Σήμερα είναι προγραμματισμένη ευρεία κυβερνητική σύσκεψη στο Μαξίμου ώστε να αντιμετωπιστεί το πρόβλημα της ακτοπλοϊκής σύνδεσης στη Σαμοθράκη.
Ο Κυριάκος Μητσοτάκης θα συναντηθεί την Πέμπτη 22 Αυγούστου στο Παρίσι με τον Γάλλο πρόεδρο Εμανουέλ Μακρόν και στις 29 του μηνός θα ακολουθήσει το τετ α τετ στο Βερολίνο με την Ανγκελα Μέρκελ. Στόχος των επαφών του πρωθυπουργού είναι η ενίσχυση του κλίματος εμπιστοσύνης προς τη χώρα μας, αλλά και η παρουσίαση των βασικών πτυχών του κυβερνητικού προγράμματος με αιχμή την προσέλκυση επενδυτών και τη μείωση των φόρων.
Επίσης, στις 2 με 3 Σεπτεμβρίου ο κ. Μητσοτάκης θα βρίσκεται στην Ολλανδία, όπου θα συναντηθεί με τον Ολλανδό ομόλογό του, Μαρκ Ρούτε, ενώ στα τέλη Σεπτεμβρίου θα μεταβεί στις ΗΠΑ, στο πλαίσιο της Συνόδου της Γενικής Συνέλευσης του ΟΗΕ στις 17-30 Σεπτεμβρίου, που θα πραγματοποιηθεί στη Νέα Υόρκη.
«Η μείωση των συμφωνημένων πρωτογενών πλεονασμάτων θα έρθει όταν πρώτα εμείς αποδείξουμε ότι αλλάζουμε το μίγμα της πολιτικής για να παραχθεί νέος πλούτος και να αυξηθεί σημαντικά η ανάπτυξη», δήλωσε ο υπουργός Επικρατείας Γιώργος Γεραπετρίτης σε συνέντευξή του στο «Εθνος της Κυριακής».
Σύμφωνα με τον κ. Γεραπετρίτη, αυτό θα συμβεί «με την απελευθέρωση του επενδυτικού δυναμικού, το οποίο παρέμενε στάσιμο επί μακρόν, με τη συγκράτηση και τον εξορθολογισμό των δημοσίων δαπανών και με τη διεύρυνση της φορολογικής βάσης μέσω της καταπολέμησης της φοροδιαφυγής».
Ο υπουργός απαντώντας σε ερώτηση για το ζήτημα της «υπερσυγκέντρωσης εξουσιών» στο πρόσωπο του πρωθυπουργού επισήμανε: «Με το νόμο για το επιτελικό κράτος αποκαθίσταται η συνταγματική κατανομή αρμοδιοτήτων, κατά τρόπο ώστε το Υπουργικό Συμβούλιο συλλογικά να καθορίζει τη γενική πολιτική της χώρας και ο πρωθυπουργός να συντονίζει και να κατευθύνει το έργο της κυβέρνησης. Εξάλλου, δεν υπάρχει καμία ώριμη δημοκρατία προεδρευόμενου τύπου στην Ευρώπη ή στον κόσμο που να μην έχει συγκροτημένη δομή παρακολούθησης και ελέγχου του κυβερνητικού έργου κοντά στον πρωθυπουργό».
Βασικός στόχος της κυβέρνησης είναι να κερδίσει την αξιοπιστία των εταίρων και αυτό γίνεται μόνο προωθώντας το μεταρρυθμιστικό της σχέδιο, δήλωσε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Στ. Πέτσας (ΣΚΑΪ): «Κάτι το οποίο το έχουμε κάνει από την πρώτη στιγμή -απόδειξη τα τρία νομοσχέδια που ήδη έχουν ψηφιστεί- και θα συνεχίσουμε να το κάνουμε σε όλη τη διάρκεια του 2019. Φαίνεται ότι η οικονομία ανταποκρίνεται θετικά, παρά το γεγονός ότι υπάρχουν αναταράξεις στη διεθνή οικονομία. Εμείς θα κεφαλαιοποιήσουμε το μεταρρυθμιστικό μας σχέδιο προς όφελος των Ελλήνων πολιτών».
ΣΗΜΕΡΑ Η ΕΓΚΥΚΛΙΟΣ
Καταργείται ο βάσιμος λόγος απόλυσης
Σήμερα υπογράφεται η εγκύκλιος που θα καταργεί τον βάσιμο λόγο απόλυσης, δηλαδή την υποχρέωση του εργοδότη να αναφέρει στο Σύστημα Εργάνη τους λόγους για τους οποίους απέλυσε έναν εργαζόμενό του, όπως ανέφερε στον ΣΚΑΪ ο υπουργός Εργασίας Γιάννης Βρούτσης.
Ο υπουργός τόνισε ότι το νομοσχέδιο για τον βάσιμο λόγο απόλυσης ήρθε από τον ΣΥΡΙΖΑ παραμονές των εκλογών της 19ης Ιουνίου και το χαρακτήρισε «επιστροφή στο σκοτεινό παρελθόν». Ανέφερε ότι στην Ευρώπη δεν υπάρχει ανάλογο πρόσφατο προηγούμενο, εκτός από τη Γαλλία το διάστημα από το 1746 έως το 1860.
Παράλληλα πρόσθεσε ότι διάβασε τα στοιχεία με τους λόγους της απόλυσης, όπως ήταν η οκνηρία, η αντισυμβατική συμπεριφορά, η χαμηλή παραγωγικότητα, οι πολλές απουσίες, ακόμα και οι σοβαροί ιατρικοί λόγοι.
Ο υπουργός Εργασίας είπε ότι ο νέος εργοδότης δεν είχε πρόσβαση στο φάκελο του εργαζομένου αλλά θα μπορούσε να του τον ζητήσει και θα ήταν πολύ δύσκολο για τον συγκεκριμένο εργαζόμενο να βρει ξανά δουλειά.
Από την έντυπη έκδοση