Στο πλάι της ως υφυπουργοί θα βρεθούν δύο ακόμα στελέχη της Νέας Δημοκρατίας που γνωρίζουν καλά τις παθογένειες της Παιδείας στην Ελλάδα.
Η Σοφία Ζαχαράκη αναλαμβάνει τα θέματα πρωτοβάθμιας και δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης, καθώς και την Ειδική Αγωγή, ενώ ο Βασίλης Διγαλάκης τα θέματα ανώτατης εκπαίδευσης. Η Σοφία Ζαχαράκη έχει εργαστεί ως εκπαιδευτικός και έχει σπουδές στο αντικείμενο της εκπαίδευσης, ενώ ο κ. Διγαλάκης είναι πανεπιστημιακός που διετέλεσε και πρύτανης του Πολυτεχνείου Κρήτης.
Το «εκπαιδευτικό» επιτελείο που θα απαρτίσει τη νέα πολιτική ηγεσία του υπουργείου Παιδείας έχει να αντιμετωπίσει μια σειρά θεμάτων που άφησε στη μέση η απερχόμενη κυβέρνηση, όπως:
– Οι συγχωνεύσεις Πανεπιστημίων και ΤΕΙ: Η αναδιάρθρωση του ακαδημαϊκού χάρτη αποτελεί μεγάλο στοίχημα για τη νέα ηγεσία. Ο Κώστας Γαβρόγλου «στα χαρτιά» έχει ιδρύσει εκατοντάδες νέα πανεπιστημιακά τμήματα που θα «ανοίξουν» τον Σεπτέμβρη του 2019 και του 2020, όμως στην πράξη η ομαλή λειτουργία τους απαιτεί προετοιμασία, προσωπικό και κονδύλια, για τα οποία δεν φρόντισε η απερχόμενη κυβέρνηση. Η διαχείριση των νέων τμημάτων αλλά και η πιθανή λήψη πολιτικών πρωτοβουλιών με στόχο να περιοριστεί η άκρατη πανεπιστημιοποίηση χωρίς ακαδημαϊκά κριτήρια στην οποία προχώρησε πρόσφατα ο κ. Γαβρόγλου αποτελούν σίγουρα μια πρόκληση, αλλά και έναν γρίφο, για τα περιθώρια που έχει η νέα ηγεσία να διορθώσει τα κακώς κείμενα.
– Πανελλαδικές: Ενα ακόμα θέμα που απασχολεί εκατοντάδες χιλιάδες μαθητές είναι και οι αλλαγές που ψηφίστηκαν στις πανελλαδικές εξετάσεις. Τα πανεπιστημιακά τμήματα χωρίζονται σε αυτά όπου η εισαγωγή γίνεται με πανελλαδικές εξετάσεις και σε αυτά όπου γίνεται μόνο με το απολυτήριο λυκείου. Η Νέα Δημοκρατία έχει αντιδράσει σφοδρά στο πρόσφατο παρελθόν στον εν λόγω νόμο, αν και έχει δεσμευτεί ότι δεν θα προχωρήσει σε καμία ενέργεια που θα αιφνιδιάσει τους μαθητές.
– Μόνιμοι διορισμοί: Στα χέρια της νέας κυβέρνησης πέφτει και η ολοκλήρωση της διαδικασίας για τους μόνιμους διορισμούς στην Ειδική Αγωγή, η τοποθέτηση των οποίων αναμένεται με το νέο σχολικό έτος.
Τέλος, η Νέα Δημοκρατία έχει δεσμευτεί να προχωρήσει και στην κατάργηση του ασύλου, το οποίο επανέφερε ο Κώστας Γαβρόγλου τον Αύγουστο του 2017. Μάλιστα, σύμφωνα με δηλώσεις του Κυριάκου Μητσοτάκη, θα καταργήσει το άσυλο στον πρώτο νόμο της Νέας Δημοκρατίας.
Από την έντυπη έκδοση