Την ίδια στιγμή, η Πανελλήνια Ομοσπονδία Εργαζομένων Υπουργείου Πολιτισμού (ΠΟΕ-ΥΠΠΟ) παίρνει θέση στην κριτική που ασκείται από συνδικαλιστές του υπουργείου στη νέα σύνθεση του ΚΑΣ και καταγγέλλει: «Το έργο αυτών των ομάδων ήταν να βάζουν εμπόδιο στην επένδυση του Ελληνικού εκθέτοντας το ΚΑΣ με πισωγυρίσματα και απαξιώνοντάς το στα μάτια των πολιτών…».
Με σκληρή γλώσσα η ΠΟΕ-ΥΠΠΟ ξεσκεπάζει τις «μικροπολιτικές σκοπιμότητες» που κρύβονται πίσω από την «προσπάθεια απαξίωσης θεσμών και προσώπων», επισημαίνοντας τα εξής:
«Δρώντας με ιδεοληψία και υστεροβουλία στρέφονται εναντίον του αρχαιότερου και σημαντικότερου συλλογικού οργάνου του ΥΠΠΟΑ, θυσιάζοντας στο βωμό της σκοπιμότητας το κύρος και τη λειτουργία του, αποδίδοντας στα μέλη του νέου ΚΑΣ πολιτική – κυβερνητική χειραγώγηση. Με αυτό τον τρόπο προσπαθούν να το αποδυναμώσουν τη στιγμή που ποτέ στα προηγούμενα τεσσεράμισι χρόνια δεν είχαν πει κουβέντα για τον τρόπο σύνθεσης και λειτουργίας του Συμβουλίου, την ομοιομορφία που είχε επιβληθεί στον τρόπο λήψης των αποφάσεων, χωρίς ουσιαστικές αντιδράσεις».
Υπενθυμίζεται πως ο Ενιαίος Σύλλογος υπαλλήλων ΥΠΠΟ (χθες εξέφρασε την ικανοποίησή του για «την αποκατάσταση της νομιμότητας» με την τροποποίηση της σύνθεσης του ΚΑΣ) αλλά και ο Σύλλογος Αρχαιολόγων κατήγγειλαν «ευθεία παραβίαση του αρχαιολογικού νόμου» επειδή στη σύνθεση του νέου Κεντρικού Αρχαιολογικού Συμβουλίου συμπεριελήφθη πρόσωπο (η επί οκταετία γενική διευθύντρια Αναστήλωσης και Τεχνικών Εργων, Ευγενία Γατοπούλου) που «δεν πληρούσε τις προϋποθέσεις ορισμού μελών των Κεντρικών Συμβουλίων…». Για το θέμα αυτό η ΠΟΕ-ΥΠΠΟ δηλώνει τη στήριξή της «στο πρόσωπο της πρώην συναδέλφου, η οποία ενώ νομότυπα σύμφωνα με το Π.Δ. 123/1984 θα μπορούσε να συμμετέχει στο ΚΑΣ, για λόγους ευθιξίας υπέβαλε την παραίτησή της».
«Εμπόδιο στην επένδυση»
Η Ομοσπονδία καταγγέλλει πως το θέμα δεν ήταν τελικά το πρόσωπο και υπογραμμίζει:
Νίκος Δένδιας: Κάλαντα «εν πλω» από το πλήρωμα της φρεγάτας «Ψαρά» [βίντεο]
«Το έργο αυτών των ομάδων, οι οποίες αποτελούν μικρές μειοψηφίες στο σύνολο των εργαζομένων και βρίσκονταν σε πλήρη συνεννόηση και ευθυγράμμιση με την προηγούμενη πολιτική ηγεσία, ήταν να βάζουν εμπόδιο στην επένδυση του Ελληνικού εκθέτοντας το ΚΑΣ με πισωγυρίσματα και απαξιώνοντάς το στα μάτια των πολιτών, χιλιάδες από τους οποίους περιμένουν να εξεταστούν οι υποθέσεις τους από το αρμόδιο όργανο. Ο ελληνικός λαός γνωρίζει ότι εξυπηρετούνται συμφέροντα ακόμα και με τη μη πραγματοποίηση της επένδυσης στο Ελληνικό…».
Στο μεταξύ ανακοινώθηκε χθες η ημερήσια διάταξη της πρώτης συνεδρίασης που θα πραγματοποιήσει το ΚΑΣ, με τη νέα του σύνθεση, την Τετάρτη. Στη διάταξη το θέμα του Ελληνικού διατυπώνεται ως εξής:
«Αίτηση θεραπείας κατά της αρ. πρωτ. ΥΠΠΟΑ/ΓΔΑΠΚ/ΔΙΠΚΑ ΤΠΚΑΧΜΑΕ/176797/123922/3539/1338/16-5-2019 Υπουργικής Απόφασης σχετικά με την Εγκριση Μελέτης Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων του έργου “Εφαρμογή του Σχεδίου Ολοκληρωμένης Ανάπτυξης του Μητροπολιτικού Πόλου Ελληνικού – Αγίου Κοσμά”, Περιφέρειας Αττικής».
