Λίγη ώρα μετά ο ξάδελφος του πρώην πρωθυπουργού Αλέξη Τσίπρα και επίσης βουλευτής της αξιωματικής αντιπολίτευσης Γιώργος Τσίπρας προανήγγειλε ότι ο ΣΥΡΙΖΑ θα ξανακατέβει στους δρόμους ως αντιπολίτευση, απειλώντας τη νέα πολιτική σκηνή με επιστροφή στα χρόνια πριν από το 2015.
«Να κάνουμε αυτά που θέλει ο ελληνικός λαός στη συντριπτική του πλειοψηφία και όχι αυτά που θέλουν ελάχιστες μειοψηφίες», σημείωσε η κ. Τζάκρη μιλώντας στον ρ/σ Στο Κόκκινο και έφερε ως παράδειγμα το πανεπιστημιακό άσυλο: «Δεν είναι δυνατόν εν έτει 2020 μια Αριστερή κυβέρνηση να μην έχει καταργήσει το άσυλο και να παραδίδει το αίτημα ασφάλειας που ζητούν όλοι οι πολίτες στη Δεξιά και τον αυταρχισμό». Απαντώντας δε στο ερώτημα αν το κόμμα της πρέπει να έχει θετική στάση στο νομοσχέδιο που θα φέρει η Ν.Δ. για το άσυλο, δήλωσε: «Ναι, θα πρέπει να έχει μια θετική άποψη».
Στον αντίποδα, ο κ. Τσίπρας είπε χθες στον Σκάι: «Σίγουρα θα βγει ο ΣΥΡΙΖΑ στους δρόμους γιατί έχει δώσει η νέα κυβέρνηση δείγμα σε ποια γραμμή θα κινηθεί». Οταν δε τον ρώτησαν σε τι αναφέρεται, ο κ. Τσίπρας απάντησε: «Για παράδειγμα στο ασφαλιστικό δεν έχει ειπωθεί τίποτα. Εχουν μιλήσει για την ιδιωτικοποίηση του τρίτου πυλώνα ασφάλισης».
Το περίεργο είναι ότι μετά την ήττα στις εθνικές εκλογές και την επιστροφή του ΣΥΡΙΖΑ στα έδρανα της αντιπολίτευσης, δεν έχει ακόμα ξεκαθαρίσει αν τις προθέσεις του κ. Τσίπρα τις εκφράζει σήμερα καλύτερα η Θεοδώρα Τζάκρη ή ο Γιώργος Τσίπρας.
Στον ΣΥΡΙΖΑ υπάρχουν πολλοί που θέλουν το κόμμα να στρίψει προς το κέντρο για να εκφράσει τη σοσιαλδημοκρατία και να μην πάει χαμένο το 31,5% – όπως οι ίδιοι λένε – αλλά υπάρχουν και άλλοι που θεωρούν ότι μετά τα 4,5 χρόνια διακυβέρνησης, η καλύτερη αξιοποίηση του 31,5% είναι η επιστροφή του στις ριζοσπαστικές του ρίζες και την κινηματική αντιπολίτευση.
Σήμερα, στη συνεδρίαση της Πολιτικής Γραμματείας θα υπάρξει μία πρώτη γεύση αυτού του διχασμού, αλλά και μία πρώτη εικόνα για το ποιες είναι οι προθέσεις του κ. Τσίπρα. Πολλοί ήδη στοιχηματίζουν ότι ο κ. Τσίπρας, προαναγγέλλοντας τον μετασχηματισμό του ΣΥΡΙΖΑ σε κάτι που σήμερα δεν είναι, δηλαδή ένα μεγάλο κόμμα της κεντροαριστεράς με ρίζες στην ελληνική κοινωνία, είναι υπέρ της στροφής προς το κέντρο, με τον ίδιο σε ρόλο βασικού εκφραστή του εγχειρήματος.
Στην Καρδίτσα σήμερα ο Σωκράτης Φάμελλος
Στοιχηματίζουν όμως επίσης ότι δεν πρόκειται να ξεκαθαρίσει από τώρα τις προθέσεις του και θα φροντίσει τουλάχιστον ως το συνέδριο του Σεπτεμβρίου ή του Οκτωβρίου να μιλά και… αριστερά και… κεντροαριστερά, προσπαθώντας να πει και στις δύο πλευρές ό,τι θέλουν να ακούσουν. Ο γνωστός Τσίπρας, δηλαδή.
