Ο 36χρονος Κυριάκος Πιερρακάκης -που είχε θεωρηθεί «παιδί-θαύμα» της Κεντροαριστεράς, όντας εκλεγμένος επί προεδρίας Βενιζέλου στο Πολιτικό Συμβούλιο του ΠΑΣΟΚ- είχε από την πρώτη στιγμή ενταχθεί στο σχεδιασμό του Κυριάκου Μητσοτάκη για τον ψηφιακό μετασχηματισμό της χώρας, χωρίς μάλιστα να διεκδικήσει διευθετήσεις «βολέματος» στη Βουλή.
Πρόκειται για ένα ιδιαίτερα φιλόδοξο σχέδιο που έχει να κάνει με την καταπολέμηση της γραφειοκρατίας μέσα από την ψηφιοποίηση της σχέσης πολιτών και επενδυτών με το Δημόσιο – και το οποίο ο κ. Πιερρακάκης δούλευε για αρκετούς μήνες, μακριά από τα φώτα της δημοσιότητας. Είναι ένας από τους τομείς μεγάλης υστέρησης για την Ελλάδα – και το κόστος για την ανάπτυξη είναι πολύ μεγάλο, ασχέτως της οικονομικής κρίσης που σε κάθε περίπτωση οδήγησε σε κατάρρευση του Ακαθάριστου Εγχώριου Προϊόντος. Επομένως, πρόκειται για ένα από τα μεγαλύτερα στοιχήματα της κυβέρνησης Μητσοτάκη…
Διακριτικότητα
Προηγουμένως, ο κ. Πιερρακάκης είχε αποστασιοποιηθεί από τα δρώμενα στο χώρο της Κεντροαριστεράς, χωρίς ποτέ να προχωρήσει σε κάποια ρήξη που θα τον στοχοποιούσε για «προσωπικές στρατηγικές» ή για πικρίες, σε ένα χώρο που δεν έχει πάψει να ταλανίζεται εκλογικά μετά την έλευση της εποχής των Μνημονίων.
Η διακριτικότητα είναι ένα από τα προσόντα που έχει να επιδείξει ο κ. Πιερρακάκης. Η συνεργασία του με τον Κυριάκο Μητσοτάκη κρατήθηκε μυστική για πολύ μεγάλο χρονικό διάστημα – και αυτό είναι επίσης ένα δείγμα εμπειρίας, μιας και ο κ. Πιερρακάκης έχει προλάβει να αποκτήσει αρκετές εμπειρίες στην πολιτική αρένα και να διαπιστώσει πόσο εύκολα «καίγονται» οι προοπτικές όταν βγαίνουν πρόωρα στη δημοσιότητα.
Πορεία
Εχοντας λαμπρές σπουδές στο Χάρβαρντ, ο κ. Πιερρακάκης δεν ακολούθησε τον «κλασικό» δρόμο των κομματικών στελεχών: δεν αναζήτησε τη μοίρα του κάτω από τον ήλιο του κρατικού τομέα, αλλά από την πρώτη στιγμή απασχολήθηκε στην ιδιωτική αγορά, όπου έχει διαγράψει ήδη μια σημαντική πορεία, τόσο ως σύμβουλος επιχειρήσεων όσο και ως επικεφαλής ερευνητικών οργανισμών.
Ως διευθυντής ερευνών της «ΔιαΝΕΟσις», του γνωστού μη κερδοσκοπικού ερευνητικού Οργανισμού, έχει συμβάλει σε μεγάλες έρευνες που θα έπρεπε να αξιοποιηθούν από όλες τις κυβερνήσεις: παράδειγμα η μεγάλη έρευνα για τη «βόμβα» του δημογραφικού, που συζητήθηκε ιδιαίτερα, αλλά και μελέτες όπως εκείνη για το παράδειγμα της Ιρλανδίας, μιας χώρας που πέρασε το δικό της Μνημόνιο, αλλά έχει καταφέρει να πετύχει ρεκόρ εξαγωγών που ξεπερνούν το ΑΕΠ της. Οπως είχε συμμετοχή σε έρευνες για την καινοτομία και για την πρωτογενή παραγωγή στη χώρα μας – που σε κάποιες περιπτώσεις «καθοδήγησαν» την πολιτική ατζέντα, μιας και η Ελλάδα έχει πολλά προβλήματα να λύσει στο δρόμο της επιστροφής στην κανονικότητα.
Ο κ. Πιερρακάκης είναι παντρεμένος με τρία -μικρά- παιδιά και διαμένει στις Αχαρνές – μια περιοχή που δεν φημίζεται ότι στεγάζει πολιτικά στελέχη, πόσω μάλλον υπουργούς.
Από την έντυπη έκδοση