Πιο συγκεκριμένα, ο Αμερικανός πρόεδρος επισκέφτηκε τον Ιερό Βράχο της Ακρόπολης, και η προϊστάμενη της αρμόδιας Εφορείας Αρχαιοτήτων Ελένη Μπανού είχε αναλάβει χρέη ξεναγού για τον Αμερικανό πρόεδρο.
Δείτε φωτογραφίες από την ξενάγησή του που διήρκεσε μία ώρα.
Αυτή την ώρα ο πρόεδρος Ομπάμα πάει στο Μουσείο της Ακρόπολης [Διαβάστε εδώ σχετικά], ενώ αμέσως μετά αναμένεται να κατευθυνθεί στο Κέντρο Πολιτισμού Ιδρυμα Σταύρος Νιάρχος, στο Δέλτα Φαλήρου, όπου και θα μιλήσει.
Περίπου χίλιοι άνθρωποι έχουν προσκληθεί προκειμένου να παρακολουθήσουν την ομιλία του, οι οποίοι θα περάσουν από εξονυχιστικό έλεγχο κατά την είσοδό τους. [Διαβάστε εδώ σχετικά]
Δείτε live από την ΕΡΤ
Ο Δένδιας ενημέρωσε τον Μητσοτάκη για τη νέα δομή των Ενόπλων Δυνάμεων και τον θόλο
Δείτε live από τον ΣΚΑΙ
Oι αρχαιολογικοί χώροι της Ακρόπολης και των Κλιτύων (Βόρειας και Νότιας – Διονυσιακού Θεάτρου) σήμερα έως τις 14:00 είναι κλειστοί για λόγους ασφαλείας.
Η στιγμή που ο Αμερικανός πρόεδρος κατευθύνετε στην Ακρόπολη με την αυτοκινητοπομπή του στην Λεωφόρο Συγγρού.
Η αναχώρησή του από την Αθήνα για το Βερολίνο έχει προγραμματιστεί για το μεσημέρι. Ετσι, λόγω των μέτρων ασφαλείας που έχει λάβει η ΕΛ.ΑΣ., από τις 14:00 μέχρι και τις 16:00 το μεσημέρι δεν θα εκτελούνται τα δρομολόγια του προαστιακού από και προς το αεροδρόμιο.
Το Air Force One αναμένεται να απογειωθεί από το «Ελ. Βενιζέλος» στις 15:30, με προορισμό τη γερμανική πρωτεύουσα.
Η Αθήνα παραμένει «φρούριο» για δεύτερη ημέρα. Σε ισχύ βρίσκονται τα αυστηρά μέτρα ασφαλείας με περιπολίες περίπου 5000 αστυνομικών, ενώ έχουν φτάσει περισσότεροι από 500 Αμερικανοί πράκτορες και ελεύθεροι σκοπευτές. Ωστόσο παρά τα μέτρα ασφαλείας σε πεδίο μάχης μετατράπηκε το βράδυ της Τρίτης το κέντρο της Αθήνας. [Διαβάστε εδώ για τα μέτρα ασφαλείας]
«Προσβλέπω στην επίσκεψή μου στην Ακρόπολη…»
Ηδη από χθες στις δημόσιες δηλώσεις που έκανε ο Μπαράκ Ομπάμα από Προεδρικό Μέγαρο και Μέγαρο Μαξίμου νωρίς το απόγευμα και από το Προεδρικό Μέγαρο και πάλι κατά την αντιφώνησή σου πριν το επίσημο δείπνο, νωρίς το βράδυ, με διάφορους τρόπους αναφέρθηκε στη σημερινή του επίσκεψη στην Ακρόπολη αλλά και στην αρχαία Ελλάδα.
«Όπως ξέρετε είναι το τελευταίο ταξίδι μου πριν αποχωρήσω από την Προεδρία και θεώρησα ότι ήταν ένα ταξίδι που έπρεπε να γίνει, να επισκεφτούμε μια χώρα από όπου ξεκίνησε η Δημοκρατία, τη γενέτειρα της Δημοκρατίας, και όπου υπήρξαν τα ιδεώδη και οι ιδέες που γαλούχησαν τις ΗΠΑ καθώς δημιουργούνταν», είπε ο Μπαράκ Ομπάμα στις δηλώσεις του από το Προεδρικό Μέγαρο και πρόσθεσε: «Προσβλέπω στην επίσκεψή μου στην Ακρόπολη, καθώς από την στιγμή που κάποιος είναι στην Ελλάδα, είναι ένα μέρος που πρέπει οπωσδήποτε να επισκεφθεί».
