Τόσο προχθές τη νύχτα όσο και χθες όλη μέρα έγιναν αλλεπάλληλες διμερείς, αλλά και πολυμερείς συναντήσεις με στόχο την άρση του αδιεξόδου.
Η πρώτη πρόταση του Σαρλ Μισέλ απορρίφθηκε από τις πλούσιες χώρες του Βορρά, πρωτίστως Ολλανδία, Δανία, Σουηδία, Αυστρία και δευτερευόντως τη Γερμανία, οι οποίες αρνούνται να καλύψουν την τρύπα στον κοινοτικό προϋπολογισμό που θα προκαλέσει το Βrexit. Οι εν λόγω χώρες αρνήθηκαν επίσης να αποδεχθούν την εισήγηση του κ. Μισέλ για σταδιακή κατάργηση των ετήσιων επιστροφών προς τις χώρες με μεγάλη συνεισφορά στον κοινοτικό προϋπολογισμό.
Η πρόταση του κ. Μισέλ, η οποία καθόριζε τον κοινοτικό προϋπολογισμό σε δεσμεύσεις (ανώτατη οροφή που δεν μπορεί να ξεπεραστεί) στο 1,074% του κοινοτικού ΑΕΠ ή 1.094 δισ. ευρώ σε σταθερές τιμές 2018. Πρόκειται για 41 δισ. ευρώ λιγότερα από αυτά που προβλέπει η αρχική πρόταση της Κομισιόν.
Στη συνέχεια υποβλήθηκαν διάφορες εναλλακτικές προτάσεις που εξετάζονταν μέσα στη νύχτα, από τον πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου όσο και την Κομισιόν. Μάλιστα, στην τελευταία του κ. Μισέλ που εξεταζόταν μέσα στη νύχτα η απόκλιση είχε φτάσει τα 51 δισ. ευρώ από την αρχική πρόταση της Επιτροπής.
Πάντως, στις συμβιβαστικές προτάσεις υπάρχουν και αρκετά θετικά στοιχεία τόσο στη γεωργία όσο και στη συνοχή. Ο κ. Μισέλ προτείνει μια μεγαλύτερη ευελιξία στα γεωργικά κονδύλια, αφήνοντας τα κράτη-μέλη να αυξομειώνουν τους πόρους που τους αναλογούν από τα δύο κοινοτικά Ταμεία. Για παράδειγμα, η Ελλάδα θα μπορούσε εάν θέλει να αυξήσει τα κοινοτικά κονδύλια για τις εισοδηματικές ενισχύσεις στους αγρότες, μειώνοντας ανάλογα τις χρηματοδοτήσεις των προγραμμάτων και έργων ανάπτυξης της υπαίθρου. Στη συνοχή έχει αυξήσει το τελικό πόσο για τις φτωχότερες χώρες κατά 8 δισ. ευρώ, ενώ προβλέπεται μια μεγαλύτερη ευελιξία στην απορρόφηση των πόρων, μέσω μεταφοράς μέχρι και του 10% των πόρων από το ένα ταμείο στο άλλο.
Το νέο Πολυετές Δημοσιονομικό Πλαίσιο προβλέπει δεσμεύσεις μέχρι γύρω στα 22 δισ. ευρώ για τη μετανάστευση, τη διαχείριση προσφύγων, τη φύλαξη των εξωτερικών συνόρων και το άσυλο. Πρόκειται για μια αύξηση των κονδυλίων πάνω από 11 δισ. ευρώ σε σύγκριση με το πακέτο της περιόδου 2014-2020.
Για την ασφάλεια και άμυνα προβλέπονται σε δεσμεύσεις 14,3 δισ. ευρώ από 2 δισ. ευρώ που ήταν οι δεσμεύσεις για την περίοδο 2014-2020.
