Μπορεί ο πρωινός καφές στην Κουμουνδούρου να ασχολείται με τον Παύλο Πολάκη και τις απαντήσεις των στελεχών του ΠΑΣΟΚ που τώρα είναι ΣΥΡΙΖΑ, η αξιωματική αντιπολίτευση ωστόσο κινείται σε ρυθμούς προετοιμασίας για την αναμέτρηση εφ’ όλης της ύλης ανάμεσα στον Αλέξη Τσίπρα και τον Κυριάκο Μητσοτάκη, που επιδιώκει ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης. Με επίκεντρο την οικονομία, αλλά και τα άλλα θέματα της επικαιρότητας, όπως η επίθεση στον υφυπουργό Αμυνας Αλκιβιάδη Στεφανή, ο χειρισμός των εθνικών θεμάτων και των θεμάτων ασφαλείας, ακόμα και η στήριξη που παρέχει ο ΣΥΡΙΖΑ σε απεργιακές κινητοποιήσεις, όπως η χθεσινή στο μετρό.
Η αφορμή δόθηκε και ήταν το δημοσιονομικό έλλειμμα των 396 εκατ. ευρώ που η σημερινή κυβέρνηση υποστηρίζει πως παρέλαβε από την προηγούμενη. Ο ΣΥΡΙΖΑ, μέσω του κ. Τσακαλώτου, ο οποίος είχε υψηλών τόνων αντιπαράθεση με τον υφυπουργό Οικονομικών Θόδωρο Σκυλακάκη αλλά και τον υπουργό Οικονομικών Χρήστο Σταϊκούρα, υποστηρίζει πως οι κυβερνητικοί ισχυρισμοί για δημοσιονομικό έλλειμμα 396 εκατ. ευρώ δεν στέκουν και ζήτησε με επιστολή του στον υπουργό Οικονομικών να γίνει συνάντηση αντιπροσωπείας του ΣΥΡΙΖΑ με υπηρεσιακά στελέχη του υπουργείου προκειμένου να εξεταστούν τα δημοσιονομικά δεδομένα που παρέδωσε η κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ.
Λίγες ώρες μετά ήρθε και η γραπτή δήλωση του πρώην αναπληρωτή υπουργού Οικονομικών Γιώργου Χουλιαράκη, ο οποίος, ως επικεφαλής των δημοσιονομικών για την κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝ.ΕΛ. και μετέπειτα ΣΥΡΙΖΑ, επισήμανε τα εξής σε σχέση με τους κυβερνητικούς ισχυρισμούς για δημοσιονομικό κενό της τάξης των 396 εκατ. ευρώ ή 0,2% του ΑΕΠ:
Πρώτον, ότι ο ισχυρισμός αυτός στηρίζεται σε προσωρινές προβλέψεις δημοσιονομικών μεγεθών της 10ης Ιουλίου, οι οποίες διορθώθηκαν-αναθεωρήθηκαν το αμέσως επόμενο διάστημα, γεγονός που -κατά τον κ. Χουλιαράκη- «το υπουργείο Οικονομικών επέλεξε να αποσιωπήσει».
Δεύτερον, συνεχίζει ο κ. Χουλιαράκης, αν πράγματι υπήρχε δημοσιονομικό κενό της τάξης του 0,2% του ΑΕΠ, η κυβέρνηση θα όφειλε να λάβει ανάλογα μέτρα δημοσιονομικής συστολής είτε αυξάνοντας τη φορολογική επιβάρυνση είτε περιστέλλοντας τις δαπάνες. «Αλλος τρόπος εξάλειψης του δημοσιονομικού κενού δεν υπάρχει και τα κενά δεν εξαφανίζονται μόνα τους. Συσταλτική δημοσιονομική πολιτική όμως δεν υπήρξε. Αντιθέτως, από τον Ιούλιο του 2019 ακόμα, η κυβέρνηση προχώρησε σε περαιτέρω δημοσιονομική χαλάρωση μειώνοντας τα έσοδα του ΕΝΦΙΑ κατά 205 εκατ. ευρώ η 0,1% του ΑΕΠ», σημειώνει ο τέως αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών.
Τρίτον, χαρακτηρίζει «ενδεδειγμένη και ασφαλή οδό εκτίμησης του δημοσιονομικού περιθωρίου που παρέδωσε η απελθούσα κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ τον Ιούλιο του 2019 την εκτίμηση του δημοσιονομικού αποτελέσματος του έτους» αφού -όπως επισημαίνει- «από αυτό θα αφαιρεθούν τα αποτελέσματα των νομοθετημένων δημοσιονομικών παρεμβάσεων της νέας κυβέρνησης από τον Ιούλιο του 2019 και μετά (no-policy-change scenario)». Σύμφωνα με τον κ. Χουλιαράκη, «το περιθώριο αυτό κινείται σημαντικά πάνω από το στόχο του 3,5%».
Τέταρτον, κατά τον κ. Χουλιαράκη, ο αρμόδιος υφυπουργός δεν δέχθηκε να ζητήσει από τις υπηρεσίες του Γενικού Λογιστηρίου του Κράτους να προχωρήσουν στην ανωτέρω εκτίμηση και γι’ αυτό ζητά τη συνδρομή του Ελληνικού Δημοσιονομικού Συμβουλίου και του Γραφείου Προϋπολογισμού της Βουλής.
Από την έντυπη έκδοση του Ελεύθερου Τύπου