Αναφερόμενος στο νομοσχέδιο, ο υπουργός Εσωτερικών ανέφερε πως η κυβέρνηση αντιμετωπίζει την Αυτοδιοίκηση ως έναν ισχυρό πυλώνα ανάπτυξης, κοινωνικής συνοχής και ποιότητας ζωής των πολιτών. Με ένα οργανωμένο σχέδιο και με επιμονή, επιδιώκουμε συνεχώς συγκλήσεις και συναινέσεις με τα άλλα κόμματα, καθώς πιστεύουμε ότι η Αυτοδιοίκηση είναι ένας χώρος που ενώνει τους πολίτες, δεν υπάρχουν «μπλε», «πράσινοι», «κόκκινοι» ή άλλοι δήμαρχοι.
Γι’ αυτό ενσωματώσαμε και σε αυτό το νομοσχέδιο παρατηρήσεις και προτάσεις από τα κόμματα της αντιπολίτευσης και κάναμε δεκτές και πολλές τροπολογίες της.
Ο κ. Θεοδωρικάκος χαρακτηριστικά ανέφερε πως με το νομοσχέδιο αυτό έγινε ένα ακόμα καθοριστικό βήμα στην ανασυγκρότηση της Αυτοδιοίκησης, που δίνει αναπτυξιακή ώθηση στους δήμους, ενώ συγχρόνως αντιμετωπίζει μια σειρά δυσλειτουργίες που υπάρχουν στον δημόσιο τομέα, να αποκτήσουν, όπως και οι περιφέρειες, επιπλέον αρμοδιότητες και πόρους, προαναγγέλλοντας ότι μέχρι το τέλος του εξαμήνου θα έρθει και ένας ακόμη νόμος-τομή στο πλαίσιο αυτό, με στόχο οι δήμαρχοι και οι περιφερειάρχες να γίνουν πραγματικοί κυβερνήτες στον τόπο τους.
Με το νομοσχέδιο που ψηφίστηκε χθες το βράδυ, δίνεται αναπτυξιακή ώθηση στους δήμους, ενώ θεραπεύονται παθογένειες και δυσλειτουργίες στον δημόσιο τομέα.
Αντιμετωπίζεται το τεράστιο πρόβλημα υποστελέχωσης των τεχνικών υπηρεσιών και υπηρεσιών δόμησης στους δήμους, καθώς δίνεται η δυνατότητα με προγραμματικές συμβάσεις στην ΕΕΤΑΑ και στους Αναπτυξιακούς Οργανισμούς να παρέχουν το απαιτούμενο προσωπικό μηχανικών μελέτης και επίβλεψης έργων στους δήμους. Με αυτόν τον τρόπο επιταχύνεται η διαδικασία υλοποίησης μελετών και έργων, χωρίς να επιβαρύνεται ο προϋπολογισμός.
Μητσοτάκης στο υπουργικό: Δεν έχουμε την πολυτέλεια του εφησυχασμού
Για κινητικότητα
Παράλληλα διορθώνονται αστοχίες και ενισχύεται ο θεσμός της κινητικότητας. Δημιουργείται νέα αξιοκρατική διαδικασία επιλογής προϊσταμένων στην Τοπική Αυτοδιοίκηση και ρυθμίζονται θέματα στη χορήγηση αδειών των δημοσίων υπαλλήλων. Σε άλλες διατάξεις του νόμου προβλέπεται η επιτάχυνση των διαδικασιών πρόσληψης μέσω ΑΣΕΠ.
Ακόμα, πέρα από τη συνέχιση του προγράμματος «Βοήθεια στο Σπίτι», δημιουργείται το πρωτοποριακό πρόγραμμα τηλεϊατρικής «Πρόληψη στο Σπίτι» για κατοίκους ορεινών και δυσπρόσιτων περιοχών. Ρυθμίζονται καίρια ζητήματα ώστε να επιταχυνθούν οι διαδικασίες ανέγερσης και μίσθωσης κτιρίων από τους δήμους προκειμένου να καλυφθούν άμεσα και απρόσκοπτα οι ανάγκες όλων των οικογενειών στο πλαίσιο του προγράμματος της υποχρεωτικής δίχρονης προσχολικής αγωγής.
Εκσυγχρονίζονται οι διατάξεις για τη δήλωση, διόρθωση και μεταβολή ληξιαρχικών γεγονότων και εισάγονται καινοτόμες ρυθμίσεις με τη χρήση νέων τεχνολογιών. Διευκολύνονται οι διαδικασίες για τη δήλωση ληξιαρχικών γεγονότων από Ελληνες που ζουν στο εξωτερικό.
Τέλος στον παραλογισμό
Παράλληλα, σθεναρό «μήνυμα τέλους» σε όσους παρανόμως εισερχόμενους στην Ελλάδα εποφθαλμιούσαν να λάβουν την ελληνική ιθαγένεια με μόλις τρία χρόνια διαμονής, καθώς εφεξής θα ισχύσει και για αυτούς η 7ετία.
Ο υπουργός Εσωτερικών Τάκης Θεοδωρικάκος ανέφερε ότι με το νομοσχέδιο αυτό μπαίνει τέλος σε έναν παραλογισμό που υπήρχε. Καθώς ένας μετανάστης δικαιούνταν μέσα σε τρία χρόνια παραμονής του στην Ελλάδα να ζητήσει ελληνική ιθαγένεια, παρά το ότι είχε έρθει παρανόμως στη χώρα, ενώ ένας νομίμως αφιχθείς στην Ελλάδα αλλοδαπός πολίτης χρειαζόταν επτά χρόνια. Και χωρίς περιστροφές ξεκαθάρισε πως «τη μεταβολή την κάνουμε γιατί η χώρα μας δεν μπορεί να είναι ελκυστικός προορισμός για λαθρομετανάστες. Δεν μπορώ να πιστέψω ότι υπάρχει κάποιος που να διαφωνήσει σε αυτή τη μεταβολή, μετά τις εμπειρίες τις οποίες έχουμε ζήσει όλα αυτά τα χρόνια στην Ελλάδα».
Για τα νησιά
Ο κ. Τάκης Θεοδωρικάκος υπογράμμισε πως το υπουργείο Εσωτερικών στηρίζει με πολλούς τρόπους τους νησιωτικούς δήμους που δοκιμάζονται σκληρά από το μεταναστευτικό και ανέφερε πως αποδείχθηκε ότι ήταν πολύ κακή ιδέα η διάσπαση των νησιωτικών δήμων, διότι ένα μεγάλο μέρος της αδυναμίας τους να ανταποκριθούν σε στοιχειώδεις λειτουργίες σχετίζεται με τη διάσπασή τους. «Γι’ αυτό και παρείχαμε ισχυρότατη έκτακτη οικονομική ενίσχυση σε όλους αυτούς τους δήμους. Με αυτό το νομοσχέδιο, δε, σταματάμε, τουλάχιστον σε αυτή τη φάση, την κινητικότητα των δημοσίων υπαλλήλων που προέρχονται από αυτούς τους δήμους, ώστε να μην μπορούν να φύγουν, διότι η αποψίλωση από προσωπικό θα αποτελούσε πλέον ένα οριστικό πλήγμα», πρόσθεσε.
Από την έντυπη έκδοση