Λίγο αργότερα, στις δηλώσεις του από το Μέγαρο Μαξίμου, ο Αμερικανός πρόεδρος, αφού ξεκίνησε την ομιλία του λέγοντας «καλησπέρα», είπε πως «όλοι γνωρίζουμε ότι ο κόσμος οφείλει τα μέγιστα στην Ελλάδα και στον ελληνικό πολιτισμό. Τα φώτα της φιλοσοφίας και των επιστημών έχουν τα φώτα τους, εδώ, στην Αθήνα. Υπάρχει μια έκφραση «καλός καγαθός» πρόκειται για έναν χαρακτήρα που χαρακτηρίζεται από αρετή. Αυτή η έκφραση περιγράφει τις σχέσεις των λαών Ελλάδας και ΗΠΑ».
Μάλιστα, το βράδυ, κατά την αντιφώνησή του στο δείπνο προς τιμήν του στο Προεδρικό Μέγαρο, επικαλέστηκε τα λόγια από τον Επιτάφιο του Περικλή «και προς την ευγένεια ακόμα των αισθημάτων μας απέναντι των άλλων, βρισκόμαστε σε αντίθεση με πολλούς, διότι τους φίλους μας επιδιώκουμε να αποκτήσουμε όχι ευεργετούμενοι από αυτούς, αλλά ευεργετούντες αυτούς».
Ακόμη, προανήγγειλε ότι θα αναφερθεί εκτενώς στους δεσμούς του ελληνικού και του αμερικανικού λαού στην σημερινή του ομιλία, συμπεριλαμβανομένης της αγάπης αμφότερων των λαών για τους Ολυμπιακούς Αγώνες. «Οι Έλληνες είναι δικαίως υπερήφανοι ως ιδρυτές των Αγώνων καθώς και για τον Λεωνίδα τον Ρόδιο που για 2000 χρόνια κράτησε το ρεκόρ με 12 ατομικά ολυμπιακά μετάλλια, τα περισσότερα από κάθε αθλητή, και εμείς οι Αμερικανοί είμαστε υπερήφανοι για τον Μάικλ Φελπς που πέτυχε ένα καινούργιο ρεκόρ αυτό το καλοκαίρι» πρόσθεσε.
Οι προτροπές για την ελάφρυνση χρέους και για συνέχιση των μεταρρυθμίσεων
Ομπάμα σε Παυλόπουλο: «Υπάρχει ακόμη δρόμος για τον ελληνικό λαό»
Ο κ. Ομπάμα χθες, τόσο κατά τις δηλώσεις του από το Προεδρικό Μέγαρο, όσο και αργότερα από το Μέγαρο Μαξίμου έκανε τις αναμενόμενες παραινέσεις προς τους δανειστές για την ανάγκη ελάφρυνσης του ελληνικού χρέους, τονίζοντας, όμως και από την άλλη την ανάγκη συνέχισης των μεταρρυθμίσεων.
Ο Αμερικανός Πρόεδρος αναφέρθηκε και στο κυπριακό, στο προσφυγικό επαινόντας τον ελληνικό λαό για τη στάση του αλλά και στους δεσμούς φιλίας που ενώνουν τις δύο χώρες.
Συγκεκριμένα, από το Προεδρικό Μέγαρο το μεσημέρι ο κ. Ομπάμα είπε ότι «Καταλαβαίνουμε ότι μέσα στις δύσκολες οικονομικές συγκυρίες ο ελληνικός λαός έχει υπομείνει αρκετά, αλλά παράλληλα είμαστε σε συνεχή συνεργασία και βλέπουμε ότι ξεκινάει ήδη μια περίοδος που καλυτερεύει η κατάσταση και θα συνεργαστούμε μαζί ούτως ώστε να συνεχιστεί αυτό το πράγμα, και παράλληλα, θα πρέπει όμως να πούμε, ότι εκτός από αυτό υπάρχει αρκετός δρόμος που πρέπει να καλυφθεί ακόμα», συνέχισε.
