεια και δεν υπάρχει λόγος ανησυχίας.

Ιδιωτικές ΜΕΘ

Στις επικρίσεις για τις αποζημιώσεις κλινών ΜΕΘ του ιδιωτικού τομέα, ο υφυπουργός επανέλαβε πως έγινε συμφωνία στην αρχή της κρίσης για να εξασφαλίσουμε την ομαλή νοσηλεία και συμπολιτών που δεν πάσχουν από κορονοϊό, με βάση όμως τα ισχύοντα από τα κλειστά ενοποιημένα νοσήλια στα οποία δεν προβλεπόταν κόστος μισθοδοσίας.

 

Από την έντυπη έκδοση

Προτεινόμενα για εσάς

ΣΥΡΙΖΑ: Στην κατηφόρα την μεγάλη

Kon

Δημοσκόπηση GPO: Συντριπτικό προβάδισμα ΝΔ με 22 μονάδες έναντι του ΣΥΡΙΖΑ

Ανδρέας Ντίνης

Η αφωνία του και όχι τα ΜΜΕ «φιμώνουν» τον ΣΥΡΙΖΑ

Kon

Ο Μητσοτάκης μπροστά σε μια ιστορική πρόκληση

Kon

Αποκάλυψη-βόμβα: Ο ΣΥΡΙΖΑ «έκρυβε» 14.000 αιτήσεις συνταξιοδότησης

Ανδρέας Ντίνης

Μαθήματα διαπραγμάτευσης

Kon

«Μένουμε απογοητευμένοι 2» και μέσα στον ΣΥΡΙΖΑ – Γκρίνια για το Ζάππειο

Ανδρέας Ντίνης

Aφωνοι σύμμαχοι

Kon

Ο Πολάκης δεν άφησε τίποτα όρθιο και χάλασε την… φιέστα του Τσίπρα

Μιχάλης Μάρδας