Ελεύθερος Τύπος
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Τα fake news του ΣΥΡΙΖΑ για την άτακτη υποχώρηση στην ψήφο των αποδήμων

Ετσι τραυματίστηκε ο Κατρούγκαλος παίζοντας μπάντμιντον [βίντεο]

ΓΙΑΝΝΗΣ ΚΑΜΠΟΥΡΑΚΗΣ

Το άσπρο – μαύρο επιχειρεί να κάνει ο ΣΥΡΙΖΑ για να δικαιολογήσει την υποχώρησή του στο ζήτημα της ψήφου των Ελλήνων του εξωτερικού, από τη στιγμή που είδε ότι οδηγείται σε επίλυση και υπάρχει η προοπτική ευρείας συναίνεσης στη σχετική ψηφοφορία στη Βουλή.

Αρχικά, η Κουμουνδούρου διέδιδε μετά τη δεύτερη συνεδρίαση της διακομματικής επιτροπής, παρότι είχε τελειώσει και υπήρχε εικόνα από τους εκπροσώπους των άλλων κομμάτων, ότι δεν υπήρχε κλίμα συναίνεσης και η Ν.Δ. διέδιδε ψευδή εικόνα.

Λίγη ώρα μετά και εφόσον η Κουμουνδούρου κατάλαβε ότι δεν μπορεί να κρύβει άλλο την πραγματικότητα, άφηνε να διαρρεύσει ότι υπήρξε κλίμα συναίνεσης, αλλά δεν υπάρχει ακόμα συμφωνία.

Προς το βράδυ της Τρίτης και εφόσον είχε δοθεί στη δημοσιότητα και η δήλωση Κατρούγκαλου, ξεκίνησε να διατυπώνεται η γραμμή ότι ο ΣΥΡΙΖΑ δε συμφώνησε με την πρόταση της πλειοψηφίας αλλά με την πρόταση του ΚΚΕ. Χθες βγήκε η νέα γραμμή, που ούτε λίγο ούτε πολύ έλεγε ότι ο ΣΥΡΙΖΑ επέβαλε τη γραμμή του και μαζί με τα περί επιφυλακτικότητας μέχρι να δουν το σχέδιο νόμου και το διάβολο που κρύβεται στις λεπτομέρειες κ.λπ., αυτή που υποχώρησε για να υπάρξει συμφωνία, ήταν η Νέα Δημοκρατία.

Η αλήθεια είναι ότι ο ΣΥΡΙΖΑ δεν ήθελε αλλά αναγκάστηκε να συμφωνήσει, επειδή είδε ότι πριν από αυτόν και παρά τις προσπάθειές του για το αντίθετο είχαν βρει κοινή γραμμή όλα τα κόμματα, πλην του ΜέΡΑ25, που ξεκαθάρισε την αρνητική του θέση από την αρχή.

Τα περί «εμφανούς υπαναχώρησης της κυβέρνησης, που μπορεί τελικά να οδηγήσει στη διευκόλυνση της ψήφου των αποδήμων κι όχι στην αλλοίωση του εκλογικού σώματος που επιχειρούσε με τις προτάσεις που είχε αρχικά καταθέσει», που λέγονταν από την Κουμουνδούρου, λέγονταν για να «πουληθούν» στο εσωτερικό του κόμματος, όπου έπρεπε να εξηγηθεί η στροφή των 180 μοιρών.

Με αφορμή την ομιλία του πρωθυπουργού στην Αστόρια, όπου όντως ο κ. Μητσοτάκης, μιλώντας στην Ομογένεια δεν κάθισε να κάνει ανάλυση της κυβερνητικής πρότασης και τάχθηκε υπέρ του δικαιώματος των ομογενών να ψηφίσουν, ο ΣΥΡΙΖΑ υποστηρίζει ότι «η Ν.Δ. ήθελε να ψηφίσουν δηλαδή οι πάντες με όλους τους τρόπους». Αυτό δε συνέβη ποτέ, η Ν.Δ. εξαρχής έλεγε ότι θα φέρει ένα σχέδιο νόμου για να διευκολυνθεί η ψήφος των ομογενών με όρους και προϋποθέσεις και ο ίδιος ο κ. Μητσοτάκης είπε στη συνέντευξή του στον ΑΝΤ1 ότι είναι διατεθειμένος να υποχωρήσει από την πρόταση για επιστολική ψήφο, προκειμένου να υπάρξει συναίνεση και η κυβερνητική πρόταση να συγκεντρώσει 200 ψήφους ώστε να μπορεί να ισχύσει από τις επόμενες εκλογές.

