Περίπου 920 ένστολοι θα αναλάβουν καθήκοντα στις 17 Ιανουαρίου, ενώ άλλοι έχουν ήδη ολοκληρώσει την εκπαίδευσή τους και συμμετέχουν σε επιχειρήσεις.
Η εκπαίδευση των νέων ένστολων ολοκληρώθηκε εντός του χρονοδιαγράμματος που είχε θέσει η κυβέρνηση, τόνισε ο Κυρ. Μητσοτάκης, στο πλαίσιο της δέσμευσης για ταχεία ενίσχυση της Ελληνικής Αστυνομίας με 1.500 στελέχη. Η υλικοτεχνική υποδομή της ΕΛ.ΑΣ. ενισχύθηκε παράλληλα με 450 νέα περιπολικά και μοτοσυκλέτες, 3.000 αλεξίσφαιρα γιλέκα, 500 ασυρμάτους, 3.000 νέες εξαρτήσεις και άλλο υλικό. Η τροφοδοσία των αστυνομικών με νέο υλικό θα συνεχιστεί, καθώς έχει δρομολογηθεί η απόκτηση 700 νέων οχημάτων, 11.000 αλεξίσφαιρων γιλέκων, 3.500 ασυρμάτων, 1.200 στολών επιχειρήσεων και 12 drones.
Απευθυνόμενος στις γυναίκες και στους άνδρες της Αστυνομίας ο πρωθυπουργός επεσήμανε πως τέτοιες μέρες, «δεν περνάτε τις γιορτές με τη χαλαρή θαλπωρή που γεύονται οι υπόλοιποι Έλληνες γιατί είστε πάντα παρόντες -και πρέπει να είστε- όχι μόνο στον χρόνο και στον τόπο της εργασίας σας. Αλλά όποτε και όπου σας χρειάζεται ο πολίτης. Είναι ένα καθήκον που ήθελα να τιμήσω. Και δεν υπάρχει νομίζω καλύτερη αφορμή, από τη σημερινή συγκυρία: Λίγο πριν ολοκληρωθεί η εκπαίδευση των 1.500 νέων ειδικών φρουρών. Ώστε, αρχές του 2020, οι ομάδες “ΔΙΑΣ” και “ΔΡΑΣΗ” να ενισχυθούν με 1.350 άνδρες». Οπως είπε, «άλλοι 150 άνδρες και γυναίκες να διατεθούν για περιπολίες και για φρούρηση των Δικαστηρίων και της Διεύθυνσης Μεταγωγών, τους, εξοπλισμένοι με σύγχρονα μέσα και έτοιμοι για δράση».
Πιο τακτικές περιπολίες στις γειτονιές του Λεκανοπεδίου
Σύμφωνα με τον πρωθυπουργό οι κάτοικοι του Λεκανοπεδίου θα βλέπουν πια πολύ τακτικά και μία περίπολο στη γειτονιά τους καθώς, όπως τόνισε, «στο δρόμο, πρέπει να βρίσκεται ο αστυνομικός, όχι στα γραφεία απέναντι στην καθημερινή ανομία» μικρής και μεγάλης έκτασης, επαναφέροντας το αίσθημα της ασφάλειας, «καλλιεργώντας την πίστη ότι, επιτέλους, οικοδομούμε ένα κράτος που λειτουργεί και που εγγυάται τα δικαιώματα των πολιτών του». Σύμφωνα με τον Κυριάκο Μητσοτάκη, «πριν από έξι μήνες, ο λαός μας ζήτησε τρία απλά πράγματα: Λιγότερους φόρους, νέες επενδύσεις και δουλειές και περισσότερη ασφάλεια. Και αυτόν το δρόμο ακολουθούμε: Μειώνουμε τον ΕΝΦΙΑ, τα βάρη και τις εισφορές. Με μέθοδο, αποκαθιστούμε την ομαλότητα στην καθημερινή ζωή».
