«Δεν είμαστε μια κυβέρνηση η οποία αποφασίζει μέτρα και πρωτοβουλίες στο όνομα των μέτρων, αλλά μια συνειδητή πολιτική δύναμη η οποία κυβερνά πάντα στο όνομα αυτών που εξέλεξαν», διεμήνυσε ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης από το βήμα της Κοινοβουλευτικής Ομάδας, ζητώντας να διατηρηθούν τόσο οι ρυθμοί του κυβερνητικού έργου όσο και η διαρκής επαφή της νέας κυβέρνησης με την κοινωνία.
«Δεν λύθηκαν ως διά μαγείας όλα τα προβλήματα μέσα σε 2,5 μήνες. Μια καλή αρχή έχουμε κάνει και πάνω σε αυτήν θέλουμε να πατήσουμε», τόνισε χαρακτηριστικά και ζήτησε ουσιαστικές παρεμβάσεις στα πολιτικά δρώμενα, χωρίς «να κάνουμε καμία έκπτωση στο ήθος και στην εγκυρότητά μας», προκειμένου «να μπορούμε συνέχεια να έχουμε το δάχτυλό μας πάνω στο σφυγμό της κοινωνίας».
Προσδιορίζοντας τις θεσμικές πρωτοβουλίες που θα ξεδιπλωθούν στο Κοινοβούλιο τις επόμενες 100 ημέρες, υπογράμμισε μεταξύ άλλων:
- Την οριζόντια εφαρμογή του αντικαπνιστικού νόμου, που -όπως είπε- «είναι ένα στοίχημα που πρέπει να κερδηθεί σε συμμαχία με όλους τους πολίτες».
- Τον αναπτυξιακό νόμο, που περιλαμβάνει ρυθμίσεις που υπερβαίνουν τη γραφειοκρατία και απλοποιούν αδειοδοτήσεις στο επιχειρείν.
- Την ψήφιση, ως τις αρχές Νοεμβρίου, των τροποποιήσεων του Ποινικού Κώδικα και του Κώδικα Ποινικής Δικονομίας, εξαλείφοντας την ατιμωρησία.
- Την ψήφιση, μέχρι τα τέλη Νοεμβρίου, του νέου φορολογικού νομοσχεδίου, στο οποίο θα περιλαμβάνονται οι ελαφρύνσεις που ανακοινώθηκαν στη ΔΕΘ, αλλά και μια συνολική παρέμβαση στο πλαίσιο της φορολογίας, με σημαντική απλοποίηση των κωδίκων και με περισσότερα επενδυτικά κίνητρα για όσους θέλουν να επενδύσουν στην Ελλάδα, ειδικά σε επενδύσεις εντάσεως κεφαλαίου.
- Την πρώτη παρέμβαση για την αναμόρφωση του συστήματος Υγείας, το νέο εθνικό σύστημα πολιτικής προστασίας, τη μεταρρύθμιση για την απελευθέρωση των δημόσιων πανεπιστημίων «από το βραχνά της κρατικής εποπτείας ενός υπουργείου το οποίο συστηματικά θέτει περιορισμούς στη δυνατότητά τους να κινηθούν πραγματικά ελεύθερα», καθώς και το νέο ασφαλιστικό, ξεκαθαρίζοντας παράλληλα ότι δεν θα υπάρξει ξανά μείωση στις συντάξεις.
- Την ψήφο στους Ελληνες που διαμένουν μόνιμα στο εξωτερικό, διαμηνύοντας μάλιστα ότι προσέρχεται στις συναντήσεις με τους πολιτικούς αρχηγούς «με διάθεση να κάνουμε και τις αναγκαίες υποχωρήσεις -όπου χρειάζεται- για να βρεθεί ένας κοινός τόπος». «Είμαι ανοιχτός σε συζητήσεις και σε συνεργασίες με μία εξαίρεση: Δεν υπάρχει περίπτωση να δεχθούμε οι πολίτες οι οποίοι κατοικούν στο εξωτερικό να λογίζονται ως πολίτες δεύτερης κατηγορίας και η ψήφος τους να μην προσμετράται στην Επικράτεια», ξεκαθάρισε.