Φιντάν για ελληνοτουρκικά: Προτιμάμε συζήτηση - «πακέτο» για όλα τα θέματα και μακριά από τα φώτα της δημοσιότητας
Για την ψηφιακή οικονομία, την έρευνα, την καινοτομία, τις μεταφορές, την ενέργεια, τις εγγυήσεις του InvestEU (νέο πακέτο Γιούνκερ), διάστημα, οι δεσμεύσεις φτάνουν τα 149,5 δισ. ευρώ, περίπου 22 δισ. ευρώ περισσότερα από το τωρινό ΠΔΠ. Μάλιστα, στο εμβληματικό πρόγραμμα Horizon τα κονδύλια είναι αυξημένα κατά 7 δισ. ευρώ και φτάνουν τα 80,9 δισ. ευρώ.
Η τελευταία συμβιβαστική πρόταση αυξάνει τους πόρους για την πράσινη συμφωνία, από το 25% στο 27% του συνολικού πακέτου του ΠΔΠ της περιόδου 2021-2027. Η προοπτική είναι να αυξηθεί το παραπάνω ποσοστό στο 30%.
Ιδιαίτερα ενθαρρυντικό στοιχείο είναι το γεγονός ότι ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης συμμετείχε χθες σε όλες τις κρίσιμες συναντήσεις που έγιναν στο περιθώριο, μια από αυτές έχει και μεγάλη συμβολική σημασία γιατί αφορούσε το «κλαμπ» των ευρωπαϊστών. Δηλαδή των παλαιών κρατών-μελών που επιδιώκουν την ευρωπαϊκή ολοκλήρωση.
Είναι η πρώτη φορά, τα τελευταία χρόνια, που η Ελλάδα επέστρεψε σε αυτήν την άτυπη ομάδα και αυτό έχει τεράστια πολιτική σημασία. Ο κ. Μητσοτάκης έλαβε μέρος στην κρίσιμη συνάντηση των ευρωπαϊστών ηγετών μαζί με την Αννγκελα Μέρκελ, τον Εμανουέλ Μακρόν και τους πρωθυπουργούς της Ισπανίας, Πέδρο Σάντσεθ, της Ιταλίας Τζουζέπε Κόντε, της Πορτογαλίας Αντόνιο Κόστα, του Λουξεμβούργου Ξαβιέ Μπετέλ και του Βελγίου Σοφί Βιλμές.
Λίγο νωρίτερα ο πρωθυπουργός είχε συμμετάσχει σε άλλη μια σημαντική συνάντηση, αυτή των φτωχότερων χωρών του Νότου και της Ανατολικής και Κεντρικής Ευρώπης, δηλαδή όσων ενδιαφέρονται για την κοινοτική πολιτική της συνοχής, που απορροφά πάνω από το 30% των κοινοτικών πόρων.
Ο κ. Μητσοτάκης συναντήθηκε δύο φορές κατ’ ιδίαν με τον πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, Σαρλ Μισέλ, θέτοντας τις ελληνικές προτεραιότητες.
Η χώρα κινείται ταυτόχρονα επιδιώκοντας το μέγιστο σε τέσσερις τομείς. Πρόκειται για τις δύο κοινοτικές πολιτικές, που αφορούν τη γεωργία και τη συνοχή, όπου η χώρα μας διεκδικεί χρηματοδοτήσεις περίπου 35 δισ. ευρώ στη διάρκεια της παραπάνω επταετίας. Οι άλλες δύο προτεραιότητες είναι οι κοινοτικές χρηματοδοτήσεις για τη μετανάστευση και τους πρόσφυγες, όπου διεκδικεί ένα μεγάλο πόσο, όπως επίσης και για τις λεγόμενες περιφέρειες μετάβασης της πράσινης συμφωνίας, δηλαδή τη Δυτική Μακεδονία και τη Μεγαλόπολη. Οι εν λόγω περιφέρειες θα λάβουν μαζικές κοινοτικές χρηματοδοτήσεις λόγω της απολιγνιτοποίησης. Συνολικά η Ελλάδα διεκδικεί πάνω από 37 δισ. ευρώ για την επταετία 2021-2027.
Από την έντυπη έκδοση