Με μία ομοβροντία επιχειρημάτων και ξεδιπλώνοντας το κυβερνητικό σχέδιο, κατάφεραν να δώσουν τις απαραίτητες εξηγήσεις, ενώ υπήρξαν και εκείνοι που παρέμειναν αμετακίνητοι στις αντιδραστικές θέσεις τους, απαιτώντας τη συνέχιση της προβληματικής σημερινής κατάστασης.
«Δημιουργούμε ένα περιβάλλον και μια ευκαιρία μοναδική στην ελληνική ιστορία για τη δυτική Μακεδονία και τη Μεγαλόπολη. Η μεταμόρφωση της περιοχής είναι το μεγάλο στοίχημα της κυβέρνησης και του Κυριάκου Μητσοτάκη. Η επένδυση στο Ελληνικό θα ωχριά μπροστά σε αυτό που πάμε να κάνουμε», είπε ο Αδωνις Γεωργιάδης, ενώ ο κ. Στάσσης δεσμεύτηκε ότι η ΔΕΗ θα παραμείνει στην περιοχή.
Τις πτυχές του σχεδίου απολιγνιτοποίησης ανέπτυξε ο κ. Χατζηδάκης, ο οποίος παρουσίασε την κυβερνητική δέσμη δώδεκα μέτρων:
1. Εγκατάσταση φωτοβολταϊκών σταθμών συνολικής ισχύος 2GW στη Δυτική Μακεδονία
2. Εθελουσία έξοδος των υπαλλήλων της ΔΕΗ, που θα είναι απολύτως αυτοχρηματοδοτούμενη, που σημαίνει ότι δεν θα υπάρχει επιβάρυνση ούτε για τον προϋπολογισμό ούτε για τα ασφαλιστικά ταμεία.
3. Αποκατάσταση των ορυχείων από τη ΔΕΗ
4. Κανένα κενό στην τηλεθέρμανση της περιοχής
5. Προσαρμογή χωροταξικού σχεδιασμού ούτως ώστε να εξυπηρετηθεί η αναπτυξιακή προοπτική της περιοχής
Ράνια Σβίγκου: Μίλησε ο αριστερός προοδευτικός κόσμος του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ
6. Καμία αλλαγή στο εκπτωτικό τιμολόγιο της ΔΕΗ για τις λιγνιτικές περιοχές
7. Απόδοση από τη ΔΕΗ στις λιγνιτικές περιοχές πόρου 130 εκατ. ευρώ
8. Οι λιγνιτικές περιοχές θα συνεχίσουν να λαμβάνουν χρηματοδότηση από τους πλειστηριασμούς δικαιωμάτων εκπομπών αερίων του θερμοκηπίου μέσω του Πράσινου Ταμείου
9. Στήριξη δημιουργίας μονάδας παραγωγής ενέργειας από τα απορρίμματα
10. Το Πανεπιστήμιο της Δυτικής Μακεδονίας θα αποκτήσει αναπτυξιακό ρόλο στην περιοχή
11. Ειδικές φορολογικές ζώνες για τις λιγνιτικές περιοχές
12. Επεξεργασία νέου αναπτυξιακού προγράμματος των λιγνιτικών περιοχών
Κλείνοντας την ομιλία του τόνισε ότι «η περιοχή μπορεί να έχει μέλλον και θα έχει σίγουρα μέλλον και μετά το λιγνίτη» και διαβεβαίωσε ότι «το μέλλον αυτό θα το χτίσουμε όλοι μαζί καθότι είναι δέσμευση του πρωθυπουργού, της κυβέρνησης και είναι υποχρέωσή μας απέναντι στους πολίτες αυτής της ακριτικής ελληνικής περιφέρειας».
