«Θα ασκήσουμε μαχητική, υπεύθυνη και προγραμματική αντιπολίτευση.
Με πίστη στην Εθνική Συνεννόηση για τα μεγάλα θέματα που αφορούν τον τόπο και τον λαό. Για τα Εθνικά Θέματα, την απαραίτητη αλλαγή των δεσμεύσεων Τσίπρα για τα υπερπλεονάσματα και το Υπερταμείο, για την ολοκλήρωση της Συνταγματικής Αναθεώρησης.
Είμαστε το προοδευτικό αντίβαρο στην υπεράσπιση των λαϊκών συμφερόντων, των δημόσιων αγαθών και του κοινωνικού κράτους.
Το Κίνημα Αλλαγής θα είναι στη Βουλή η φωνή του λαού, των ανθρώπων της παραγωγής, της εργασίας, της επιστήμης, των πιο αδύναμων, των γυναικών, των νέων ανθρώπων.
Προβάλλοντας πάντα την δική μας τεκμηριωμένη εναλλακτική πρόταση για αυτό που πρέπει να γίνει, για αυτό που εξυπηρετεί τις ανάγκες του λαού και του τόπου.
Το Κίνημα Αλλαγής είναι εδώ. Η δημοκρατική παράταξη είναι εδώ και δίνει το δικό της στίγμα στην πολιτική και στις εξελίξεις , το στίγμα της σύγχρονης ευρωπαϊκής σοσιαλδημοκρατίας», υπογράμμισε η Φώφη Γεννηματά.
«Το πολύ νέο που εμφανίσατε κ. Μητσοτάκη κρύβει το βαθύ παρελθόν σας», είπε η κ. Γεννηματά κατηγορώντας τον πρωθυπουργό ότι με όσα ανέφερε για την μείωση των υπερπλεονασμάτων από το 2021. «Παραδοθήκατε στους δανειστές και δεν αλλάζετε τις δεσμεύσεις του κ. Τσίπρα, που δεν μπορεί να ασκεί κριτική γιατί έχει βάλλει την υπογραφή του», τόνισε η πρόεδρος του ΚΙΝΑΛ. Πρόσθεσε ότι η κυβέρνηση της ΝΔ έχει αναλάβει ίδιες δεσμεύσεις , ακολουθώντας την ίδια πολιτική με τη συντηρητική πολιτική του ΣΥΡΙΖΑ.
Όπως είπε η Φώφη Γεννηματά απευθυνόμενη στον πρωθυπουργό «εγγυηθήκατε ότι θα τηρήσετε απόλυτα -και για μεγάλο διάστημα – τις δεσμεύσεις για τα δυσβάσταχτα πρωτογενή πλεονάσματα και φυσικά ούτε κουβέντα για την εκχώρηση του Εθνικού Πλούτου για 99 χρόνια στο Υπερταμείο και συμπλήρωσε :«Η θηλιά παραμένει και η μη αναφορά σας στις νάρκες που παραλάβατε δεν είναι από καλή πρόθεση. Σας βολεύει γιατί θέλετε να ακολουθήσετε τις ίδιες πολιτικές. Το Κίνημα Αλλαγής επιμένει στη μείωση των στόχων από το 3,5% στο 2% του ΑΕΠ, και στην ανάκτηση του εθνικού ελέγχου με τη ριζική αλλαγή του ρόλου του Υπερταμείου. Μόνο έτσι θα υπάρξει δημοσιονομικός χώρος για ανάπτυξη και κοινωνική δικαιοσύνη».
Η πρόεδρος του ΚΙΝΑΛ κατηγόρησε τον Κυριάκο Μητσοτάκη για υποκρισία στο θέμα της συμφωνίας των Πρεσπών, σχολιάζοντας τις δηλώσεις των υπουργών ‘Αμυνας, Ν. Παναγιωτόπουλου και αναπληρωτή Εξωτερικών , Μ. Βαρβιτσιώτη.
Ο ΣΥΡΙΖΑ διαλύεται, το ΠΑΣΟΚ αεροβατεί
«Όλο και πιο πολύ μοιάζετε με τον αρχηγό της αξιωματικής αντιπολίτευσης. Εμείς επιμένουμε σταθερά στην θέση μας.
