Εν μέσω συσκέψεων, συχνά με τη διαδικασία του επείγοντος για την επίλυση ζητημάτων στην Ακρόπολη, ή στην Αμφίπολη, με το θέμα του Ελληνικού να περνά από ΚΑΣ και ΚΣΝΜ και με τη στελέχωση κορυφαίων οργανισμών σε επίπεδο διοικητικό, η υπουργός Πολιτισμού φαίνεται πως ταυτόχρονα προχωρά χωρίς χρονοτριβές και το ζήτημα του Τατοΐου. Αυτό αποδεικνύει μια απλή επίσκεψη στη «Διαύγεια», όπου αναρτώνται δράσεις και αποφάσεις.
Η σύσκεψη που καθορίζει τα επόμενα βήματα για το Τατόι
Οι πληροφορίες αναφέρουν ότι σήμερα στην Μπουμπουλίνας θα γίνει ευρύτατη και, όπως αναμένεται, πολύωρη σύσκεψη με υπηρεσιακούς παράγοντες και αρμοδίους από συναρμόδια υπουργεία. Σύμφωνα με τις ίδιες πηγές, ήδη μετά τον Δεκαπενταύγουστο έχει κορυφωθεί η διαδικασία συγκέντρωσης στοιχείων και εγγράφων από κάθε δυνατό φορέα, ενώ η υπουργός βρίσκεται σε επαφή και με προσωπικότητες που γνωρίζουν άριστα την υπόθεση του Τατοΐου και πιέζουν διαχρονικά για την αναβάθμιση και αξιοποίησή του.
Το πρώτο μεγάλο βήμα που έχει γίνει ως τώρα αφορά στα τεύχη δημοπράτησης μελέτης για την εκπόνηση στατικής και Η/Μ μελέτης για το θερινό ανάκτορο στο πρώην βασιλικό κτήμα Τατοϊου, συνολικού προϋπολογισμού 1.393.491 ευρώ! Η απόφαση βγήκε στη Διαύγεια στις 26 Αυγούστου και μόλις χθες, τρεις μέρες μετά δηλαδή, εκδόθηκε και η περίληψη της διακήρυξης με λήξη προθεσμίας για την υποβολή των προσφορών στις 3 Οκτωβρίου και ημερομηνία αποσφράγισης των προσφορών στις 9 Οκτωβρίου. Να σημειωθεί ότι εδώ και ένα μήνα περίπου έχουν ληφθεί μέτρα για την ασφάλεια στο κτήμα Τατοΐου.
Η μελέτη για το Τατόι που είχε μείνει στο συρτάρι
Η μελέτη αυτή θα πρέπει να συντονιστεί με την αρχιτεκτονική μελέτη για την αποκατάσταση του θερινού ανακτόρου. Και εδώ μπαίνουμε σε μια ακόμα «πονεμένη» κλασική γραφειοκρατική ιστορία του Τατοϊου. Η αρχιτεκτονική μελέτη έχει ολοκληρωθεί από το 2015, αλλά έμεινε στα συρτάρια. Η Λυδία Κονιόρδου, δυο χρόνια μετά όταν βρέθηκε στην ηγεσία του υπουργείου, έδειξε την πρόθεση να κινήσει εκ νέου το ζήτημα δηλώνοντας μάλιστα ότι το θέμα αποκατάστασης του θερινού ανακτόρου θα ενταχθεί στο ΕΣΠΑ 2014-2020 για το ποσό των 5 εκατομμυρίων ευρώ. Αυτό δεν έγινε ποτέ. Το ποσό δεν εξασφαλίσθηκε. Επιπλέον, καλά γνωρίζοντες επισημαίνουν ότι η αποκατάσταση και αναβάθμιση του ανακτόρου θα χρειαστεί το λιγότερο 10 εκατομμύρια ευρώ.
Η πρώτη πρώτη κίνηση που έκανε όμως η υπουργός Πολιτισμού σε συνεργασία με την Διεύθυνση Προστασίας και Αναστήλωσης Νεωτέρων και Σύγχρονων Μνημείων, ήταν μόλις στις 29 Ιουλίου όταν ζητήθηκε να εκταμιευθεί το ποσό των 50.000 ευρώ για να γίνουν εργασίες συντήρησης στα περίφημα και υψηλής αξίας κινητά αντικείμενα της τέως βασιλικής οικογένειας. Πρόκειται για μοναδικού πλούτου, υψηλής τέχνης και συχνά ιστορικής αξίας κειμήλια.
Περιμένοντας με ενδιαφέρον την σκιαγράφηση της πλήρους κατάστασης που επικρατεί στο Τατόι και τα πρώτα βήματα που θα γίνουν όπως θα προκύψουν από τη σημερινή συνάντηση στο ΥΠΠΟ, έχει ενδιαφέρον πώς έχει ήδη αυξηθεί η επισκεψιμότητα στο κτήμα, όπου ήδη έχουν αποκατασταθεί και τα προβλήματα φύλαξης.
Η κινητοποίηση των χορηγών για το Τατόι
Αξίζει να σημειώσουμε ότι αυτή τη στιγμή υπάρχουν έτοιμες 7 μελέτες για κάποια από τα 40 κτίρια μέσα στο τέως βασιλικό κτήμα Τατοϊου, καθώς και η αρχιτεκτονική μελέτη του ανακτόρου. Οι 3 από αυτές έχουν εκπονηθεί από το Υπουργείο (όπως και αυτή του ανακτόρου) και αφορούν την Οικία Δασοφύλακα, την Οικία Αρχικηπουρού και τη Γεννήτρια. Μάλιστα είχαν γίνει προσπάθειες να μπουν στο ΕΣΠΑ όταν ήταν γ.γ του υπουργείου η Λίνα Μενδώνη, αλλά η νέα πολιτική ηγεσία που προέκυψε από τις εκλογές του 2015 δεν προχώρησε το σχέδιο.
Οι υπόλοιπες 4 μελέτες έχουν γίνει με χορηγίες και δωρεές που εξασφάλισε ο Σύλλογος Φίλων Τατοίου με τον άοκνο και αποφασισμένο να δει το κτήμα να αναγεννιέται πρόεδρό του Βασίλη Κουτσαβλή. Μια εξ αυτών αφορά την Οικία Φροντιστή που αναμένεται να περάσει για έγκριση από το ΚΣΝΜ μέσα στο πρώτο δεκαπενθήμερο του Σεπτεμβρίου. Ως τα τέλη Σεπτέμβρη με αρχές Οκτώβρη ο Σύλλογος θα παραδώσει και την μελέτη για την Οικία Στουρμ που εκπονήθηκε από την CF Company με αποκλειστική χρηματοδότηση του Στάμου Φαφαλιού. Οι ιδιώτες χορηγοί, εμπλέκονται ενεργά σε αυτή την υπόθεση και το μόνο βέβαιο είναι ότι όταν μπουν τα πρώτα συνεργεία εργασίας στον χώρο και αρχίσει να φαίνεται πως το σχέδιο υλοποιείται, πολλοί θα πειστούν ότι πρόκειται για ένα όραμα, που γίνεται επιτέλους πράξη και θα συνδράμουν με κάθε τρόπο.