Όπως χαρακτηριστικά σημείωσε ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης, πρόκειται για «θλιβερή κληρονομιά της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ» η επιδείνωση της θέσης της Ελλάδας, θέτοντας την ανάταξή της ως μία από τις προτεραιότητες της σημερινής κυβέρνησης.
Χάσαμε θέσεις
«H Διεθνής Διαφάνεια κατέταξε τη χώρα μας το 2012 στην 94η θέση της λίστας των κρατών με διαφθορά. Εγιναν σημαντικές προσπάθειες και το 2015 πετύχαμε να ανέβουμε στην 58η θέση, για να ξανακυλήσει η Ελλάδα στην 67η θέση το 2018. Εννέα επίπεδα κάτω σε μόλις τρία χρόνια έχοντας βαθμό 45, όταν το 100 αντιπροσωπεύει μια πολύ καθαρή χώρα. Μια επίδοση ντροπιαστική για ένα ευρωπαϊκό κράτος, αλλά και θλιβερή κληρονομιά μιας κυβέρνησης που συνεχώς μιλούσε για ηθικό πλεονέκτημα. Η κατάσταση αυτή ουσιαστικά αποτελεί μια εθνική απειλή», τόνισε ο πρωθυπουργός μιλώντας χθες σε ημερίδα με θέμα «Τεχνολογία και Διαφάνεια», η οποία οργανώθηκε από την Εθνική Αρχή Διαφάνειας με αφορμή την παγκόσμια ημέρα κατά της διαφθοράς.
Συλλυπητήριο μήνυμα της Σακελλαροπούλου στον Ερντογάν για την τραγωδία με τους 76 νεκρούς
Ο κ. Μητσοτάκης σημείωσε ότι η «πληγή» της διαφθοράς «πάντα τρεφόταν από τις ίδιες αδυναμίες: Από τη μεσολάβηση του ανθρώπινου παράγοντα σε διαδικασίες που θα μπορούσαν να είχαν τυποποιηθεί, από την απουσία καθαρών κανόνων και αρχών που θα ελέγχουν με ανεξαρτησία την τήρησή τους. Και, τέλος, από την αδυναμία δημόσιας παρακολούθησης των όσων αποφασίζει και πράττει η Διοίκηση.
Στην κατεύθυνση αυτή, η κυβέρνηση προχώρησε στην αναδιάταξη του τοπίου ελέγχου της διαφάνειας, ιδρύοντας με το πρώτο νομοσχέδιό της την Εθνική Αρχή Διαφάνειας, που, υπό τη σκέπη της, ενοποιούνται έξι αυτοτελείς και αποσυνδεδεμένες υπηρεσίες που έχουν συναφές αντικείμενο. Μάλιστα, για πρώτη φορά η χώρα έχει μια ανεξάρτητη Εθνική Αρχή Διαφάνειας με καινοτόμες πρωτοβουλίες υπέρ της διαφάνειας και κατά της διαφθοράς, ενώ όπως εξήγησε ο πρωθυπουργός «η προηγούμενη κυβέρνηση είχε αναθέσει τον έλεγχο της διαφθοράς σε μέλος του Υπουργικού Συμβουλίου, δηλαδή ελεγκτής και ελεγχόμενος το ίδιο πρόσωπο».
Χατζηδάκης
Ως «ύποπτους» χαρακτήρισε ο υπουργός Περιβάλλοντος Κωστής Χατζηδάκης όσους αντιδρούν στη διαφάνεια για το εμπόριο καυσίμων και τα απόβλητα.
«Το σύστημα εισροών-εκροών στην ολοκληρωμένη του εφαρμογή είναι διασυνδεδεμένο με την ΑΑΔΕ και τη Γενική Γραμματεία Πληροφοριακών Συστημάτων, έτσι ώστε να ξέρουμε τι μας γίνεται και να καταπολεμούμε το λαθρεμπόριο. Πέρασε από 40 κύματα, παραμένουν ακόμα κάποιες πτυχές του και θέλω να ενθαρρύνω όλους τους αρμόδιους να κλείνουν τα αυτιά τους σε αυτούς που τους λένε ότι στην Ελλάδα δεν γίνεται για τον οποιονδήποτε λόγο. Αυτοί που τα λένε είναι ύποπτοι για μένα και σας το λέω τελείως ανοιχτά από την εμπειρία που έχω σε διαφορετικά υπουργεία όλα αυτά τα χρόνια».
Σχετικά με το ζήτημα της Διαχείρισης Απορριμμάτων, ο υπουργός σημείωσε ότι «το Ηλεκτρονικό Μητρώο Αποβλήτων (ΗΜΑ) εξασφαλίζει διαφάνεια στην αποτύπωση και τη δημοσιοποίηση της διακίνησης αποβλήτων και ως εκ τούτου καθίσταται αποτελεσματικός ο έλεγχος από τις αρμόδιες υπηρεσίες, γιατί καταγράφονται οι ποσότητες που μπαίνουν στο σύστημα, χρεώσεις κ.λπ.».
Από την έντυπη έκδοση