Στα πλεονεκτήματα της απόφασης της εμπροσθοβαρούς απολιγνιτοποίησης της δυτικής Μακεδονίας και της Μεγαλόπολης αναφέρθηκε ο κ. Γεωργιάδης. «Η δυτική Μακεδονία με την απόφαση που λάβαμε θα γίνει ένα ευρωπαϊκό πρότζεκτ που μας δίνει πλεονέκτημα της μεγαλύτερης διαπραγματευτικής ισχύος στα ευρωπαϊκά συμβούλια, της διεκδίκησης επιπλέον χρημάτων, περισσότερες εξαιρέσεις, περισσότερα εργαλεία, ώστε να έχουμε μεγαλύτερη αποτελεσματικότητα σε αυτό που προγραμματίζουμε», είπε. Απευθυνόμενος σε αυτούς που διαμαρτυρήθηκαν πριν την έναρξη της ημερίδας δήλωσε ότι «δεν πρέπει να φωνάζετε που ελήφθη η συγκεκριμένη απόφαση, αντίθετα πρέπει να μας επαινείτε, γιατί αυτή η απόφαση μας βάζει σε καλύτερη θέση όλων των άλλων στη νέα εποχή». «Εάν η Ελλάδα έμενε στον λιγνίτη θα ήμαστε στην τελευταία ταχύτητα και θα μας αναλογούσαν ή θα διεκδικούσαμε πολύ λιγότερα χρήματα. Ο λιγνίτης ως καύσιμο πέθανε, είτε το 2023 ή το 2035. Είμαστε μπροστά σε μια εποχή που αλλάζει και όσοι δίνουν τη μάχη για την παραμονή του λιγνίτη μου θυμίζει τη μάχη με τα κάρα και ο λιγνίτης σήμερα αντιπροσωπεύει το κάρο για αυτή την εποχή», κατέληξε. Τόνισε ότι το υπουργείο του εξετάζει τη δημιουργία ενός νέου αναπτυξιακού νόμου μόνο για τη δυτική Μακεδονία και τη Μεγαλόπολη και ανακοίνωσε ότι θα υπάρξουν διαφορετικά όρια κρατικών ενισχύσεων εξαιρετικά υψηλοτέρα από ό,τι ισχύουν μέχρι σήμερα για να αντισταθμίσουν την απώλεια της λιγνίτικης δραστηριότητας.
«Η ΔΕΗ ήταν στην περιοχή και θα παραμείνει. Δεν φεύγει», δήλωσε –από την πλευρά του– ο πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος της Επιχείρησης, Γιώργος Στάσσης. Γνωστοποίησε ότι έχει προχωρήσει στην κατάθεση αιτήσεων «για δημιουργία φωτοβολταϊκών πάρκων συνολικής ισχύος 2 GW στη δυτική Μακεδονία και 1 GW στην περιοχή της Μεγαλόπολης Αρκαδίας» και πρόσθεσε ότι επιτελείς της επιχείρησης επεξεργάζονται σχέδια για «την καύση απορριμμάτων», ενώ βρίσκεται στα σκαριά μελέτη για την καύση βιομάζας στο μίγμα καυσίμου που «θα μπορεί να καίει η νέα μονάδα Πτολεμαΐδα 5». Ο κ. Στάσσης υποσχέθηκε ότι η επιχείρηση θα τηρήσει όλες τις υποχρεώσεις της με μια πλειάδα έργων που θα αφορούν την αποκατάσταση του περιβάλλοντος και των ορυχείων.
Αναφερόμενος στους εργαζόμενους επανέλαβε ότι έχει ανακοινωθεί και «ήδη τρέχει η εθελουσία έξοδος για τους εργαζόμενους που έχουν τα όρια συνταξιοδότησης, κάποιοι εργαζόμενοι θα συνταξιοδοτηθούν σύντομα, κάποιοι που θα παραμείνουν θα επανεκπαιδευτούν ώστε να χρησιμοποιηθούν σε άλλες δραστηριότητες της επιχείρησης», ενώ για κάποιους άλλους τόνισε ότι «θα προσφέρουμε τη δυνατότητα να πάνε σε άλλες υπηρεσίες του ευρύτερου δημόσιου τομέα». Σε ό,τι αφορά τη λειτουργία της Πτολεμαΐδα 5, διευκρίνισε ότι θα συνεχίσει να λειτουργεί και μετά το 2028, αλλά με διαφορετικό μίγμα καυσίμου.
Από την έντυπη έκδοση