Στη χθεσινή της συνέντευξη, η κ. Τζάκρη μίλησε σκληρά για τον ΣΥΡΙΖΑ και είπε αλήθειες που είτε θα φέρουν σε δύσκολη θέση τον κ. Τσίπρα και άλλα στελέχη του κόμματος είτε θα τους διευκολύνουν να υλοποιήσουν τα σχέδιά τους μία ώρα αρχύτερα.
Μίλησε για λάθη που έκανε ο ΣΥΡΙΖΑ και που οδήγησαν στην ήττα στις εκλογές, έκανε λόγο για αναντιστοιχία ανάμεσα σε αυτό που ήθελαν οι ψηφοφόροι του και αυτό που ήθελαν «κάποιοι από τον κομματικό μηχανισμό», ζήτησε να γίνει αυτοκριτική στα όργανα του ΣΥΡΙΖΑ για τις πολιτικές αλλά και για τα πρόσωπα που ευθύνονται για την ήττα και κάλεσε σε πολιτική ανασύνταξη τις οργανώσεις του κόμματος, με το βλέμμα στην κοινωνία, δηλώνοντας υπέρ της μετεξέλιξης του ΣΥΡΙΖΑ.
«Είναι πιο σύνθετα τα πράγματα από τα περί μετάλλαξης ή εγκατάλειψης του χώρου της ιστορικής ή σύγχρονης Αριστεράς», είπε ο γραμματέας του ΣΥΡΙΖΑ Πάνος Σκουρλέτης, θέλοντας να κρατήσει ισορροπίες, αλλά επιβεβαίωσε ότι θα γίνει το συνέδριο εντός του 2019 (οι πληροφορίες μας επιμένουν για Σεπτέμβριο ή Οκτώβριο).
Την ανάγκη οργάνωσης του προοδευτικού ρεύματος επισήμανε με ανάρτησή του και ο Γιάννης Δραγασάκης, ενώ ο Νίκος Παππάς τάχθηκε υπέρ ενός «ενιαίου, μεγάλου και λαϊκού κόμματος» και τάχθηκε υπέρ της δημιουργίας μετώπου «με συμμαχίες και σε πολιτικό επίπεδο» με το ΠΑΣΟΚ, το ΚΚΕ, το ΜέΡΑ 25.
Πολιτικά κέντρο, τακτικά πεζοδρόμιο
Οσοι γνωρίζουν τον κ. Τσίπρα, λένε ότι θα επιδιώξει τη μετατόπιση του ΣΥΡΙΖΑ προς το κέντρο, θα επιδιώξει να απομακρυνθεί από τις υπερβολές της κινηματικής αριστεράς και να πλησιάσει την ευρωπαϊκή σοσιαλδημοκρατία, καθώς έχει ξοδέψει πολιτικό κεφάλαιο για να γίνει συνομιλητής του Ευρωπαϊκού Σοσιαλιστικού Κόμματος και των Βρυξελλών για να ρισκάρει να χάσει αυτόν τον ρόλο.
Οσοι όμως τον γνωρίζουν ακόμα καλύτερα λένε ότι βρίσκεται σε μεγάλο δίλημμα, καθώς έχει ως βασικό στόχο τη γρήγορη επάνοδό του στην εξουσία και γνωρίζει ότι με ήπια και προγραμματική αντιπολίτευση από την πλευρά του η νέα κυβέρνηση του Κυριάκου Μητσοτάκη θα φτάσει χωρίς μεγάλη πίεση στην εξάντληση της τετραετίας.
Και αυτός είναι ο λόγος για τον οποίο ποντάρουν στο ότι ο κ. Τσίπρας θα επενδύσει στη διπλή γραμμή και τη διπλή γλώσσα.
Θα «στρίβει» το τιμόνι προς το Κέντρο για να πιέζει το Κίνημα Αλλαγής και παράλληλα θα ικανοποιεί και τα πολιτικά και ιδεολογικά ένστικτα των οπαδών της αντιπολίτευσης του πεζοδρομίου για να πιέζει το ΚΚΕ και το ΜέΡΑ 25 που βρίσκονται στα αριστερά του, πατώντας σε δύο βάρκες και όπου τον βγάλει…
Από την έντυπη έκδοση