Και, συνέχισε, «χωρίς να κρύβουμε αδυναμίες, δείχνουμε με ειλικρίνεια αλλά και τόλμη, την πορεία που αξίζει να πάρει η Ελλάδα, καθώς ξημερώνει η τρίτη δεκαετία του 21ου αιώνα. Με λίγα λόγια, ό,τι είπαμε, το κάνουμε!», είπε θυμίζοντας ότι «μία από τις πρώτες προγραμματικές δεσμεύσεις της κυβέρνησης ήταν η ενίσχυση του ανθρώπινου δυναμικού της Αστυνομίας, αλλά και ο εκσυγχρονισμός των μέσων που έχει στη διάθεσή της για να επιτελεί σωστά την αποστολή της. Και, πράγματι, ο σχετικός διαγωνισμός ολοκληρώθηκε μέσα σε λίγες εβδομάδες. Οι υπερδεκαπλάσιες αιτήσεις αξιολογήθηκαν από το ΑΣΕΠ. Και η εκπαίδευση όσων προκρίθηκαν, ολοκληρώθηκε εντός του χρονοδιαγράμματος που είχε θέσει η κυβέρνηση. Ενώ, με μεγάλη ταχύτητα, η ΕΛ.ΑΣ. απέκτησε 450 νέα περιπολικά και μοτοσυκλέτες, 3.000 αλεξίσφαιρα γιλέκα, 500 ασυρμάτους, 3.000 νέες εξαρτήσεις και άλλο υλικό».
Πρόσωπο οικείο, ανθρώπινο, αλλά και αυστηρό όταν πρέπει
Νίκος Δένδιας: Κάλαντα «εν πλω» από το πλήρωμα της φρεγάτας «Ψαρά» [βίντεο]
Αποτέλεσμα όλων αυτών είναι ότι «σε λίγο καιρό, οι γειτονιές μας θα έχουν μεγαλύτερη προστασία. Γιατί ας μη ξεχνάμε ότι -ειδικά η ομάδα ΔΙ.ΑΣ.- είναι αυτή που έρχεται σε καθημερινή επαφή με τον πολίτη. Είναι το πρόσωπο της Ελληνικής Αστυνομίας στην κοινωνία. Γι’ αυτό και επιβάλλεται να είναι και οικείο, αλλά και ανθρώπινο. Αυστηρό όταν πρέπει. Και δυναμικό μόνον όταν το απαιτεί το δημόσιο συμφέρον αλλά και το δίκιο του πιο αδύναμου. Γιατί μια πόλη ή μια συνοικία που φοβάται, δεν θα γνωρίσει ποτέ ούτε την ευημερία ούτε την πρόοδο. Ούτε την αληθινή ελευθερία».
Στη συνέχεια του χαιρετισμού του ο πρωθυπουργός παρατήρησε ότι «οι λίγοι εύποροι μπορούν πάντα να “αγοράσουν” ιδιωτική ασφάλεια αν το θελήσουν. Οι περισσότεροι, όμως, έχουν την απαίτηση να είναι η Πολιτεία εκείνη που θα προφυλάξει το δικαίωμά τους στη ζωή και στην περιουσία τους. Δημοκρατία, άλλωστε, σημαίνει το κράτος του Δήμου. Δηλαδή, το κράτος των πολλών. Στο όνομα αυτών, λοιπόν, λειτουργείτε. Δεν είστε οι προστάτες των δυνατών, αλλά των αδυνάτων. Η αλήθεια είναι ότι αναλαμβάνετε τα καθήκοντά σας σε μία δύσκολη περίοδο», είπε απευθυνόμενος στους αστυνομικούς.
