Στον αντίποδα, οι δηλώσεις που έχουν γίνει από σειρά στελεχών του ΣΥΡΙΖΑ ενισχύουν όλο και περισσότερο την αίσθηση ότι το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης ακολουθεί μια τακτική που όχι μόνο δεν παραπέμπει σε εποικοδομητική αντιπολίτευση, αλλά θυμίζει την προ του 2009 περίοδο του ΣΥΡΙΖΑ.
Η εκτίμηση κυβερνητικών στελεχών είναι ότι ο κ. Τσίπρας «φλερτάρει με τον ΣΥΡΙΖΑ του 3%». «Είναι προφανές ότι ο ίδιος και η ηγετική ομάδα δεν βολεύονται στο κοστούμι ενός κόμματος του 30%, προτιμούν μια στενή παρέα συγγενών και φίλων και νιώθουν πολύ πιο άνετα να φλερτάρουν με τον ΣΥΡΙΖΑ του 3%», τόνισε χαρακτηριστικά ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Στέλιος Πέτσας.
Από το Μέγαρο Μαξίμου ξεκαθαρίζουν ότι η κυβέρνηση δεν θα κάνει πίσω, ενώ το μήνυμα του κ. Πέτσα ήταν σαφές: «Οποιος επιδιώκει να έχει μικροπολιτικά οφέλη, νομίζω ότι θα έχει πολύ μεγάλη πολιτική ζημία, γιατί η κοινωνία ήδη έχει γυρίσει σελίδα, τους έχει ξεπεράσει η Ιστορία. Αυτό που ζητά η κοινωνία είναι τα πανεπιστήμια να είναι χώρος ελεύθερης διακίνησης ιδεών και Παιδείας, αλλά όχι παραβατικότητας με μολότοφ, κουκουλοφόρους και λαθρεμπόριο».
«Η Αστυνομία έχει, όπως σε κάθε δημόσιο χώρο, έτσι και στα πανεπιστήμια, τη δυνατότητα να επεμβαίνει όταν βλέπει μια παραβατική συμπεριφορά. Και αυτό είναι κάτι βασικό από το οποίο δεν θα υποχωρήσουμε», πρόσθεσε.
Κυβερνητικά στελέχη επικαλούνται και την αναφορά σε ανακοίνωση της Συνόδου των Πρυτάνεων ότι «η διασφάλιση της ομαλής λειτουργίας του πανεπιστημίου αποτελεί αυτονόητη προϋπόθεση για την ακαδημαϊκή πρόοδο και την ελεύθερη ανταλλαγή ιδεών και είναι ευθύνη όλων μας να συνδράμουμε προς την κατεύθυνση αυτή».
Το θερμόμετρο της πολιτικής αντιπαράθεσης ανεβαίνει πάντως και λόγω των εξελίξεων στην υπόθεση Novartis και με αφορμή τις πληροφορίες σχετικά με το περιεχόμενο της κατάθεσης του κ. Φρουζή. «Από όσα είπε, φάνηκε ποιοι ήταν αυτοί που φοβούνταν να τον αφήσουν να καταθέσει», σχολίασε στον ΣΚΑΪ ο κυβερνητικός εκπρόσωπος.
«Περιμένουμε να δούμε πώς θα εξελιχθεί τις επόμενες ημέρες η συνέχιση της κατάθεσής του στην Προκαταρκτική Επιτροπή. Αλλά φαίνεται εδώ, από τα πρώτα στοιχεία που βγαίνουν προς τα έξω, ότι μιλάμε για ένα κύκλωμα που χρησιμοποιούσε είτε δημοσιεύματα είτε άλλους μηχανισμούς δημοσιότητας ώστε να προσελκύει ή να προκαλεί το ενδιαφέρον λειτουργών της Δικαιοσύνης, για να ασκείται μια πίεση σε συγκεκριμένα πρόσωπα, να τα οδηγήσουν σε συγκεκριμένες καταθέσεις. Αυτό είναι πάρα πολύ σημαντικό και πάρα πολύ σοβαρό για τη λειτουργία της Δημοκρατίας μας», πρόσθεσε ο κ. Πέτσας και κατέληξε: «Περιμένουμε την Προκαταρκτική Επιτροπή ανεπηρέαστα να συνεχίσει την εξέταση και να καταλήξει σε πόρισμα για όλα αυτά».
