Η αντιπολιτευτική γραμμή του ΣΥΡΙΖΑ επικεντρώνεται στα «ψιλά γράμματα» που, όπως αναφέρει, υπάρχουν στα οικονομικά μέτρα της Νέας Δημοκρατίας, όπως στη μείωση του ΕΝΦΙΑ, αλλά και σε ζητήματα όπως είναι η κατάργηση του πανεπιστημιακού ασύλου, στα οποία διαφωνεί πολιτικά και ιδεολογικά. Πηγές του ΣΥΡΙΖΑ, σχολιάζοντας τις αλλαγές που φέρνει το νομοσχέδιο για το επιτελικό κράτος, αναφέρουν πως «σηματοδοτεί την ολική επαναφορά του κράτους της Δεξιάς» και αναλύουν σε έξι σημεία την επιχειρηματολογία τους, καταλήγοντας πως «το προσωπείο του φιλελεύθερου εκσυγχρονισμού έχει ήδη καταρρεύσει».
Στα ζητήματα της οικονομίας το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης υποστηρίζει ότι η κυβέρνηση κινείται σε λάθος κατεύθυνση, με τον Ευκλείδη Τσακαλώτο να δηλώνει (Εποχή) ότι «η κυβέρνηση δεν έχει κανέναν σκοπό να κάνει διαπραγμάτευση». Ο πρώην υπουργός Οικονομικών του ΣΥΡΙΖΑ επισημαίνει ότι δεν του είναι σαφές γιατί ο πρωθυπουργός απέρριψε το σχέδιο της προηγούμενης κυβέρνησης για τη μείωση των πρωτογενών πλεονασμάτων, ενώ κατηγορεί τη Ν.Δ. για ατζέντα με «αυταρχικές» παρεμβάσεις.
Την ίδια στιγμή, στην Κουμουνδούρου εντείνονται οι ζυμώσεις εν όψει της μεγάλης συζήτησης που αναμένεται να ξεκινήσει το φθινόπωρο για το άνοιγμα του κόμματος στην Κεντροαριστερά και το μετασχηματισμό του σε ένα ανοιχτό, μαζικό κόμμα. Ομως, ήδη έχουν ξεκινήσει να διατυπώνονται δημόσια οι πρώτες διαφωνίες για τον τρόπο που θα γίνουν οι αλλαγές στο κόμμα, με το γραμματέα του ΣΥΡΙΖΑ Πάνο Σκουρλέτη να ξεκαθαρίζει (ΕφΣυν) ότι «ο ΣΥΡΙΖΑ δεν θα πρέπει να γίνει ένα κόμμα της Κεντροαριστεράς». Ο κ. Σκουρλέτης προσθέτει πως «το να διαμορφώσει ένα πλαίσιο μέσα από το οποίο θα μπορούν να εκφραστούν άνθρωποι που αυτοπροσδιορίζονται π.χ. ως κεντροαριστεροί ή σοσιαλδημοκράτες ή δεν ξέρω τι άλλο, είναι καλό». Πάντως, ο κ. Σκουρλέτης σημειώνει πως το κόμμα θα «πρέπει να αποφύγει τη σοσιαλδημοκρατικοποίηση, όταν μάλιστα ο χώρος της Σοσιαλδημοκρατίας σχεδόν σε όλη την Ευρώπη βρίσκεται σε μια βαθιά κρίση προσανατολισμού και στρατηγικής».
Ξεκαθαρίζει επίσης ότι ο ΣΥΡΙΖΑ από την αντιπολίτευση πρέπει να αποφύγει την ισοπεδωτική, λαϊκιστική αντιπολίτευση, «που δεν θα έχει στοιχεία μιας ενιαίας προγραμματικής πρότασης». Την περασμένη εβδομάδα ο Νίκος Παππάς πάντως, μιλώντας για το μετασχηματισμό του ΣΥΡΙΖΑ, είχε υποστηρίξει ότι «αργήσαμε 7 χρόνια να ανοίξουμε τις πόρτες του κόμματος για τον κόσμο».
Στο μεταξύ, ο ΣΥΡΙΖΑ ανεβάζει τους αντιπολιτευτικούς τόνους και με αφορμή δημοσίευμα της «Εφημερίδας των Συντακτών», που παρουσιάζει το νέο γενικό γραμματέα Τουρισμού Κωνσταντίνο Λούλη ως «νοσταλγό της χούντας». Σύμφωνα με το δημοσίευμα, ο κ. Λούλης «σε πρόσφατο βιβλίο του εξυμνεί την επτάχρονη δικτατορία». Παρά τις απαντήσεις που έδωσε ο κ. Λούλης, επισημαίνοντας πως «όσοι του ασκούν κριτική προφανώς δεν έχουν διαβάσει το βιβλίο του», ο ΣΥΡΙΖΑ με ανακοίνωσή του επιτίθεται στην κυβέρνηση, υποστηρίζοντας ότι «το επιτελικό κράτος του κ. Μητσοτάκη χωράει ακόμη και νοσταλγούς της χούντας» και ζητάει από τον πρωθυπουργό να αποπέμψει τον κ. Λούλη. «Συνιστά πρόκληση για τη Δημοκρατίας μας η κυβέρνηση να φιλοξενεί στους κόλπους της έναν υμνητή της δικτατορίας που οδήγησε στην τραγωδία της Κύπρου», αναφέρει μεταξύ άλλων η ανακοίνωση του ΣΥΡΙΖΑ.
Από την έντυπη έκδοση