«Η ενωμένη Ευρώπη δεν είναι καλή μόνο για τις ΗΠΑ, αλλά είναι κάτι καλό για ολόκληρο τον κόσμο. Αυτό παράλληλα σημαίνει και είναι μέρος του μηνύματός μου ότι θα πρέπει η Ευρώπη να δίνει μια ευκαιρία και στους νέους και σε όλους, ούτως ώστε να συμπεριλαμβάνονται και να έχουν τις ίδιες ευκαιρίες ανά τον κόσμο», επισήμανε ο Πρόεδρος Ομπάμα που στη συνέχεια συνεχάρη την κυβέρνηση για την συμπόνια και την ανθρωπιά με την οποία χειρίζεται τους πρόσφυγες που φθάνουν στην χώρα. [Διαβάστε εδώ σχετικά]
Ομπάμα από το Μαξίμου: Με τη λιτότητα δεν γίνεται τίποτα
Λίγο αργότερα, ο Πρόεδρος των ΗΠΑ στην αντιφώνησή του στον πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα μόλις τον υποδέχθηκε στο Μέγαρο Μαξίμου, ευχαρίστησε τον πρωθυπουργό, την κυβέρνηση και τον ελληνικό λαό γι’ αυτά που έχουν επιτύχει στις δύσκολες συνθήκες και συνέχισε λέγοντας ότι «εμμένουμε στην θέση μας ότι μόνο με την λιτότητα δεν γίνεται τίποτα. Θα πρέπει να υπάρξει ελάφρυνση του χρέους».Ο Πρόεδρος Μπαράκ Ομπάμα ευχαρίστησε, επίσης, τον ελληνικό λαό για τη στάση του απέναντι στους πρόσφυγες και τον πρωθυπουργό για τις θέσεις που ανέπτυξε στην Σύνοδο Κορυφής γι’ αυτό το ζήτημα.Τόνισε ότι θα πρέπει να βρεθεί λύση και για τις προσφυγικές ροές και για τις πολεμικές συγκρούσεις που τις προκαλούν.Όσον αφορά το Κυπριακό, είπε, «πιστεύουμε ότι η Ελλάδα μαζί με την Τουρκία και τη βοήθειά μας θα μπορέσουν να βρουν μια δίκαιη και βιώσιμη λύση».
Λίγο αργότερα, ο Αμερικανός Πρόεδρος κατά τη διάρκεια των κοινών δηλώσεων με τον Αλέξη Τσίπρα από το Μέγαρο Μαξίμου, αφού αναφέρθηκε στην Ελλάδα και στον ελληνικό πολιτισμό αλλά και στους ελληνοαμερικανούς ευχαρίστησε τον Αλέξη Τσίπρα για τη συνεργασία τους και πρόσθεσε: «Ξέρω ότι τα πράγματα ήταν πάρα πολύ δύσκολα γτια οικογένειες, συνταξιούχους ανέργους. Η κρίση δεν εαι αφηρημένη έννοια ανέντερεψε εκ βάθρων ζωές και καθημερινότητες χιλιάδων ανθρώπων.Ο Αλέξης μου περιέγραψε τις μεταρρυθμίσεις που κάνει. Συνεχίζει στον δύσκολο δρόμο. Εχω πει από την αρχή ότι για να είναι βιώσιμες οι λύσεις χρειάζεται χώρος».
Αναφερόμενος και πάλι στις πολιτικές λιτότητας είπε ότι αυτή δεν μπορεί να είναι συνταγή ανάπτυξης. «Οι Ελληνες πρέπει να δουν βελτίωση στην καθημερινή τους ζωή.Το ΔΝΤ είπε ότι η ελάφρυνση χρέους είναι ζωτικής σημασίας και εγώ θα παροτρύνω προς αυτή την κατεύθυνση. Ολοι θέλουν ο ελληνικός λαός να ευημερεί είναι καλό για την ΕΕ, τις ΗΠΑ και εν τέλει για τον κόσμο». [Διαβάστε εδώ σχετικά]
Διαβάστε όλες τις ειδήσεις για την επίσκεψη Ομπάμα κάνοντας κλικ στην εικόνα