Ελεύθερος Τύπος
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Ανάλυση για τα ελληνοτουρκικά: Το Διεθνές Δίκαιο δεν μπορεί να το παραβιάσει κανείς

Τηλεδιάσκεψη Ελλάδας – Τουρκίας για Μέτρα Οικοδόμησης Εμπιστοσύνης στις 26 & 27 Μαΐου

Το μήνυμα που έστειλε ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης κατά τη σημερινή συζήτηση στη Βουλή για τις εξελίξεις στα εθνικά μας θέματα ήταν σαφές και έδειξε με τον πιο ξεκάθαρο τρόπο ότι το Διεθνές Δίκαιο δεν μπορεί να το παραβιάσει κανένας Ερντογάν.Όπως και οι αντιδράσεις που εκδηλώθηκαν από όλες τις πλευρές στο διαβόητο «μνημόνιο συνεργασίας» που υπέγραψαν η Τουρκία με τη Λιβύη για τον καθορισμό θαλάσσιων ζωνών, αγνοώντας προκλητικά τα ελληνικά νησιά, ανέδειξαν την πλήρη απομόνωση της Αγκυρας και την απόλυτη υποστήριξη των ελληνικών θέσεων.
«Προετοιμαζόμαστε και εμείς για τα επόμενα βήματά μας.

Μπορεί χθες να ενέκριναν στην τουρκική Βουλή ένα χαρτί αλλά αυτό το χαρτί δεν το αναγνωρίζει κανείς και θα καταρρεύσει. Όχι μόνο γιατί είναι παράνομο, αλλά γιατί δεν υπάρχει αντισυμβαλλόμενο μέρος με νομιμοποίηση για να το επικυρώσει στην Λιβύη. Θα κάνουμε ό,τι περνάει από το χέρι μας για να μην ισχύσει αυτή η συμφωνία» διεμήνυσε ο Κυριάκος Μητσοτάκης.

Στην υπόθεση της Λιβύης, η Τουρκία είναι μόνη της, καθώς τη συμφωνία έχουν καταδικάσει ήδη η Γαλλία, η Ρωσία, η Αίγυπτος, το Ισραήλ, το αμερικανικό υπουργείο Εξωτερικών, ακόμα και η λιβυκή Βουλή που δεν ελέγχεται από τον πρωθυπουργό της Τρίπολης που υπέγραψε με τον Ερντογάν.

Υπό το πρίσμα αυτό, η επίσκεψη στην Αθήνα του προέδρου της Βουλής της Λιβύης την προσεχή εβδομάδα αποκτά ιδιαίτερη σημασία, καθώς στη χώρα αυτή δεν υφίσταται κυβέρνηση που να εκπροσωπεί ένα εθνικά αρραγές μέτωπο. Αυτό αποδεικνύεται και από το γεγονός ότι ο πρέσβης της Λιβύης απελαύνεται από την Ελλάδα και ο πρόεδρος της Λιβυκής Βουλής έρχεται στην χώρα μας έχοντας εκφράσει στον ΟΗΕ την κάθετη διαφωνία του στη συμφωνία.

Είναι δεδομένο, με βάση το Διεθνές Δίκαιο της θάλασσας, ότι η Λιβύη δεν έχει θαλάσσια σύνορα με την Τουρκία και κατ’ επέκταση δεν μπορεί να υπογράφει σχετικές συμφωνίες με την Αγκυρα. Για τον λόγο αυτό, η συμφωνία αυτή δεν μπορεί να παράξει έννομα αποτελέσματα

Απέναντι στις προκλητικές ενέργειες της Τουρκίας η χώρα μας θα πρέπει να απαντήσει σε όλα τα επίπεδα προκειμένου να προστατεύσει τα κυριαρχικά αμς δικαιώματα με βάση το Διεθνές Δίκαιο. Καμία αμφισβήτηση ή γκριζάρισμα δεν μπορούν να γίνουν ανεκτά. Επιπλέον απαιτείται η ενεργοποίηση του παράγοντα της ομογένειας που μπορεί να κινητοποιήσει ξένες κυβερνήσεις και αν ενισχύσει την προσπάθεια της Ελλάδας για ευρύτερες συμμαχίες.

Το βέβαιο είναι ότι χρειάζεται επαγρύπνηση και ψύχραιμη, αλλά σθεναρή αντίδραση, απέναντι στην άνευ ορίων τουρκική προκλητικότητα. Να εντείνουμε τις διπλωματικές πιέσεις προς κάθε κατεύθυνση και να ενισχύσουμε τις Ενοπλες Δυνάμεις της χώρας. Το Διεθνές Δίκαιο είναι σύμμαχός μας.