Στη συνέχεια ο επικεφαλής του Ποταμιού αναλύοντας το σύνθημα «Δουλειές – Παιδεία – Αξιοκρατία» ξεκινώντας από τις δουλειές και κάνοντας εκτενή αναφορά στα αποθαρρυντικά επίσημα στοιχεία που αφορούν την ανεργία, τις εξευτελιστικές απολαβές όσων εργάζονται, την φτώχια των νέων και την απαξίωση των πτυχίων. «Μιλάγατε για ανθρωπιστική κρίση, για τον χειρότερο χειμώνα από το 1941 μέχρι να εκλεγείτε. Καλούσατε τους νέους να αντισταθούν στην τυραννία. Αυτή τη φράση χρησιμοποίησε ο κ. Τσίπρας το 2012. Και σήμερα που ένας στους τέσσερις νέους ηλικίας 18 με 29 χρόνων βρίσκεται σε κατάσταση ακραίας φτώχειας, τι λέτε;» ρώτησε τον Πρωθυπουργό και έκλεισε τη φράση του λέγοντας «Οι πτυχιούχοι κάνουν delivery ή σερβίρουν καφέδες, με 300 ευρώ το μήνα και εσείς γεμίζετε το δημόσιο με τα δικά σας παιδιά».
Κεφαλογιάννης για τον ελληνικό «Iron Dome»: Θα είναι έτοιμος εντός του 2026
Ο Σταύρος Θεοδωράκης έκανε ειδική αναφορά στο brain drain που αντιμετωπίσει η Ελλάδα λέγοντας: «Από το ‘08 έως το ‘16 εκτιμάτε ότι έφυγαν από την Ελλάδα συνολικά 430.000 άνθρωποι. Οι περισσότεροι από αυτούς εμπίπτουν στην κατηγορία brain drain. Το κυριότερο εξαγωγικό προϊόν της Ελλάδας είναι πλέον το ανθρώπινο κεφάλαιο. Γιατί φεύγουν οι επιστήμονες: Το 40% ανέφερε ως κύριο λόγο που τους ώθησε στην έξοδο από την Ελλάδα την αναξιοκρατία και τη διαφθορά» και στη συνέχεια εξέφρασε την άποψη ότι η ζημιά που κάνουμε στην οικονομία μπορεί κάποτε να διορθωθεί αλλά η ζημιά που κάνουμε στην παιδεία θα χρειαστεί πολλές δεκαετίες και δεν διορθώνεται με νόμους και υπουργικές αποφάσεις.
Ο επικεφαλής του Ποταμιού παράλληλα στάθηκε στην διαχρονική ευθύνη των κομμάτων για την κατάντια των πανεπιστημίων λέγοντάς: «Τα πανεπιστήμια ακόμη και σήμερα αντιμετωπίζονται από τους κομματικούς σας μηχανισμούς ως χώροι στρατολόγησης χειροκροτητών. Καταργήστε τις κομματικές νεολαίες μέσα στα πανεπιστήμια. Στις φοιτητικές εκλογές να μην ψηφίζονται κόμματα αλλά να ψηφίζονται πρόσωπα, ομάδες, προσπάθειες και ιδέες. Σταματήστε να εθίζετε τους φοιτητές σε πελατειακές πρακτικές και δοσοληψίες. Μην τους διδάσκετε να επενδύουν σε κομματικές γνωριμίες. Οι φοιτητές δεν χρειάζονται τους επαγγελματίες καθοδηγητές σας. Χρειάζονται καλύτερα πανεπιστήμια και πτυχία με αντίκρισμα».
Τέλος, ο επικεφαλής του Ποταμιού αναφερόμενος στην αξιοκρατία τόνισε ότι είμαστε μια χώρα που μαστίζεται από τον κομματισμό ο οποίος είναι η ανίατη ασθένεια της Ελλάδας.