Προς το παρόν το οικονομικό επιτελείο προχωρά με προσεκτικά βήματα στην οριστικοποίηση των μέτρων για το 2020.
Σε πρώτη φάση, τα μέτρα που αφορούν τη μείωση των φορολογικών συντελεστών για τις επιχειρήσεις αλλά και το πακέτο στήριξης της οικοδομής έχουν συζητηθεί με τους εκπροσώπους των θεσμών και υπάρχει ήδη συμφωνία για την υλοποίησή τους τον επόμενο χρόνο. Μάλιστα για μέτρα όπως η μείωση του φορολογικού συντελεστή για τις επιχειρήσεις από το 28% στο 24% για τα έσοδα του 2019 και του συντελεστή για τα μερίσματα από το 10% στο 5% οι θεσμοί έφτασαν στο σημείο να ασκήσουν κριτική γιατί δεν ψηφίστηκαν μαζί με τη μείωση του ΕΝΦΙΑ και τη βελτίωση της ρύθμισης των 120 δόσεων.
Το πακέτο για τον επόμενο χρόνο συμπληρώνεται με τη διατήρηση του αφορολογήτου στα σημερινά επίπεδα για το οποίο έχει δεσμευτεί ο ίδιος ο πρωθυπουργός αλλά και στελέχη του ΥΠΟΙΚ σε δηλώσεις τους. Ωστόσο, το μέτρο της μη περικοπής του αφορολογήτου θεωρείται μεν κλεισμένο από την ελληνική πλευρά, είναι όμως θέμα προς διαπραγμάτευση για τους θεσμούς σε συνάρτηση και με τον δημοσιονομικό χώρο του επόμενου χρόνου.
Το δημοσιονομικό περιθώριο θα κρίνει και όποιο άλλο μέτρο ελάφρυνσης θέλει να προωθήσει η κυβέρνηση για το 2020, αφού θα πρέπει να συζητηθεί και να συμφωνηθεί με τους θεσμούς.
Αρμόδιοι κυβερνητικοί κύκλοι τόνιζαν ότι εξαγγελίες μέτρων με πρωτοβουλία της κυβέρνησης έχουν αποκλειστεί. Τούτο με δεδομένο ότι εξαγγελίες και μέτρα όπως αυτά του περασμένου Μαΐου από τον ΣΥΡΙΖΑ θα κλόνιζαν την αξιοπιστία που θέλει να χτίσει ο Κυριάκος Μητσοτάκης απέναντι στους εταίρους και δανειστές με απώτερο στόχο τη συζήτηση για τους δημοσιονομικούς στόχους.
Επαφές
Σε αυτό το κλίμα έγιναν χθες στο Μέγαρο Μαξίμου οι συναντήσεις του πρωθυπουργού με τους κοινωνικούς εταίρους (ΓΣΕΕ, ΕΣΕΕ, ΓΣΕΒΕΕ, ΣΕΤΕ, ΣΕΒ, ΣΒΕ). Ο κ. Μητσοτάκης ζήτησε από τους εκπροσώπους εργοδοτών και εργαζομένων συγκεκριμένες προτάσεις για την ανάπτυξη, στο πνεύμα και της φετινής ΔΕΘ που θα έχει βασικό σύνθημα «Ανάπτυξη για όλους», αλλά και τις θέσεις τους για πεπραγμένα των δύο πρώτων μηνών αλλά και τον νέο αναπτυξιακό νόμο που θα τεθεί σύντομα σε διαβούλευση. Ωστόσο κράτησε μάλλον κλειστά τα χαρτιά του σε ό,τι αφορά στα μέτρα ελάφρυνσης που θέλει να εφαρμόσει από το 2020 και μετά. Αρκέστηκε να διαβεβαιώσει τους συνομιλητές του ότι «η Πολιτεία θα στηρίξει την επιχειρηματικότητα με κάθε κίνητρο για να αναπτυχθεί», επισημαίνοντας πως «απαιτεί, όμως, και από αυτήν να ανταποκριθεί στον κοινωνικό της ρόλο».
Επενδύσεις
Ο ΣΕΒ διά των εκπροσώπων του (αντιπρόεδροι του Συνδέσμου, κ.κ. Σπ. Θεοδωρόπουλος και Ε. Μυτιληναίος) υπέβαλε προτάσεις που αφορούν: στην άμεση κινητοποίηση παραγωγικών επενδύσεων, με αιχμή την επιτάχυνση της αδειοδότησης των επενδύσεων, στην αναβάθμιση των υποδομών και των δικτύων, στο φορολογικό πλαίσιο, με έμφαση στη μείωση των επιβαρύνσεων στην παραγωγή και εργασία κ.λπ.
Κατά τη διάρκεια της συζήτησης επισήμαναν ότι η επενδυτική αναγέννηση, με ιδιαίτερη έμφαση στη βιομηχανία, είναι η βασικότερη προϋπόθεση προκειμένου η ελληνική οικονομία όχι απλά να ανακάμψει, αλλά να συγκλίνει με την υπόλοιπη Ευρώπη. Ο στόχος που έχει θέσει ο ΣΕΒ, σχετικά, είναι η αύξηση της συμμετοχής της μεταποίησης στο 12% στο ΑΕΠ σε τρία χρόνια (από 9,5% σήμερα) και στο 15% μεσοπρόθεσμα.
Από πλευράς ΕΣΕΕ, ο πρόεδρος και ο γενικός γραμματέας της, κ.κ. Γ. Καρανίκας και Ν. Μπόνης, εστίασαν στις πάγιες επιδιώξεις του ελληνικού εμπορίου, π.χ. εξορθολογισμός του φορολογικού συστήματος, ενίσχυση της ρευστότητας στην αγορά και βελτίωση της πρόσβασης των ΜμΕ στη χρηματοδότηση, απλοποίηση των διαδικασιών έναρξης μιας επιχείρησης κ.ά.
Τέλος, ο πρόεδρος της ΓΣΕΒΕΕ, Γ. Καββαθάς, παρουσίασε τις θέσεις της Συνομοσπονδίας κάνοντας ειδική αναφορά σε θέματα όπως η δημιουργία ακατάσχετου λογαριασμού, η έναρξη λειτουργίας της Ελληνικής Αναπτυξιακής Τράπεζας, η συνέχιση της μείωσης της φορολογίας κ.λπ.
Από την έντυπη έκδοση