«Βόμβες» Σαμαρά: Αποκαλεί μειοδότη τον Γεραπετρίτη - Προτείνει Καραμανλή για Πρόεδρο της Δημοκρατίας
Συνάντηση Μητσοτάκη-Ζάεφ στη Θεσσαλονίκη
Τη θέση ότι η Ελλάδα στηρίζει την ευρωπαϊκή προοπτική των χωρών των Δυτικών Βαλκανίων εφόσον αυτές πληρούν τις ενταξιακές προϋποθέσεις αναμένεται να διατυπώσει ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης και στον Ζόραν Ζάεφ κατά τη συνάντηση που θα έχουν σήμερα το απόγευμα στην Θεσσαλονίκη, στο περιθώριο του Thessaloniki Summit 2019 που διοργανώνει ο Σύνδεσμός Βιομηχανιών Ελλάδος.
Είναι η πρώτη συνάντηση των δύο ηγετών μετά το γαλλικό βέτο, τον Οκτώβριο, στην ενταξιακή τους διαδικασία και τις πολιτικές εξελίξεις που πυροδότησε αυτό στη γειτονική χώρα. Στα τέλη Σεπτεμβρίου είχαν συναντηθεί στο περιθώριο της Γενικής Συνέλευσης του ΟΗΕ, στη Νέα Υόρκη, όπου ο κ. Μητσοτάκης είχε καταστήσει σαφές ότι ο ίδιος δεν θα υπέγραφε τη συμφωνία των Πρεσπών και ως αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης έκανε ό,τι μπορούσε για να μην κυρωθεί, μετά την κύρωσή της ωστόσο η συμφωνία αποτελεί πλέον μέρος του Διεθνούς Δικαίου και η Ελλάδα πρέπει να τη σεβαστεί.
Ο πρωθυπουργός θα επιμείνει και στη σημερινή συνάντηση στο ζήτημα των εμπορικών σημάτων, ενώ νωρίτερα θα παραστεί και στη συνέντευξη τύπου του ΣΕΒΕ για την παρουσίαση του εμπορικού σήματος των μακεδονικών προϊόντων.
Με αφορμή την συνάντηση αυτή, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Στέλιος Πέτσας επανέλαβε την ελληνική θέση ότι «είναι προς όφελος και της Ευρώπης και των χωρών των Δυτικών Βαλκανίων, η ευρωπαϊκή τους προοπτική».
Με δεδομένο μάλιστα ότι στο Κείμενο Συμπερασμάτων του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου υπήρξε αναφορά ότι θα επανέλθει η συζήτηση τους επόμενους μήνες, υπογράμμισε ότι «εμείς εργαζόμαστε ώστε να εκμεταλλευτούμε αυτό το χρονικό διάστημα σε συνεργασία με τους ηγέτες όλων των χωρών των Δυτικών Βαλκανίων για να επιτύχουμε το καλύτερο δυνατό αποτέλεσμα στην επόμενη συνάντηση».
Πρόσφατα ο κ. Μητσοτάκης είχε συνάντηση στην Αθήνα και με τον πρωθυπουργό της Αλβανίας, Εντι Ράμα, ο οποίος δεσμεύθηκε ότι η χώρα του θα προχωρήσει με τα ζητήματα που άπτονται των περιουσιών και του αυτοπροσδιορισμού/απογραφής που αποτελούν θέματα κεφαλαιώδους σημασίας για την ελληνική εθνική μειονότητα στην Αλβανία.
Ο Ελληνας πρωθυπουργός συναντήθηκε χθες στο Μέγαρο Μαξίμου με αντιπροσωπεία της Δημοκρατικής Ενωσης Ελληνικής Εθνικής Μειονότητας / Ομόνοια και του Κόμματος Ενωσης Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων, την οποία διαβεβαίωσε ότι η πρόοδος και η ευημερία της μειονότητας είναι σημαντική προτεραιότητα και κορυφαίο σημείο της ατζέντας των σχέσεων και του διαλόγου της Ελλάδας με την Αλβανία, ενώ εντάσσεται στο πλέγμα των υποχρεώσεων που έχει αναλάβει η Αλβανία στο πλαίσιο της ευρωπαϊκής της προοπτικής.
Οι ομογενείς εξέφρασαν την ελπίδα να επισκεφθεί ο πρωθυπουργός τις περιοχές όπου ζει η μειονότητα, επίσκεψη που ο πρωθυπουργός υποσχέθηκε να πραγματοποιήσει.
Από την έντυπη έκδοση