Μετά το 31,5% της Κυριακής, ο ΣΥΡΙΖΑ συμπεριφέρεται ήδη με αλαζονεία έναντι του Κινήματος Αλλαγής. «Με τετραπλάσιο ποσοστό από το Κίνημα Αλλαγής, οι συσχετισμοί είναι καθαροί. Η ανασυγκρότηση της κεντροαριστεράς θα γίνει με τους δικούς μας όρους», λένε στην Κουμουνδούρου και θεωρούν ότι θα απορροφήσουν τις δυνάμεις του Κινήματος Αλλαγής είτε με είτε χωρίς τη συναίνεση της ηγεσίας της Χαριλάου Τρικούπη, για την οποία λένε ότι σύντομα θα κληθεί να λάβει αποφάσεις για το αν θα συμπορευθεί με τη Ν.Δ. ή αν θα στηρίξει την προσπάθεια του ΣΥΡΙΖΑ να αναδειχθεί σε εναλλακτικό πόλο εξουσίας και να επαναδιεκδικήσει την εξουσία, στο πλαίσιο του νέου δικομματισμού. Πάντως χθες η Χαριλάου Τρικούπη διέγραψε από το Κίνημα Αλλαγής τον Μιχάλη Χρυσοχοΐδη και τη Λίνα Μενδώνη που συμμετέχουν στη νέα κυβέρνηση του Κυριάκου Μητσοτάκη και την κίνηση αυτή την είδαν πολύ θετικά στην Κουμουνδούρου.
Τόσο οι «προεδρικοί» όσο και οι πλευρές της εσωκομματικής αντιπολίτευσης του ΣΥΡΙΖΑ υποστηρίζουν ότι το εκλογικό ποσοστό του ΣΥΡΙΖΑ είναι αποτέλεσμα που ανοίγει μεν τη συζήτηση για την αναζήτηση ευθυνών αλλά δεν θα βυθίσει το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης σε εσωστρέφεια.
Σύμφωνα με πληροφορίες, ο κ. Τσίπρας θα συγκαλέσει τις επόμενες ημέρες σύσκεψη της Πολιτικής Γραμματείας για την αποτίμηση του εκλογικού αποτελέσματος ενώ θα ακολουθήσει και συνεδρίαση της κεντρικής επιτροπής του ΣΥΡΙΖΑ, πριν τις διακοπές του Αυγούστου.
Στην Κουμουνδούρου έδειχναν ικανοποιημένοι και από τα ποιοτικά χαρακτηριστικά της ψήφου (ο ΣΥΡΙΖΑ είναι μπροστά στους ανέργους, τους φοιτητές, τους δημοσίους υπαλλήλους, την ηλικιακή ομάδα 17-34) αλλά αναγνωρίζουν ότι για να αποκτήσουν χαρακτηριστικά παράταξης, οφείλουν να επέμβουν στη φυσιογνωμία του κόμματος, με απλά λόγια να στρίψουν το τιμόνι προς το κέντρο. Σε αυτή τη στρατηγική επιλογή συζητείται ότι ο κ. Τσίπρας έχει στο πλευρό του τον Ευκλείδη Τσακαλώτο των 45.000 ψήφων και τα πιο σημαντικά στελέχη των 53+, αν και αυτό μένει να αποδειχθεί, όταν έρθει η ώρα. Προς το παρόν, πάντως, ο κ. Τσίπρας φροντίζει να κρατά χαμηλούς τόνους, μιλά για κεντροαριστερά και σοσιαλδημοκρατία αλλά παράλληλα μιλά και για αριστερό, προοδευτικό κόμμα, έτσι ώστε να μην προκαλέσει μία άναρχη συζήτηση εντός και εκτός ΣΥΡΙΖΑ, πριν την ώρα της.
Επισημαίνεται ως φράση – κλειδί αυτό που είπε ότι «ο ΣΥΡΙΖΑ, από ένα κόμμα με τεράστια αναντιστοιχία μελών και ψηφοφόρων, έλαβε εντολή μετασχηματισμού σε μια μεγάλη παράταξη, σε ένα σύγχρονο και μαζικό, αριστερό, προοδευτικό κίνημα, με βαθιές ρίζες και ισχυρούς δεσμούς στον εργαζόμενο λαό και την κοινωνία. Αυτούς τους δεσμούς θα σφυρηλατήσουμε το επόμενο διάστημα από τη θέση της αξιωματικής αντιπολίτευσης».
Πολλά στελέχη εκτιμούν ότι πίσω από αυτή τη φράση υποκρύπτεται η πρόθεσή του να μετατρέψει τον ΣΥΡΙΖΑ σε «νέο ΠΑΣΟΚ» και αυτή η επιλογή έχει αρκετούς πολέμιους εντός του ΣΥΡΙΖΑ που θέλουν να διατηρηθεί ο σημερινός ιδεολογικός χαρακτήρας του ΣΥΡΙΖΑ. Εκτιμάται όμως ότι δεν έχουν τις δυνάμεις για να επιβάλουν τη γραμμή τους ή έστω να αντιδράσουν και ότι στο τέλος θα στοιχηθούν όλοι πίσω από τον κ. Τσίπρα.
Από την έντυπη έκδοση