Εύκολα γίνεται το ρόπαλο μολότοφ, και η μολότοφ καλάσνικοφ
Και, εν συνεχεία, «από τη μία πλευρά, το έγκλημα αξιοποιεί σύγχρονες μεθόδους και γίνεται όλο και πιο σύνθετο. Το ποινικό συνεργάζεται με το δήθεν “πολιτικό”, ανταλλάσσοντας, μάλιστα, και μανδύες. Ενώ η εσωτερική του κλιμάκωση προχωρά με ταχύτητα, μεταβάλλοντας και τα είδη του: Η γροθιά γίνεται εύκολα ρόπαλο, το ρόπαλο μολότοφ και η μολότοφ καλάσνικοφ. Και, με την ίδια ευκολία, η κλεψιά βαφτίζεται “απαλλοτρίωση”, η καταπάτηση ξένης περιουσίας “κατάληψη” και ο τραμπουκισμός “αντίσταση στο κράτος”.
Από την άλλη πλευρά, δεν υπάρχει αμφιβολία ότι χάθηκε πολύτιμος χρόνος: Χρόνια, τώρα, η Αστυνομία δεν αφηνόταν να ανταποκριθεί στα καθήκοντά της», διαπίστωσε ο πρωθυπουργός εξηγώντας:
«Βαρυποινίτες αποφυλακίζονταν με χαριστικούς νόμους για να επιστρέψουν αμέσως στο έγκλημα. Αντιεξουσιαστές εισέβαλαν μέχρι και στη Βουλή, αλλά απελευθερώνονταν ως τάχα ακτιβιστές. Πανεπιστήμια είχαν μετατραπεί σε γιάφκες ανομίας και παρανομίας. Ενώ και γειτονιές ολόκληρες ζούσαν με το φόβο των κακοποιών.
Την ίδια ώρα, οι γυναίκες και οι άνδρες της Ελληνικής Αστυνομίας έβρισκαν κλειστές τις πόρτες του υπουργείου. Έμειναν χωρίς απάντηση στα αιτήματά τους και χωρίς εξοπλισμό, συχνά τον απαραίτητο εξοπλισμό ατομικής προστασίας, για τις ανάγκες τους. Και ενώ έβλεπαν ανώτατους αξιωματικούς τους να χαριεντίζονται σε προεκλογικές συγκεντρώσεις, οι ίδιοι απαξιώνονταν και υβρίζονταν. Με επιχειρήματα μάλιστα, που δεν ταιριάζουν, όχι μόνο στο ρόλο τους, αλλά ούτε καν στην εποχή μας.
Γιατί όλοι εσείς, γυναίκες και άνδρες, τα στελέχη της ΕΛ.ΑΣ., είστε παιδιά του ελληνικού λαού, κυρίως από τα λιγότερο εύπορα ή ευνοημένα κοινωνικά στρώματα. Κορίτσια και αγόρια της διπλανής πόρτας. Που από νεαρή ηλικία στερήθηκαν πολλά για να εκπαιδευτούν σκληρά. Που συχνά ζουν μακριά από τους δικούς τους. Και που κάθε μέρα βγαίνουν σε αποστολές χωρίς να ξέρουν τι κινδύνους θα αντιμετωπίσουν. Είναι αυτοί, είστε εσείς αυτοί, στους οποίους εναποθέτουμε -αθόρυβα ίσως και ασυνείδητα- ό,τι πιο πολύτιμο έχουμε: τη ζωή και την ασφάλεια, τη δική μας και των αγαπημένων μας. Και την προστασία των κόπων και της περιουσίας μας. Ε, λοιπόν, αυτά τα Ελληνόπουλα με το εθνόσημο δεν είναι, πλέον, η χλεύη των βολεμένων. Και θα πάρουν τη θέση στην οποία τους θέλει η Δημοκρατία: Kάτω από τους νόμους και δίπλα στον πολίτη!».
