Ηταν μια «στημένη» από τον ΣΥΡΙΖΑ υπόθεση με μεθοδεύσεις, καταθέσεις αλλεπάλληλων μηνυτήριων αναφορών, ξαφνικές αντικαταστάσεις μελών επιτροπών, προσκόμματα και… αμέτρητες αναβολές. Ο στόχος, προφανής: Να μένει «ανοικτή» για χρόνια η υπόθεση ελέγχου των οικονομικών και περιουσιακών στοιχείων της συζύγου του προέδρου της Ν.Δ. ώστε να μπορούν να «χτυπούν» τον Κυριάκο Μητσοτάκη.
Ο ιστός της προπαγάνδας άρχισε να υφαίνεται σχεδόν αμέσως μετά την εκλογή του Κυριάκου Μητσοτάκη στην αρχηγία της Ν.Δ. Ηταν τότε που στα υπόγεια του Μαξίμου η «ομάδα» των σκανδαλοθήρων άρχισε να τον ψάχνει επισταμένως προκειμένου να «ανακαλύψει» τρωτά του σημεία. Εντοπίζουν ότι στο πόθεν έσχες του από το 2005 δεν έχει συμπεριλάβει τα οικονομικά στοιχεία της Μαρέβα Γκραμπόφσκι καθώς ήταν αποδεδειγμένα σε διάσταση.
Το θέμα αναλαμβάνουν να σηκώσουν ως «σκάνδαλο» τόσο ο τότε πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας με αναφορές του στη Βουλή όσο και κεντρικά πολιτικά κοινοβουλευτικά στελέχη, καλώντας τον πρόεδρο της Ν.Δ. να καταθέσει εντός 90 ημερών πόθεν έσχες με τα στοιχεία της συζύγου του.
Η τότε κυβέρνηση «ξεχειλώνει» το θέμα όσο μπορεί ώστε να μένει σε εκκρεμότητα. Στο τέλος, ομόφωνα, ακόμα και με την ψήφο της τότε προέδρου της Επιτροπής Πόθεν Εσχες Τασίας Χριστοδουλοπούλου έγινε αποδεκτή η εισήγηση των ανώτατων δικαστικών λειτουργών πως η Μαρέβα Γκραμπόφσκι δεν είχε υποχρέωση να υποβάλλει κοινή δήλωση με τον Κυριάκο Μητσοτάκη για τα έτη που το ζεύγος ήταν σε διάσταση.
Την ίδια περίοδο όμως δημοσιοποιούνται τα πόθεν έσχες του 2015, όταν Κυριάκος και Μαρέβα, μετά την επανένωσή τους, καταθέτουν κοινή δήλωση.
Τα Μέσα που ελέγχει ο ΣΥΡΙΖΑ «ανακαλύπτουν» ότι δεν δικαιολογείται από το δάνειο που έχει πάρει η Μαρέβα η αγορά του διαμερίσματος στο Παρίσι. Αρχίζουν να μιλούν ότι αυτό έχει γίνει μέσω off shore εταιρίας και για ό,τι άλλο θα μπορούσε να φουντώσει τη φαντασία των πολιτών που δοκιμάζονται από την οικονομική κρίση και τα Μνημόνια που φέρνουν οι πολιτικές των ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝ.ΕΛ. Αμέσως μετά μία εφημερίδα «αποκαλύπτει» ότι η σύζυγος του Κυριάκου Μητσοτάκη έχει σκοτεινά φορολογικά σημεία στη δήλωσή της σχετικά με τα περιουσιακά στοιχεία καταθέτοντας αναφορές σε φορολογικές και εισαγγελικές αρχές.
ΣΥΡΙΖΑ: 10 χρόνια από την αυτ-απάτη του Τσίπρα - Ο ΕΤ θυμάται τα έργα και τις ημέρες της «πρώτης φοράς Αριστερά»
Με τον τρόπο αυτό, παρέχεται το άλλοθι για να ζητηθεί οικονομικός έλεγχος και μάλιστα με τον πιο αυστηρό τρόπο, αυτόν της «γραμμής γραμμής» σε σχέση με τις τραπεζικές της κινήσεις σε βάθος μάλιστα δεκαετίας. Ο έλεγχος που διενεργήθηκε από το ΚΕΦΟΜΕΠ κρατάει μήνες και πάλι όμως δεν βρίσκεται τίποτα.
Ετσι σχηματίζεται η οριστική έκθεση ελέγχου που με τον πιο καθαρό τρόπο αναφέρει ότι δεν έχει προκύψει καμία φορολογική παράβαση.
Η οικονομική εισαγγελέας κ. Ψαρουδάκη θέτει την υπόθεση στο αρχείο, επισημαίνοντας μάλιστα ότι η επίμαχη αγορά του διαμερίσματος στο Παρίσι, που είχε πραγματοποιήσει, έγινε μέσω εταιρίας, κάτι απολύτως νόμιμο καθώς έτσι γίνονται στη Γαλλία οι αγορές ακινήτων (ακόμα και ένας ιδιώτης πρέπει να συστήσει μονοπρόσωπη εταιρία για να αποκτήσει μέσω αυτής οικία).
Στην εταιρία αυτή μετέχει η Μαρέβα και με ένα μικρό ποσοστό ο αδελφός της. Η οικονομική εισαγγελέας σημειώνει ότι προκύπτει από τον έλεγχο που διενεργήθηκε πως για την αγορά του ακινήτου στο Παρίσι ελήφθη δάνειο από τράπεζα της αλλοδαπής για ένα μέρος της αξίας του και τα υπόλοιπα χρήματα ήταν απολύτως δικαιολογημένα με βάση τα εισοδήματα των προηγούμενων ετών.
Παρ’ όλα αυτά, η υπόθεση ήταν ακόμα «χρήσιμη» για τον ΣΥΡΙΖΑ επειδή η χώρα έμπαινε σε προεκλογική περίοδο. Η Επιτροπή Πόθεν Εσχες, ενώ έχει την έκθεση του ΚΕΦΟΜΕΠ και την αρχειοθέτηση που έχει κάνει η εισαγγελέας Οικονομικού Εγκλήματος, συντηρεί σε εκκρεμότητα τη λήψη απόφασης. Την επίμαχη αυτή περίοδο, όμως, στα «ψιλά» περνάει μια αλλαγή που γίνεται στον κανονισμό της Βουλής και στη σύνθεση της Επιτροπής Πόθεν Εσχες. Στη θέση του Συνηγόρου του Πολίτη ως μέλος της μπαίνει η επιθεωρήτρια Δημόσιας Διοίκησης κ. Παπασπύρου, η οποία φέρεται να έχει δεσμούς με την ηγετική ομάδα του ΣΥΡΙΖΑ.
Τότε κανείς δεν συνδυάζει αυτή την κίνηση με τους ελέγχους της Επιτροπής στο πόθεν έσχες του ζεύγους Μητσοτάκη. Και όμως, όταν η δικαστική λειτουργός κ. Zαΐρη εισηγείται ότι θα πρέπει να αρχειοθετηθεί η υπόθεση της Μαρέβας Γκραμπόφσκι, τότε, σύμφωνα με έγκυρες πληροφορίες, η κ. Παπασπύρου ζητά να μη ληφθεί απόφαση γιατί θέλει χρόνο να τη μελετήσει. Μια αναβολή οριστικής απόφασης, που έφτασε μέχρι και τις εκλογές, για να κλείσει οριστικά πριν από λίγες μέρες και να βάλει οριστικά τέλος στην προπαγάνδα λάσπης.
Από την έντυπη έκδοση