Ο πρωθυπουργός γνωστοποίησε, εξάλλου, ότι το κονδύλι για την αντιμετώπιση του προβλήματος της θέρμανσης ενισχύεται κατά 10 εκατομμύρια, αλλά με μία ουσιαστική διαφορά: «Το επίδομα θα προκαταβάλλεται, καθώς έχουμε το δημοσιονομικό περιθώριο να το κάνουμε εντός του 2019». «Είναι ακόμα μία τολμηρή απόφαση της κυβέρνησης που πηγαίνει πέρα από τις δεσμεύσεις μας και που, βέβαια, σηματοδοτεί ποιος είναι πραγματικά με το μέρος των πιο αδύναμων», τόνισε, προαναγγέλλοντας έκδοση σχετικής Υπουργικής Απόφασης που θα ρυθμίζει τις λεπτομέρειες εντός των επόμενων ημερών.
Αναφερόμενος στον απολογισμό των πρώτων 100 ημερών, υπογράμμισε μεταξύ άλλων την υλοποίηση ακόμη και νωρίτερα των προεκλογικών δεσμεύσεων για φορολογικές ελαφρύνσεις, όπως του ΕΝΦΙΑ κατά 22% μεσοσταθμικά, του συντελεστή για τα χαμηλά εισοδήματα από 22% σε 9%, του φόρου των επιχειρήσεων από 28% σε 24%, σημειώνοντας ότι το όφελος για τον επαγγελματία και τον αγρότη ο οποίος είχε εισόδημα 7.000 ευρώ ξεπερνάει τα 1.000 ευρώ ετησίως. «Να λοιπόν ποιος είναι με τους αδύναμους και ποιος είναι με τις ελίτ», σχολίασε.
Υπογράμμισε, επίσης, την άρση των capital controls, τις 120 δόσεις, αλλά και την εξάλειψη πολλών «από τις δυσλειτουργίες που κακοφόρμιζαν», όπως: «Η κατάργηση του ασύλου της βίας και της παρανομίας στα πανεπιστήμια, η απελευθέρωση δήμων και περιφερειών από τα δεσμά της απλής αναλογικής, η επανέναρξη της διαδικασίας εξέτασης των υποψήφιων οδηγών, η κατάργηση του φακελώματος των εργαζομένων ώστε να διευκολύνονται οι προσλήψεις».
Αναφέρθηκε και στην απενεργοποίηση της ωρολογιακής βόμβας της ΔΕΗ, καθώς και στο σχέδιο «Ηρακλής», που μέχρι το τέλος του χρόνου «θα αντιμετωπίσει αποτελεσματικά το βραχνά των κόκκινων δανείων χωρίς οι Ελληνες φορολογούμενοι να επιβαρυνθούν ούτε ένα ευρώ». Επίσης, στην απόδοση 66.000 αυξημένων συντάξεων χηρείας που σχεδόν είχαν καταργηθεί από την προηγούμενη κυβέρνηση, στην απεμπλοκή σημαντικών επενδύσεων και στη βελτίωση στην οικονομία, όπου η χώρα βρίσκεται ήδη στις αγορές, με επιτόκια χαμηλότερα από ποτέ. Χαιρέτισε, μάλιστα, το γεγονός ότι «για πρώτη φορά στην ιστορία της η Ελληνική Δημοκρατία εξέδωσε έντοκα γραμμάτια με αρνητικό επιτόκιο. Δηλαδή, για να το πω λαϊκά, “μας πληρώνουν για να μας δανείζουν”», σχολίασε χαρακτηριστικά.
Σύμφωνα με τον κ. Μητσοτάκη, «αυτά εντάσσονται σε ένα σχέδιο διπλής συνέπειας: προς τους πολίτες για όσα τους υποσχεθήκαμε, αλλά και προς τους εταίρους και τις αγορές, για την αξιοπιστία που μας ζητούσαν, και αυτή την αξιοπιστία την έχουμε πια κατακτήσει».
Ο πρωθυπουργός αναφέρθηκε και στις κινήσεις με τις οποίες η νέα κυβέρνηση θέλησε από την πρώτη στιγμή να δηλώσει το σεβασμό της στη Βουλή, όπως η υψηλού συμβολισμού απόφαση να μεταφέρει τις συνεδριάσεις του Υπουργικού Συμβουλίου από το χώρο της νομοθετικής εξουσίας στο Μέγαρο Μαξίμου, την έδρα της εκτελεστικής εξουσίας.
ΣΥΡΙΖΑ: Μικρή συμμετοχή, μεγαλύτερη φθορά
Διαβεβαίωσε, παράλληλα, πως η σταθερή προσέλευση των υπουργών στον κοινοβουλευτικό έλεγχο «δεν είναι απλώς μια πρακτική η οποία υιοθετήθηκε στην αρχή μιας νέας κυβερνητικής θητείας για να φθίνει στη συνέχεια, αλλά αποτελεί απαίτησή του να παρευρίσκονται τακτικά και συστηματικά και να ανταποκρίνονται στα καθήκοντά τους στο πλαίσιο του κοινοβουλευτικού ελέγχου.