Αμέσως μετά, ο κ. Μητσοτάκης είπε πως «έχοντας αυτό το φορτίο από το παρελθόν, αλλά και την εμπειρία πια ενός 6μήνου, με νέα αντίληψη και χειροπιαστά αποτελέσματα, σάς καλώ να συγκρατήσετε δυο σκέψεις:
Πρώτον, ότι η ανάταξη της χώρας στο επίπεδο της Αστυνομίας είναι ίσως πιο δύσκολη αποστολή, πιο χρονοβόρα ακόμη και από εκείνη της ανάταξης της Οικονομίας. Γιατί αυτή δεν εξαρτάται μόνο από τη νομοθέτηση μέτρων. Αλλά και από την αλλαγή νοοτροπίας τόσο από εκείνους που τα εφαρμόζουν, όσο κι από αυτούς υπέρ των οποίων λαμβάνονται. Ενώ τα πεδία όπου ασκείται η συγκεκριμένη πολιτική είναι σύνθετα και δαιδαλώδη. Άρα, απαιτούν χρόνο, την ίδια στιγμή που οι προσδοκίες των πολιτών είναι πολλές και επείγουσες. Η κυβέρνηση έκανε την αρχή, δηλώνοντας εμφατικά την πολιτική της βούληση να κάνει την Ελλάδα μια χώρα ασφαλή, που προστατεύει τους πολίτες της».
Ταυτόχρονα ο πρωθυπουργός υπογράμμισε τη σημασία των αλλαγών στον ποινικό κώδικα λέγοντας, «το νομικό πλαίσιο ήδη διαμορφώνεται. Ο ποινικός κώδικας έχει ήδη αλλάξει. Γιατί αντιλαμβάνομαι πολύ καλά τι σημαίνει οι αρχές να κοπιάζουν για να συλλαμβάνουν τους παράνομους και ύστερα από λίγο να τους βλέπουν ελεύθερους να εγκληματούν ξανά».
Εν κατακλείδι, «σε επιχειρησιακό επίπεδο παρουσιάζεται επίσης μεγάλη πρόοδος. Θέλω να συγχαρώ προσωπικά την ηγεσία του υπουργείου και την ηγεσία της Ελληνικής Αστυνομίας. Προχωράμε σταθερά και με σχέδιο. Η εμπιστοσύνη μας, τέλος, στο σώμα είναι δεδομένη και έμπρακτη: Μαζί με την οικονομική ανακούφιση που φέρνουν στον κλάδο οι νέες ρυθμίσεις για όλους τους μισθωτούς, θα ενισχυθεί κι άλλο ο επαγγελματικός εξοπλισμός σας: Θα έχουμε σύντομα κοντά στα 700 νέα οχήματα, 11.000 νέα αλεξίσφαιρα γιλέκα, 3.500 ασυρμάτους, 1.200 στολές επιχειρήσεων, αλλά και 12 drones που θα υποστηρίξουν τις αποστολές τις οποίες καλείστε να αναλάβετε.
Ο δρόμος, όμως, επαναλαμβάνω θα είναι δύσκολος και μακρύς. Και μία τεράστια προσπάθεια σαν και αυτή που ξεκινάμε, αντιλαμβάνομαι απόλυτα ότι θα έχει και ταλαντεύσεις. Αν, λοιπόν, από τους πολίτες ζητώ υπομονή και κατανόηση, από εσάς -από την καθεμία και τον καθένα ξεχωριστά- ζητώ πίστη στο καθήκον, αλλά και στους κανόνες. Επαγγελματισμό, σύγχρονη εκπαίδευση, ανοιχτή σκέψη. Και δράση με οδηγούς το αποτέλεσμα, αλλά και το δημοκρατικό Σύνταγμα στο οποίο ορκίζεστε.
Το δεύτερο που θέλω να θυμάστε, είναι ότι μόνο εσείς από όλους μας έχετε ένα διπλό χρέος: Να προστατεύετε τον πολίτη, αλλά ταυτόχρονα και τα δικαιώματά του. Προσοχή, όμως: Και τα δικαιώματα εκείνου, ο οποίος παράνομα αμφισβητεί τα δικαιώματα των άλλων. Έχετε αυτό το δύσκολο καθήκον ακριβώς γιατί στις δημοκρατίες φορέας της νόμιμης βίας είναι μόνο το οργανωμένο κράτος. Και επειδή εσείς το εκπροσωπείτε, οφείλετε να την ασκείτε με ευθύνη, φειδώ και κυρίως δικαιοσύνη.
