Ακολούθησε γεύμα εργασίας με τον Διάδοχο του Θρόνου του Αμπού Ντάμπι, παρουσία του διευθυντή του κρατικού επενδυτικού φορέα Abu Dhabi Investment Authority (ADIA). Το γεύμα έγινε στα κεντρικά γραφεία του ADIA.
Όπως αναφέρουν πηγές της κυβέρνησης, βασικό αντικείμενο των συναντήσεων ήταν το επενδυτικό ενδιαφέρον που ήδη εκφράζεται από τα κρατικά επενδυτικά ταμεία του Αμπού Ντάμπι για την Ελλάδα.
«Με δεδομένη τη βελτίωση του κλίματος για τη χώρα μας στις διεθνείς αγορές, τις προοπτικές ανάπτυξης της ελληνικής οικονομίας και τις φιλοεπενδυτικές πρωτοβουλίες που έχει αναλάβει η κυβέρνηση, ο κ. Μητσοτάκης κάλεσε τους διαχειριστές κεφαλαίων του Αμπού Ντάμπι να ενισχύσουν την παρουσία τους στη χώρα μας», σύμφωνα με τις ίδιες πηγές.
Φιντάν για ελληνοτουρκικά: Προτιμάμε συζήτηση - «πακέτο» για όλα τα θέματα και μακριά από τα φώτα της δημοσιότητας
Στη συνάντηση με τον Σεϊχη Mohammed Bin Zayed Al Nahyan συζητήθηκαν οι εξελίξεις στην περιοχή της Ανατολικής Μεσογείου με έμφαση στην προκλητική συμπεριφορά της Τουρκίας, ειδικά στο ζήτημα της Λιβύης, όπου -όπως σημειώνουν από το Μέγαρο Μαξίμου- καταγράφηκε σύμπτωση απόψεων.
«Από το κλίμα της συνάντησης και από την τετ-α-τετ συνομιλία του Έλληνα πρωθυπουργού με το Διάδοχο του Θρόνου του Εμιράτου, προκύπτει η στρατηγική επιλογή για την εμβάθυνση των σχέσεων των δύο χωρών σε πολιτικό και οικονομικό επίπεδο. Ειδικότερα, η πλευρά των Ηνωμένων Αραβικών Εμιράτων εξέφρασε την ισχυρή επιθυμία για την ενίσχυση των οικονομικών σχέσεων με την Ελλάδα, στο πλαίσιο και της αναβάθμισης της πολιτικής συνεργασίας μεταξύ των δύο χωρών», προσθέτουν οι κυβερνητικές πηγές.
Επιπλέον, στις συναντήσεις εκφράστηκε η έντονη πρόθεση από την πλευρά των Ηνωμένων Αραβικών Εμιράτων να αναδειχτεί η Ελλάδα ως ο ισχυρότερος τουριστικός προορισμός στην περιοχή της Ανατολικής Μεσογείου. Παράλληλα, στις επαφές με τους κρατικούς επενδυτικούς φορείς των ΗΑΕ εκφράστηκε έντονο ενδιαφέρον για επενδύσεις στην Ελλάδα στον αγροδιατροφικό τομέα, τον τουρισμό και το real estate.
Τον κ. Μητσοτάκη συνοδεύουν στην Αραβική Χερσόνησο ο υπουργός Ανάπτυξης και Επενδύσεων, Άδωνις Γεωργιάδης, ο υφυπουργός Εξωτερικών αρμόδιος για την Οικονομική Διπλωματία και την Εξωστρέφεια, Κώστας Φραγκογιάννης, ο σύμβουλος Εθνικής Ασφάλειας, Αλέξης Διακόπουλος, ο επικεφαλής οικονομικός σύμβουλος του πρωθυπουργού, Αλέξης Πατέλης και ο αναπληρωτής διευθυντής του Διπλωματικού Γραφείου του πρωθυπουργού, Γρηγόρης Δελαβέκουρας.