Πίσω από αυτές τις αλυτρωτικές κορόνες, βέβαια, δεν κρύβονται παρά οι καταπατήσεις των μειονοτικών δικαιωμάτων στην Αλβανία και η προσπάθειά του να αμφισβητήσει ακόμα και το στάτους της ελληνικής εθνικής μειονότητας. Κάτι που επισημαίνει το υπουργείο Εξωτερικών σε χτεσινή ανακοίνωσή του. «Η αλβανική ηγεσία -αναφέρει- συγχέει την εσφαλμένη αντίληψη που έχει για την ιστορία με τις δεσμεύσεις της Αλβανίας, που απορρέουν από το Διεθνές Δίκαιο και το ευρωπαϊκό κεκτημένο, για την προστασία της ελληνικής εθνικής μειονότητας που είναι γηγενής με κατοχυρωμένα δικαιώματα». Και προσθέτει: «Οι δηλώσεις Αλβανών αξιωματούχων παραπέμπουν σε παρωχημένες συλλογιστικές, οι οποίες έρχονται σε ευθεία αντίθεση με τα ισχύοντα πρότυπα προστασίας μειονοτικών δικαιωμάτων σε σύγχρονα, δημοκρατικά και ευρωπαϊκά κράτη».
Τόσο οι ωμές παραβιάσεις των μειονοτικών δικαιωμάτων όσο και η ανακίνηση του δήθεν «τσάμικου ζητήματος» και το αλυτρωτικό κρεσέντο Ράμα σημειώνονται μόλις δύο μήνες πριν από την αξιολόγηση της ενταξιακής πορείας της Αλβανίας από τις Βρυξέλλες. Γεγονότα, βέβαια, που, κατά διπλωματικούς κύκλους θα βαρύνουν στην πλάστιγγα της αξιολόγησης. Να σημειωθεί πως με αφορμή την επιχείρηση κατεδάφισης ιδιοκτησιών Ελλήνων της Χειμάρρας, το υπουργείο Εξωτερικών τονίζει: «Οι επίσημοι αλβανικοί φορείς δεν μπορούν να διατείνονται urbi et orbi ότι τα μειονοτικά δικαιώματα είναι σεβαστά σε όλη την αλβανική επικράτεια, τη στιγμή που τα παραβιάζουν στην πράξη, ναρκοθετώντας την ευρωπαϊκή πορεία της χώρας τους. Τα γεγονότα μιλούν από μόνα τους: Τα ειδοποιητήρια για την κατεδάφιση κτιρίων, στο πλαίσιο του σχεδίου ανάπλασης της Χειμάρρας, εστάλησαν σε άτομα που ήταν όλα ελληνικής καταγωγής. Πρόκειται για μια μεθόδευση που οδηγεί στο συμπέρασμα ότι υπάρχει σχέδιο καταστρατήγησης των δικαιωμάτων της ελληνικής μειονότητας».
Σταϊκούρας: Ο απολογισμός του 2024 και οι προτεραιότητες για το 2025 σε υποδομές και μεταφορές
Ο κ. Ράμα, πάντως, αντί να απαντήσει επί της ουσίας, επέλεξε και πάλι τον ολισθηρό δρόμο του εθνικιστικού παραληρήματος. Ετσι, δημοσίευσε στο λογαριασμό του, στο facebook (!), μια γκραβούρα που απεικονίζει την Αθήνα του 1670, και εκεί, με ύφος «ακαδημαϊκού», όπως εξάλλου εμφανίστηκε πρόσφατα και ο κ. Ερντογάν, αφού αναφέρει πως η Αθήνα «κάποτε ήταν, σύμφωνα με τους ιστορικούς, κυρίως αλβανόφωνοι», καταλήγει ότι αυτό «δεν την κάνει απολύτως αλβανική πόλη, αν και η Αθήνα οφείλει κάτι στους Αλβανούς στην εξαιρετική ιστορία της».
Με το ίδιο ύφος διδασκάλου της Ιστορίας, μας πληροφορεί ακόμη ότι η Ακρόπολη στέκεται ακόμη όρθια χάρη στον Αλβανό (!) αρχιεπίσκοπο της Αθήνας, Γεώργιο Δουσμάνη, o οποίος το 1686 διαπραγματεύθηκε με τον Φραγκίσκο Μοροζίνι να μη βομβαρδίσει ο βενετικός στόλος την Ακρόπολη, όπου υπήρχε τουρκική φρουρά.
ΘΑΝΑΣΗΣ ΑΡΓΥΡΑΚΗΣ
Διαβάστε περισσότερα στην έντυπη έκδοση του Ελεύθερου Τύπου