Ειδικότερα, όπως αναφέρουν, έγινε μακρά και εις βάθος συζήτηση για όλα τα θέματα που απασχολούν τις δύο χώρες και την ευρύτερη περιοχή. Χαρακτηριστικό είναι, όπως επισημαίνουν, ότι η διάρκεια των συνομιλιών έφτασε το διπλάσιο του προγραμματισμένου χρόνου, δηλαδή κατά μιάμιση ώρα περισσότερο.
Κατά τη διάρκεια των συνομιλιών στη Μόσχα, διαπιστώθηκε ότι υπήρχε κοινή βούληση για αναθέρμανση των ελληνορωσικών σχέσεων, επισημαίνουν πηγές του υπουργείου Εξωτερικών, σημειώνοντας ότι ενδεικτική είναι η εγκάρδια πρόσκληση του Προέδρου της Ρωσίας Βλαντιμίρ Πούτιν στον Έλληνα πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη, να παραστεί στις εκδηλώσεις στη Ρωσία, στις 9 Μαΐου του 2020, για τα 75 χρόνια από τη λήξη Β΄Παγκοσμίου Πολέμου. Την πρόσκληση του Ρώσου Προέδρου στον κ. Μητσοτάκη «μετέφερε» ο Σεργκέι Λαβρόφ μέσω του Νίκου Δένδια.
Επίσης, από ελληνικής πλευράς επισημάνθηκε ότι η Ελλάδα θεωρεί τη Ρωσία αναπόσπαστο μέρος της ευρωπαϊκής αρχιτεκτονικής ασφαλείας και ότι η χώρα μας μπορεί να διαδραματίσει σημαντικό ρόλο στον διάλογο ΕΕ-Ρωσία.
Ακόμα, σημειώνεται πως ειδική και εκτεταμένη αναφορά έγινε και στο Κυπριακό και στην ανάγκη επίλυσής του, ενώ μεγάλο μέρος της συζήτησης απασχόλησαν οι οικονομικές σχέσεις των δύο χωρών και το σκέλος της οικονομικής διπλωματίας.
Τι δήλωσαν Λαβρόφ και Δένδιας
Τη φιλοδοξία η συνάντηση με τον Ρώσο ομόλογό του, Σεργκέι Λαβρόφ, να σηματοδοτήσει την έναρξη ενός νέου κεφαλαίου εγκάρδιων διμερών σχέσεων της Ελλάδας με τη Ρωσία, εξέφρασε ο υπουργός Εξωτερικών, Νίκος Δένδιας, κατά την έναρξη των διευρυμένων επαφών μεταξύ των αντιπροσωπειών των δύο χωρών στο ρωσικό υπουργείων Εξωτερικών, στη Μόσχα.
Επίσης, ευχαρίστησε τον κ. Λαβρόφ για την αναφορά του στο μακρύ ιστορικό των στενών διμερών σχέσεων, οι οποίες περιλαμβάνουν τον Ιωάννη Καποδίστρια, καθώς και για την πρόσκληση και τη «θερμή υποδοχή» που του επεφύλαξε.
Λαβρόφ: Η νέα ελληνική κυβέρνηση μας δίνει την ευκαιρία να αναπτύξουμε περαιτέρω τις σχέσεις μας
Από την πλευρά του, ο κ. Λαβρόφ τόνισε πως η νέα ελληνική κυβέρνηση μάς δίνει την πρόσθετη ευκαιρία να αναλύσουμε, να κάνουμε ανασκόπηση των διμερών μας σχέσεων και να δούμε πώς θα αναπτυχθούν περαιτέρω.
Απευθυνόμενος στον κ. Δένδια, ο Ρώσος υπουργός Εξωτερικών εξέφρασε την ευγνωμοσύνη του που αποδέχθηκε την πρόσκληση να επισκεφτεί τη Ρωσία και επισήμανε: «Σήμερα θα έχουμε την ευκαιρία να συζητήσουμε και τις διμερείς σχέσεις, καθώς και όλο το φάσμα των θεμάτων, όπως τη συνεργασία μας στην Ευρώπη, την κατάσταση στην ανατολική Μεσόγειο και παγκοσμίως».
Μετά το τέλος των διευρυμένων επαφών και την υπογραφή του κοινού Προγράμματος Διαβουλεύσεων Ελλάδας-Ρωσίας 2020-2022, το οποίο θεσμοθετεί μία σειρά από τακτικές επαφές, τόσο σε υπηρεσιακό όσο και σε πολιτικό επίπεδο, μεταξύ των δύο χώρων, θα ακολουθήσουν δηλώσεις των δύο υπουργών Εξωτερικών στον Τύπο.