Ελεύθερος Τύπος
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Αδιόρθωτος Τσίπρας με άσφαιρα πυρά για το αναπτυξιακό νομοσχέδιο στη Βουλή

ΓΙΑΝΝΗΣ ΑΠΕΡΓΗΣ

«Σημαντική ημέρα» για την ελληνική οικονομία αυτή που θα ψηφιστεί το αναπτυξιακό νομοσχέδιο, είπε ο υπουργός Ανάπτυξης, «αφού κάνει πολύ ευκολότερη τη ζωή των επενδυτών και τη ζωή των επιχειρηματιών».

Ο υπουργός Επικρατείας Γιώργος Γεραπετρίτης μίλησε με τεκμήρια για εκτόξευση της ανάπτυξης και των επενδύσεων, ενώ ο υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας Κωστής Χατζηδάκης επιτέθηκε στον πρόεδρο του ΣΥΡΙΖΑ Αλέξη Τσίπρα απαντώντας του: «Θεωρείτε μείζον αμάρτημα της Ν.Δ. ότι είναι φιλική στην επιχειρηματικότητα. Δεν υπάρχει λόγος να κουράζεστε. Ναι, είμαστε φιλικοί στην επιχειρηματικότητα γιατί τη θεωρούμε μοχλό για την ανάπτυξη της οικονομίας. Μόνο στα δικά σας δόγματα θεωρούσαν ότι μπορούσαν να υπάρξουν επενδύσεις χωρίς επενδυτές και εργαζόμενοι χωρίς επιχειρηματίες. Εμείς με την ψήφο του ελληνικού λαού κάνουμε αυτή τη στροφή, που είναι βασική προϋπόθεση για να προχωρήσει μπροστά η χώρα».

Αντιθέτως, με βεγγαλικά, ατάκες και ένα «λίγο απ’ όλα» εμφανίστηκε χθες στη Βουλή ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ Αλέξης Τσίπρας. Χαρακτήρισε το νομοσχέδιο «ωραίο πλυντήριο…», καθώς, όπως είπε, είδε «σε κάθε σελίδα και μια φωτογραφία φίλων σας επιχειρηματιών, εκδοτών, δημάρχων και πολιτευτών». Μίλησε για νομοθέτηση «τεχνοτροπίας του παλαιού πολιτικού συστήματος», για «ένα πανόραμα όλων των ρουσφετιών που έγιναν φωτογραφικά άρθρα, διατάξεις και τροπολογίες του αναπτυξιακού νομοσχεδίου…». «Πραγματικά είστε καλλιτέχνες, δεν σας πιάνει κανείς!», είπε.

Ο κ. Τσίπρας υποστήριξε ότι στον πυρήνα της πολιτικής της κυβέρνησης βρίσκεται «η νεοφιλελεύθερη βαρβαρότητα, που υπαγορεύει ο ΣΕΒ και σας τα δίνει έτοιμα ως άρθρα και με αιτιολογικές εκθέσεις. Αυτό είναι copy paste».

Ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης δεν παρέλειψε να συμπεριλάβει και το «αγαπημένο» του σενάριο περί της υποστήριξης που λαμβάνει η κυβέρνηση από τους εκδότες και τα ΜΜΕ και γι’ αυτό δίνει στους «χορηγούς» της «αντίδωρα με τροπολογίες». Για μία ακόμα φορά μπέρδεψε τον αναπτυσσόμενο κλάδο με σημαντικό μερίδιο στο ΑΕΠ των ταχυμεταφορών με λογοπαίγνια για delivery με στόχο μέσω «Αργους» να φτάσει στον εκδότη Βαγγέλη Μαρινάκη για τη συμφωνία τραπεζών – Alter Ego ώστε να προχωρήσει η εξαγορά της Forthnet/Nova.

Θέλοντας να επενδύσει και στον εφιάλτη της κρίσης και της χρεοκοπίας, ο κ. Τσίπρας κατέκρινε την κυβέρνηση για «σπατάλη, ασυδοσία και αδιαφάνεια» και, ξεπερνώντας ακόμα και τον «Πινόκιο», ανέφερε πως «κάναμε αμάν, 4,5 χρόνια να ξεφύγουμε από το παρασιτικό αυτό μοντέλο των κουμπάρων και των ημετέρων και για να ξεφύγουμε από την κρίση».

Ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ θυμήθηκε μέχρι και την «ολιστική εθνική αναπτυξιακή στρατηγική» που προεκλογικά προσπάθησε να παρουσιάσει πως εφάρμοζε ως «μια εναλλακτική και ισόρροπη ανάπτυξη». Ενδεικτικό, πάντως, του «εγκλωβισμού που νιώθει ο κ. Τσίπρας από τα ίδια τα πεπραγμένα της κυβέρνησής του, που είναι τόσο νωπά, φάνηκε όταν αναζήτησε το «Τζόκερ» του στο πρόσωπο του υπουργού Ανάπτυξης Αδωνη Γεωργιάδη με αναφορές στην υπόθεση της Novartis.