Χάρη στην τεχνολογία η φημολογία κατά της αστυνομίας θα εκλείψει
Αυτό σημαίνει μηδενική ανοχή στην παρανομία. Αλλά και μηδενική ανοχή στην αυθαιρεσία. Τότε, δεν έχετε να φοβηθείτε τίποτα. Σύντομα, άλλωστε, όπως είπα, θα διαθέτετε και τα τεχνικά μέσα, ώστε να επιχειρείτε με διαφάνεια, αξιοποιώντας κάμερες και drones. Όπως συμβαίνει, δηλαδή, παντού. Το μέτρο αυτό είναι μέτρο εκσυγχρονισμού και αποτελεσματικότητας. Γιατί έτσι θα πάψει, επιτέλους, η επιλεκτική πληροφόρηση που προκαλεί φτηνές εντυπώσεις. Και μία αποσπασματική, στιγμιαία φωτογραφία δεν θα ακυρώνει, πλέον, τον κόπο και την κινητοποίηση εκατοντάδων αστυνομικών. Η εύκολη φημολογία κατά της αστυνομίας θα εκλείψει. Ενώ, ταυτόχρονα, θα αξιολογείται και η απόδοση των επιχειρήσεων και θα εντοπίζονται τυχόν ακραίες συμπεριφορές για να αντιμετωπιστούν κατάλληλα. Γιατί η Δημοκρατία ξέρει να προστατεύει, αλλά πρέπει και να αυτοπροστατεύεται. Και η νομιμότητα χρειάζεται πάντα για σύμμαχο την αλήθεια».
Απευθυνόμενος ξανά στις γυναίκες και τους άνδρες της Ελληνικής Αστυνομίας, ο πρωθυπουργός είπε πως θα βρεθούν στους δρόμους με το εθνόσημο στη στολή τους προσθέτοντας πως οι συμπολίτες μας περιμένουν πολλά από εκείνους: «Σας καλώ, λοιπόν, να ισορροπήσετε ανάμεσα στην προστασία τους και στον σεβασμό τους. Όπλο σας δεν είναι μόνο αυτό που βρίσκεται στη θήκη σας. Αλλά και ο νόμος, που στις δημοκρατίες είναι η πραγματική σκανδάλη του. Γιατί χωρίς ασφάλεια, δεν υπάρχει ελευθερία. Και χωρίς δικαιώματα, δεν υπάρχει δημοκρατία. Αυτό μην το ξεχνάτε ποτέ. Σας εύχομαι από καρδιάς καλή σταδιοδρομία και πολλές επιτυχίες. Και το 2020 να είναι έτος υγείας, χαράς για εσάς, για τις οικογένειές σας, για όλους μας. Να είστε καλά, καλή δύναμη, καλή αρχή και χρόνια πολλά», ευχήθηκε κλείνοντας το χαιρετισμό του ο πρωθυπουργός.
Ο Κυριάκος Μητσοτάκης συνομίλησε με ένστολους και επιθεώρησε τα νέα δίκυκλα οχήματα που θα χρησιμοποιούν στο έργο τους οι δυνάμεις ταχείας επέμβασης και καταπολέμησης του καθημερινού εγκλήματος.
Παρόντες στην παρουσίαση ήταν ο υπουργός Προστασίας του Πολίτη Μιχάλης Χρυσοχοΐδης, ο αναπληρωτής υπουργός αρμόδιος για τη Μεταναστευτική Πολιτική Γιώργος Κουμουτσάκος, ο υφυπουργός Προστασίας του Πολίτη αρμόδιος για την Αντεγκληματική Πολιτική Ελευθέριος Οικονόμου, ο γενικός γραμματέας Δημόσιας Τάξης Κωνσταντίνος Τσουβάλας, ο αρχηγός της Ελληνικής Αστυνομίας αντιστράτηγος Μιχαήλ Καραμαλάκης και πολλοί ανώτατοι και ανώτεροι αξιωματικοί.