Απών από την έναρξη της κορυφαίας κοινοβουλευτικής διαδικασίας και θεμέλιο λίθο της Δημοκρατίας ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης Αλέξης Τσίπρας, που κάποτε έλεγε με περισσή έπαρση πως είναι «η λέξη και το γράμμα του Συντάγματος». Απόντες όμως ήταν και οι άλλοι αρχηγοί της ελάσσονος αντιπολίτευσης, πλην του Γιάνη Βαρουφάκη.
Η Συνταγματική Αναθεώρηση ξεκίνησε χθες και θα ολοκληρωθεί την ερχόμενη Δευτέρα το βράδυ με τις τοποθετήσεις των πολιτικών αρχηγών, του πρωθυπουργού και την ονομαστική ψηφοφορία.
Ο εισηγητής της πλειοψηφίας, Κώστας Τζαβάρας, χθες έδειξε τη βαθιά ιδεολογική πίστη στον κοινοβουλευτισμό και τη δημοκρατική υπευθυνότητα που διαπνέει διαχρονικά την παράταξη της Ν.Δ. Αντίθετα, η τοποθέτηση του εισηγητή του ΣΥΡΙΖΑ Γιώργου Κατρούγκαλου κινήθηκε σε μια ομιλία με ιδεοληπτικά και κομματικά χαρακτηριστικά, πολύ κατώτερη της διαδικασίας, των περιστάσεων και των προκλήσεων για τη χώρα.
Κώστας Καραμανλής: Τέλος σε κάθε κουβέντα για την Προεδρία της Δημοκρατίας - Αντίθετος στη διαγραφή Σαμαρά
Η Ν.Δ., όμως, απέδειξε ότι δεν μένει μόνο σε συμβολισμούς, αλλά προχωράει και στην ουσία, που είναι οι συγκλίσεις και η διαμόρφωση υπερκομματικών προτάσεων. Κάτι που ο ΣΥΡΙΖΑ αρνήθηκε πεισματικά να κάνει σε μια σειρά από σημαντικά για το μέλλον της χώρας θέματα.
Σύστημα Ελάχιστου Εγγυημένου Εισοδήματος για τη στήριξη της ελληνικής οικογένειας. Δυνατότητα σύστασης Εξεταστικής Επιτροπής ύστερα από πρόταση 10 βουλευτών της αντιπολίτευσης και με παρουσία 120 βουλευτών. Αυστηροποίηση της βουλευτικής ασυλίας. Εξίσωση των στρατιωτικών δικαστών με τους λοιπούς δικαστές. Διευκόλυνση της εκλογής διοικήσεων στις Ανεξάρτητες Αρχές. Αποσύνδεση της εκλογής του ΠτΔ από τη διάλυση της Βουλής. Διευκόλυνση της ψήφου των Ελλήνων του εξωτερικού, είναι τα 7 σημεία των βασικών συγκλίσεων που έχουν διαμορφωθεί, ενώ ο πρόεδρος της Επιτροπής της Συνταγματικής Αναθεώρησης και βουλευτής της Ν.Δ. Ευριπίδης Στυλιανίδης έκανε ένα βήμα ακόμα: «Είμαστε έτοιμοι να ανταποκριθούμε στην κονή πρόταση του ΣΥΡΙΖΑ-ΚΙΝ.ΑΛ. για τη θέσπιση της λαϊκής νομοθετικής πρωτοβουλίας μέσω δημοψηφισμάτων».
Ο κ. Τζαβάρας, όπως και οι γαλάζιοι βουλευτές, καταλόγισαν στον ΣΥΡΙΖΑ ότι με τον τρόπο που κίνησε τη διαδικασία, αλλά και τώρα, μετά τις εκλογές, προσπαθεί να κάνει τις ιδεολογικές του απόψεις επιστημονικές βεβαιότητες. Του καταλόγισαν ότι το άρθρο 16 δεν αναθεωρήθηκε από ιδεοληψία του και έτσι χάνεται μια ακόμα ευκαιρία.
Υπέρ της άποψης ότι η συνταγματική αναθεώρηση έπρεπε να ανασταλεί και να εκκινήσει εξαρχής προκειμένου να συντελεστούν οι απαραίτητες αλλαγές οι οποίες ματαιώθηκαν λόγω ιδεοληψιών στην προτείνουσα Βουλή τάχθηκε ο εισηγητής του Κινήματος Αλλαγής Ανδρέας Λοβέρδος.
Από την έντυπη έκδοση του Ελεύθερου Τύπου