Η συμφωνία των Πρεσπών είναι κακή συμφωνία, εθνικά επιζήμια, ανοίγει τον δρόμο για νέους αλυτρωτισμούς.
Ξεκαθαρίστε και σεις κυρίες και κύριοι βουλευτές της ΝΔ, ποια είναι η δικιά σας θέση», υπογράμμισε η κ. Γεννηματά εφιστώντας την προσοχή στις σχέσεις με την Τουρκία. «Μου έκανε πάρα πολύ κακή εντύπωση να μην βρείτε δυο λόγια να πείτε για την προκλητικότητα ιδιαίτερα σήμερα που κλείνουν σαράντα πέντε χρόνια από την τουρκική εισβολή και κατοχή της Κύπρου.
Ο «Αττίλας», αποτελεί διαρκή, βάναυση παραβίαση του Διεθνούς Δικαίου. Η αποχώρηση των κατοχικών στρατευμάτων, είναι προϋπόθεση κάθε δίκαιης και βιώσιμης λύσης του Κυπριακού.
Η πλήρης εφαρμογή του Διεθνούς Δικαίου στην Κύπρο γίνεται ακόμα πιο επιτακτική, καθώς η Τουρκία κλιμακώνει τις παράνομες διεκδικήσεις της, σε βάρος των κυριαρχικών δικαιωμάτων και της ΑΟΖ της Κυπριακής Δημοκρατίας.
Δεν θα παραιτηθούμε ποτέ από τον αγώνα για την ανατροπή των δεδομένων της εισβολής και κατοχής του 1974. Δεν ξεχνάμε και δεν θα επιτρέψουμε τη δημιουργία νέων τετελεσμένων σε βάρος της Κύπρου.
Με ενότητα και αποφασιστικότητα, αξιοποιώντας και τις διεθνείς συμμαχίες μας, αντιμετωπίζουμε την Τουρκική προκλητικότητα», τόνισε η Φώφη Γεννηματά .
Σχολίασε αρνητικά την παράνομη , όπως είπε, τοποθέτηση γενικών γραμματέων , αφού ο νόμος απαιτεί προκήρυξη , καθώς τον είχε στηρίξει και η ΝΔ . «Μας αποδείξατε κύριε Μητσοτάκη ότι είστε δέσμιος των πελατειακών αντιλήψεων της παράταξής σας, αυτής που δεν δίσταζε να υπονομεύσει το ΑΣΕΠ με τις γνωστές «γαλάζιες» συνεντεύξεις και έκανε όργιο διορισμών στο δημόσιο» και ανεβάζοντας τους τόνους επέκρινε έντονα τον πρωθυπουργό πως μιμείται« τον κ. Τσίπρα στις άθλιες πρακτικές της εξαγοράς στελεχών και τις συναλλαγές με αντίτιμο καρέκλες εξουσίας».
Επικριτική ήταν η αναφορά της Φώφης Γεννηματά στη κυβέρνηση για το ασφαλιστικό κατηγορώντας την ότι έχει πρόθεση να μετατρέψει το ασφαλιστικό σύστημα σε κεφαλαιοποιητικό για κύρια και επικουρική σύνταξη για τους νέους εργαζόμενους.
Σύμφωνα με την πρόεδρο του ΚΙΝΑΛ για να σταματήσει η πορεία απόκλισης της χώρας, για να μπούμε σε τροχιά σύγκλισης με την υπόλοιπη Ευρώπη, χρειάζεται να πετύχουμε ιδιαίτερα ψηλούς ρυθμούς ανάπτυξης, να γίνουν μεγάλες επενδύσεις στην χώρα. Στο σημείο αυτό απευθυνόμενη η κ. Γεννηματά στον πρωθυπουργό είπε:
«Καθαρές κουβέντες κ.Μητσοτάκη.
1. Η χώρα χρειάζεται επενδύσεις. Σήμερα έχουμε υψηλά πρωτογενή και χαμηλό ΠΔΕ.