Σε ό,τι αφορά μάλιστα τον ίδιο, δήλωσε πολύ ανοιχτός ώστε, σε συνεννόηση και με τον Πρόεδρο της Βουλής, η «Ωρα του Πρωθυπουργού» να γίνει πιο διαδραστική με συντομότερες απαντήσεις, ενδεχομένως και με κλήρωση ερωτήσεων, για να αποκτήσει έναν πιο δυναμικό και λιγότερο στατικό χαρακτήρα.
Αναφέρθηκε, εν τω μεταξύ, και στην έμπρακτη διάθεση για σύνθεση απόψεων, που αποτυπώνεται στο γεγονός ότι σε 11 νομοθετικές πρωτοβουλίες έγιναν δεκτές 21 τροπολογίες, ενώ κυρίως στη διαδικασία των Επιτροπών ενσωματώθηκαν δεκάδες προτάσεις άλλων κομμάτων που δεν προβλέπονταν στις αρχικές ρυθμίσεις. Αυτό «αποδεικνύει έμπρακτα ότι για εμάς η Βουλή δεν αποτελεί απλώς το βραχίονα της κυβέρνησης, δεν εντάσσεται στη λειτουργία της, την πλαισιώνει, δεν την υπηρετεί, αλλά συνομιλεί μαζί της», τόνισε ο πρωθυπουργός.
Παράλληλα, όμως, έδωσε σκληρή απάντηση στην κριτική του ΣΥΡΙΖΑ για την υπόθεση Novartis, υπογραμμίζοντας μεταξύ άλλων ότι «η εικόνα των κενών κυβερνητικών εδράνων δεν συνιστούσε σε καμία περίπτωση περιφρόνηση του αντιπάλου μας, αλλά έμπρακτη απόδειξη στο σεβασμό που επιδεικνύουμε στη διάκριση των εξουσιών».
«Δυστυχώς, εκείνοι που ως κυβέρνηση του χθες προανήγγελλαν δήθεν πολιτικά σκάνδαλα, προαποφάσιζαν διώξεις, επιστράτευαν ψευδομάρτυρες, δεν αντιλαμβάνονται ότι κάτι άλλαξε στην Ελλάδα. Και αυτοί που με θράσος έστηναν δέκα κάλπες στη Βουλή για να σπιλώσουν τους πολιτικούς τους αντιπάλους δεν αντιλαμβάνονται ότι τώρα υπάρχει μια κυβέρνηση που δεν παρεμβαίνει ούτε στα καθήκοντα του Κοινοβουλίου ούτε στις αρμοδιότητες της Δικαιοσύνης. Ελπίζω, μόνο, να το καταλάβουν τουλάχιστον μέσα σε αυτή την τετραετία», πρόσθεσε ο πρωθυπουργός.
Οι 11 πρωτοβουλίες για τις επόμενες 100 ημέρες
1. Οριζόντια εφαρμογή του αντικαπνιστικού νόμου.
2. Αναπτυξιακό νομοσχέδιο με τίτλο «Επενδύω στην Ελλάδα».
3. Νομοσχέδιο για τη διαμεσολάβηση σε αστικές και εμπορικές υποθέσεις.
4. Νομοσχέδιο με μέτρα κατά της χειραγώγησης αθλητικών αγώνων και την οριστική
αντιμετώπιση της βίας στα γήπεδα.
5. Τροποποιήσεις του Ποινικού Κώδικα και του Κώδικα Ποινικής Δικονομίας.
6. Νέο φορολογικό νομοσχέδιο με τις ελαφρύνσεις που ανακοινώθηκαν στη ΔΕΘ.
7. Ψήφος στους Ελληνες που διαμένουν μόνιμα στο εξωτερικό.
8. Πρώτη παρέμβαση για την αναμόρφωση του συστήματος Υγείας.
9. Νέο εθνικό σύστημα πολιτικής προστασίας.
10. Μεταρρύθμιση για την απελευθέρωση των δημόσιων πανεπιστημίων από το βραχνά της κρατικής εποπτείας ενός υπουργείου, το οποίο συστηματικά θέτει περιορισμούς στη δυνατότητά τους να κινηθούν πραγματικά ελεύθερα.
11. Νέο ασφαλιστικό που θα είναι συμβατό με τις αποφάσεις του Συμβουλίου της Επικρατείας.
Από την έντυπη έκδοση