Το «γάντι σήκωσε» όμως ο Αδωνις Γεωργιάδης, που του απάντησε «δεν κατάλαβα, εγώ θα είμαι στα μανταλάκια με το “άκουσα” και το “πιστεύω”, και εσείς δεν θα ελεγχθείτε;». «Αν μπορεί ο Πολάκης και ο Τσίπρας μάς κουνάνε το δάχτυλο και μας λένε ότι τα πήραμε, εγώ δεν μπορώ; Αυτοί μπορούν κι εγώ δεν μπορώ;», συνέχισε. «Οσο επιλέγετε να δηλητηριάζετε την πολιτική ζωή με εικασίες, θα πρέπει να υποστείτε τις συνέπειες από τις εικασίες και εσείς…». Και υπενθύμισε ότι η κυβέρνηση Τσίπρα άλλαξε την τιμολόγηση των φαρμάκων με τρόπο που ωφελήθηκαν οι εταιρίες και δεν έβγαλαν τις τιμές γιατί θα έβλεπε ο λαός πόσο μεγάλες ήταν οι αυξήσεις, κι αυτό είναι ένα μεγάλο σκάνδαλο του ΣΥΡΙΖΑ».

Το ΚΙΝ.ΑΛ.

Στη βερσιόν «ενισχύετε τους λίγους και ισχυρούς σε βάρος των πολλών και αδυνάτων» επένδυσε χθες στη Βουλή και η πρόεδρος του ΚΙΝΑΛ Φώφη Γεννηματά. Πάντως, είχε και έναν καλό λόγο για τον πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη για τη συμφωνία με τους τραπεζίτες σχετικά με τη μείωση των χρεώσεων, λέγοντας πως «θέλω να εκφράσω την ικανοποίησή μου», εάν και προσπάθησε να λάβει μερίδιο καθώς όπως είπε το ΚΙΝ.ΑΛ. είχε καταθέσει σχετική πρόταση!

Για το αναπτυξιακό νομοσχέδιο, η κυρία Γεννηματά ανέφερε πως «η κυβέρνηση δεν έχει σχέδιο, δεν έχει στρατηγική για την ανάπτυξη της χώρας. Βαδίζει πάνω στα χνάρια που άφησε ο κ. Τσίπρας» και συμπέρανε ότι «η ανάπτυξη για τη Ν.Δ. αφορά μόνο τους λίγους και ισχυρούς». Μίλησε για «χειρουργικές παρεμβάσεις» όπου «οι μόνοι κερδισμένοι θα είναι οι ασύδοτοι επιχειρηματίες που δεν τηρούν τις συμβάσεις, και χαμένοι οι συνεπείς επιχειρήσεις και οι εργαζόμενοι». Κατηγόρησε την κυβέρνηση ότι συνεχίζει τις ωμές παρεμβάσεις στην Αυτοδιοίκηση και είπε ότι εμείς λέμε «όχι» στο νομοσχέδιο γιατί αποπνέει μια βαθιά συντηρητική αντίληψη, δεν υπηρετεί τις ανάγκες της χώρας, δεν δημιουργεί δυναμική για την υπέρβαση της κρίσης, είναι κατώτερο των περιστάσεων, των αναγκών της ελληνικής κοινωνίας, της οικονομίας και του ότι προσδοκία ο ελληνικός λαός.

ΚΚΕ

Για ταφόπλακα στα εναπομένοντα εργασικά δικαιώματα μίλησε ο γενικός γραμματέας του ΚΚΕ Δημήτρης Κουτσούμπας, υποστηρίζοντας πως «η προσπάθειά σας να δημιουργήσετε ευνοϊκές συνθήκες για το κεφάλαιο σε βάρος των εργαζομένων δεν κρύβεται, όποια σελίδα και να κοιτάξει κανείς του αναπτυξιακού νομοσχεδίου, θα το διαπιστώσεις… Δίνετε γη και ύδωρ στους επιχειρηματικούς ομίλους και στους λίγους, τσακίζοντας τις ανάγκες και τη ζωή του λαού…».

Ο κ. Δημήτης Κουτσούμπας χαρακτήρισε την κυβέρνηση «στυλοβάτη του καπιταλιστικού συστήματος», ενώ, εκτός από τα εργασιακά θέματα που ρυθμίζονται στο νομοσχέδιο και ήταν στην προμετωπίδα της κριτικής του, επέκρινε και τις διατάξεις που αφορούν την επιχειρηματικότητα και τις επενδύσεις, υποστηρίζοντας ότι υπάρχουν στο νομοσχέδιο «διατάξεις περιβαλλοντικές βόμβες», συνεχίζοντας την τακτική της κυβέρνησης του ΣΥΡΙΖΑ που θρυμμάτισε κάθε μηχανισμό περιβαλλοντικό έλεγχο».

Από την έντυπη έκδοση

Προτεινόμενα για εσάς

Εκλειψη «ηλίου» για τον ΣΥΡΙΖΑ

Kon

Ελπίδα για σοβαρότερη αντιπολίτευση

Kon

Οταν το 12 υπερτερεί του 88…

Kon

Τσίπρας: Squid Game η οχύρωση της χώρας στον ιό – Η Δεξιά βλέπει τους νέους ως στρατηγικό εχθρό

Ελεύθερος Τύπος Newsroom

Ο πανικός του κ. Τσίπρα

Kon

Εντελώς «ξεστοκαρισμένος»…

Kon

Γιατί ο Τσίπρας ανησυχεί με το ΚΙΝΑΛ

Kon

Μπρα ντε φερ για τη… στρόφιγγα της χρηματοδότησης

Ελεύθερος Τύπος Newsroom

Αν ακούγαμε τον Τσιόδρα

Ελεύθερος Τύπος Newsroom