Εμείς προτείνουμε χαμηλά πρωτογενή , υψηλό ΠΔΕ. Το 1,50% του ΑΕΠ για επενδύσεις και μείωση φόρων.
Έχει ανοίξει μια συζήτηση στην Ευρώπη για την έκδοση ευρωομολόγου. Πρέπει να την παρακολουθήσουμε σοβαρά, γιατί η αξιοποίηση του από τη χώρα μας σε συνδυασμό με τη μείωση των πρωτογενών πλεονασμάτων μπορεί να συντελέσει σε ακόμα μεγαλύτερη χρηματοδότηση των επενδύσεων.
2. Σεβασμός στον κόσμο της εργασίας. Κύριε Μητσοτάκη, δεν είπατε τίποτα σήμερα για τον κόσμο της εργασίας όμως οι δικές σας περσινές δηλώσεις στον ΣΕΒ δημιουργούν σοβαρά ερωτηματικά. Και σήμερα δεν ακούσαμε τίποτα.
Χρειάζονται απαντήσεις.
Θα σεβαστείτε τις συλλογικές συμβάσεις, την επέκταση και την υποχρεωτική εφαρμογή τους, ώστε να εξασφαλισθούν αξιοπρεπείς αμοιβές;
Θα αυξηθεί ο κατώτερος μισθός και θα καθορίζεται όπως πρέπει από τους ίδιους τους κοινωνικούς εταίρους, μέσω της Εθνικής Γενικής Συλλογικής Σύμβασης;
Ποιο είναι το μέλλον τους Σώματος Επιθεώρησης Εργασίας; Θεωρώ αδιανόητο να μην εφαρμόζεται απόλυτα η εργασιακή και ασφαλιστική νομοθεσία από τις επιχειρήσεις. Τίποτα και για όλα αυτά
Για την δημιουργία νέων θέσεων εργασίας, μην περιμένετε μοιρολατρικά να το λύσει η αγορά.
Εφαρμόστε την πρότασή μας. Για κάθε 100 ευρώ που ξοδεύει για μια επιπλέον νέα θέση εργασίας που δημιουργεί η επιχείρηση, φοροαπαλλάσσεται για 150.
Μέτρο δημοσιονομικά ουδέτερο μια και το κόστος θα καλυφθεί από το ΦΠΑ της αυξημένης κατανάλωσης».
Η κ. Γεννηματά μίλησε για άμεση εξυγίανση της ΔΕΗ, που απαξίωσε ο ΣΥΡΙΖΑ και την οδήγησε σε οικονομικό αδιέξοδο, με συστημικό κίνδυνο για όλη την οικονομία. Κάλεσε την κυβέρνηση να φέρει ολοκληρωμένο σχέδιο για την διάσωσή της διασφαλίζοντας τον δημόσιο έλεγχο και τα δικαιώματα των εργαζομένων.
Οσο αφορά το άσυλο στα Πανεπιστήμια η Φώφη Γεννηματά κάλεσε την κυβέρνηση να επαναφέρει τη ρύθμιση του άρθρου 3 του νόμου Διαμαντοπούλου .
Τέλος για την αλλαγή του εκλογικού νόμου η πρόεδρος του ΚΙΝΑΛ τόνισε:
«Εμείς έχουμε καταθέσει τη πρότασή μας που συμβάλλει στην πολιτική σταθερότητα.Για την πολιτική σταθερότητα δεν αρκεί η κατάργηση της απλής αναλογικής.
Η πραγματική πολιτική σταθερότητα απαιτεί κυβερνήσεις ευρύτερης λαϊκής και κοινοβουλευτικής πλειοψηφίας.
Όχι αδύναμες κυβερνήσεις που στηρίζονται στο bonus των 50 εδρών.
Κύριε Μητσοτάκη τα πολλά λόγια είναι φτώχεια. Είναι ώρα υπεύθυνα και ξεκάθαρα τώρα στην αρχή της θητείας σας να καταθέσετε τις δικές σας θέσεις.
Περιθώρια για παιχνίδια με τους θεσμούς δεν υπάρχουν γι’ αυτό δεν υπάρχει και λευκή επιταγή».