Η γνωμοδότηση του ΚΑΣ είναι αποφασιστικής σημασίας – ιδιαίτερα μετά την έκδοση και τη δημοσιοποίηση των δύο αποφάσεων του Συμβουλίου της Επικρατείας, που αφορούν το θέμα- προκειμένου να αλλάξει η ΚΥΑ για το Μητροπολιτικό Πάρκο που είχε εκδώσει η προηγούμενη κυβέρνηση. Η συγκεκριμένη ΚΥΑ αναγόρευε το υπουργείο Πολιτισμού σε ρυθμιστή της επένδυσης καθώς η σύμφωνη γνώμη του ήταν απαραίτητη για όλες τις εργασίες στο πρώην αεροδρόμιο. Η νέα ΚΥΑ θα προβλέπει το αυτονόητο, ότι δηλαδή ο έλεγχος του ΥΠΠΟΑ θα ασκείται μόνο στις εργασίες που εμπίπτουν στο αρχαιολογικό νόμο.
Η αυριανή συνεδρίαση του Κεντρικού Αρχαιολογικού Συμβουλίου θα είναι η πρώτη που θα πραγματοποιηθεί υπό την προεδρία του νέου γενικού γραμματέα του υπουργείου, Γεωργίου Διδασκάλου. Θα ακολουθήσει την Πέμπτη η συνεδρίαση του Κεντρικού Συμβουλίου Νεωτέρων Μνημείων, διότι -όπως έχει δηλώσει η υπουργός Πολιτισμού Λίνα Μενδώνη- το Μητροπολιτικό Πάρκο περιλαμβάνει τέσσερα κτίρια που έχουν κηρυχθεί νεότερα μνημεία. Και η προηγούμενη ΚΥΑ υπεγράφη χωρίς γνωμοδότηση του ΚΣΝΜ. Με την αλλαγή της ΚΥΑ διαφωνούν συνδικαλιστές του υπουργείου, οι οποίοι επιχειρούν με διάφορους τρόπους, όπως καταγγέλλει η ΠΟΕ-ΥΠΠΟ, να εμποδίσουν τη συνεδρίαση του ΚΑΣ και κατ’ επέκταση την επένδυση στο Ελληνικό.
Θυμίζουμε ότι το ανώτατο δικαστήριο είχε απορρίψει τον Ιούλιο αιτιάσεις κατοίκων και φορέων που σχετίζονταν τόσο με την ανέγερση των υψηλών κτιρίων στην έκταση του πρώην αεροδρομίου, όσο και το εύρος παρέμβασης της αρχαιολογικής υπηρεσίας στα της διαμόρφωσης του τοπίου.
Από εκεί και πέρα στη σημασία που δίνει η κυβέρνηση της ΝΔ αλλά και προσωπικά ο Κυριάκος Μητσοτάκης στην επένδυση στο Ελληνικό, αναφέρεται σε δημοσίευμά της η γερμανική εφημερίδας Frankfurter Allgemeine Zeitung, που αναδημοσιεύει η Deutsche Welle.
«Η ιδιωτικοποίηση και πολεοδόμηση του πρώην αεροδρομίου έχουν αναχθεί σε ένα πρότζεκτ με συμβολική σημασία για τη νέα κυβέρνηση και τον πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη», υπογραμμίζει ο Γερμανός αρθρογράφος.
«Ο Μητσοτάκης κάνει το παν για να θέσει σε κίνηση την οικονομία της χώρας του και να επανακτήσει το χαμένο εισόδημα των Ελλήνων λόγω της κρίσης. Σύμφωνα με εκτιμήσεις της επενδυτικής εταιρείας, από το πρότζεκτ θα δημιουργηθούν 10.000 νέες θέσεις εργασίας και αύξηση του ΑΕΠ για τα επόμενα χρόνια κατά 2,4%. Για τον πρωθυπουργό Μητσοτάκη η άμεση έναρξη των εργασιών έχει διπλή σημασία: Απέναντι στους επενδυτές θέλει να δείξει από τη μια ότι με τη νέα κυβέρνηση συντελείται μια αλλαγή εποχής και από την άλλη να κερδίσει, όσο γίνεται πιο γρήγορα, την εμπιστοσύνη των δανειστών ως ένας σοβαρός μεταρρυθμιστής, για να μπορέσει από αυτήν τη θέση να διαπραγματευτεί ευνοϊκότερους όρους για τους δημοσιονομικούς του στόχους», αναφέρει χαρακτηριστικά.