Ο ΣΥΡΙΖΑ σκοπίμως αποκρύπτει ότι στην παράμετρο του ορίου παραμονής, η Ν.Δ. είχε από την αρχή δεχθεί επί της αρχής την πρόταση του ΚΚΕ για όριο 35 ετών, έψαχνε όμως τον τρόπο υλοποίησης. Οταν η πρόταση του ΚΚΕ συγκεκριμενοποιήθηκε και μπήκε το +2 συνολικά, ακόμα και τμηματικά, τότε η συμφωνία προχώρησε χωρίς τον ΣΥΡΙΖΑ.

Σε ό,τι αφορά δε την πρόβλεψη για να έχει ο δικαιούχος ενεργό ΑΦΜ στην Ελλάδα, η Ν.Δ. το συζητούσε εξ’ αρχής και ήταν ο ΣΥΡΙΖΑ αυτός που επισήμως έλεγε ότι ήταν αντισυνταγματικό. Για το μεγαλύτερο θέμα όλων, την προσμέτρηση της ψήφου των αποδήμων στο συνολικό εκλογικό αποτέλεσμα, αυτό που ο ΣΥΡΙΖΑ χαρακτήριζε αλλοίωση εκλογικού αποτελέσματος προσπαθώντας να δημιουργήσει ψηφοφόρους δύο ταχυτήτων, η υποχώρηση ήταν οδυνηρή για την Κουμουνδούρου, όταν είδε ότι αποτελεί σημείο συμφωνίας όλων των κομμάτων, πλην του ΜέΡΑ25.

Μαζί με τα περί «υπαναχώρησης της Ν.Δ.» στον ΣΥΡΙΖΑ μιλούν για «πολύ θετική εξέλιξη που μπορεί να μπορεί να οδηγήσει στη λύση ενός προβλήματος που δεν έχει αντιμετωπιστεί για πάνω από 40 χρόνια». Ξέχασαν να πουν ότι λύνεται επί κυβέρνησης Ν.Δ. και Κυριάκου Μητσοτάκη, με τη συναίνεση του Κινήματος Αλλαγής, του ΚΚΕ, της Ελληνικής Λύσης και την αναγκαστική υποχώρηση του ΣΥΡΙΖΑ.

Αναθεώρηση στόχου

Σε αυτό το κλίμα, η ροή των εγγραφών νέων μελών -ο αρχικός στόχος ήταν τα περίπου 180.000 νέα μέλη, τώρα έχει πέσει αρκετά- είναι το θέμα που κυριαρχεί στο επιτελείο του κ. Τσίπρα, ο οποίος έχει μπει για τα καλά στο κάδρο της προσέλκυσης νέων μελών, αναλαμβάνοντας πρωταγωνιστικό ρόλο στην καμπάνια.

Ο νέος στόχος πλέον είναι τα 100.000 νέα μέλη, αν και κάποιοι λένε -στις κατ’ ιδίαν συζητήσεις γιατί αυτό το θέμα απαγορεύεται να αναφέρεται ή να σχολιάζεται επισήμως- ότι θα είναι ευχαριστημένοι και με 80.000. Χθες η Κουμουνδούρου μιλούσε για 11.000 νέες εγγραφές μετά από μία εβδομάδα καμπάνιας και περιοδειών του κ. Τσίπρα.

Από την έντυπη έκδοση

Προτεινόμενα για εσάς

Δημοσκόπηση Interview: Προβάδισμα 13% της ΝΔ από τον ΣΥΡΙΖΑ – Τι λένε οι πολίτες για την άρση μέτρων και η δημοφιλία των υπουργών

Ελεύθερος Τύπος Newsroom

Παγιδευμένος στο αδιέξοδο της εξεταστικής ο ΣΥΡΙΖΑ

Ελεύθερος Τύπος Newsroom

Από τη σωστή πλευρά της Ιστορίας

Kon

Αυτοκαταστροφή ο «Μπάλλος του ΣΥΡΙΖΑ»…

Kon

Ο «εθνικός στόχος»

Kon

Ο Καραμανλής και η απόγνωση του Τσίπρα

Kon

Ο ΣΥΡΙΖΑ δεν έκανε την έκπληξη: Κριτική και για την ελληνοαμερικανική συμφωνία

Ελεύθερος Τύπος Newsroom

Εξεταστική για τη VOX POP και «ΣΙΑ»…

Kon

Είναι σοβαροί;

Kon