«Η δική μας πολιτική είναι να επιστρέψουμε στη μεσαία τάξη κάποια από αυτά που τους πήρε ο κ. Τσίπρας και με αυτόν τον τρόπο να στηρίξουμε την ανάπτυξη. Και να είστε απολύτως σίγουροι ότι την επόμενη μέρα η Ευρώπη αυτήν την επιχειρηματολογία θα την ακούσει», υπογράμμισε σε τηλεοπτική συνέντευξη στον ΣΚΑΪ, καθιστώντας σαφές ότι έχει κάνει τέτοιες συζητήσεις και στην Ευρώπη.
«Είμαι υπεύθυνος και δεν θα σας έλεγα κάτι τέτοιο αν δεν ήμουν σίγουρος ότι την επόμενη μέρα θα δείξουν οι Ευρωπαίοι πιστωτές μας κατανόηση, ώστε να μπορέσουμε να μειώσουμε ακόμα περισσότερο τους φόρους», τόνισε χαρακτηριστικά, ενώ διαβεβαίωσε ότι οι πρώτες μειώσεις (ΕΝΦΙΑ, φόρος στις επιχειρήσεις, στα μερίσματα, ΦΠΑ. στην εστίαση) «θα γίνουν ούτως ή άλλως καθώς χωράνε μέσα στο υφιστάμενο δημοσιονομικό πλαίσιο και το ζητούμενο είναι πώς θα προχωρήσουμε σε ακόμα πιο γενναίες μειώσεις».
Ο πρόεδρος της Ν.Δ. τόνισε ότι οι δανειστές θα πάρουν τα λεφτά τους πίσω μέσω της ανάπτυξης και όχι της αφαίμαξης της μεσαίας τάξης και σημείωσε ότι «εφόσον πάρει την ισχυρή εντολή θα πάει με πολύ αυξημένη αξιοπιστία στην Ευρώπη να ζητήσει να εφαρμόσουμε ένα πρόγραμμα τολμηρό».
Ο κ. Μητσοτάκης εκτίμησε ότι θα υπάρξουν πολλές ανακοινώσεις επενδυτικών σχεδίων που ενδεχομένως να είχαν ήδη προετοιμαστεί και τα οποία περίμεναν να ξεκαθαρίσει το πολιτικό τοπίο στη χώρα, ενώ διαβεβαίωσε ότι δεν πρόκειται να κοπεί κανένα επίδομα οικογενειακό, στεγαστικό, ανεργίας, κοινωνικό επίδομα αλληλεγγύης. Επανέλαβε ότι επιδίωξη της Ν.Δ. είναι να υπάρξει μόνιμος μηχανισμός στήριξης των συνταξιούχων και τόνισε ότι το επίδομα που δόθηκε προεκλογικά τον Μάιο θα δοθεί το επόμενο έτος στο τέλος του χρόνου.
Αφησε ανοιχτό το ενδεχόμενο να εξεταστεί το θέμα των φόρων κληρονομιάς, σημειώνοντας ότι «πρέπει να υπάρχει, αλλά είναι επίσης δεδομένο ότι πολλές από τις αποποιήσεις κληρονομιών είχαν να κάνουν με την υψηλή φορολογική επιβάρυνση της ίδιας της ακίνητης περιουσίας».
Ο πρόεδρος της Ν.Δ. επανέλαβε ότι έχει επιλέξει τον υπουργό Οικονομικών, όπως και άλλα μέλη τη επόμενης κυβέρνησης, υπογράμμισε ωστόσο ότι έχουν αναλάβει απόλυτη δέσμευση ότι δεν πρέπει να μιλούν δημόσια και να προεξοφλούν καθώς «μέχρι την τελευταία στιγμή όλα αλλάζουν».
Τόνισε επίσης ότι η συζήτηση για την εκλογή του Προέδρου της Δημοκρατίας θα γίνει στο τέλος του έτους, όπως και για τον κεντρικό τραπεζίτη, ενώ ο επίτροπος θα ανακοινωθεί πολύ πιο γρήγορα.
Ο κ. Μητσοτάκης ζήτησε εκ νέου μαζική συμμετοχή και κάλεσε κυρίως τους νέους να πάρουν τις τύχες του τόπου στα χέρια τους και να μην αφήσουν κάποιους άλλους να διαμορφώσουν το μέλλον χωρίς τη δική τους συμμετοχή.
Επανέλαβε ότι στο πρώτο νομοσχέδιο της επόμενης κυβέρνησης θα καταργηθεί το πανεπιστημιακό άσυλο, ενώ χαρακτήρισε «καλοδεχούμενη» την απόφαση του κ. Τσίπρα να παραχωρήσει συνέντευξη στον ΣΚΑΪ, σχολιάζοντας πάντως σκωπτικά ότι «ο κ. Τσίπρας έχει και μια ειδικότητα να κάνει το όχι, ναι», καθώς και ότι «κινήσεις που αλλάζουν τη στρατηγική ενός κόμματος 4 – 5 μέρες πριν τις εκλογές, μάλλον πανικό και απελπισία δείχνουν».
Με αφορμή τις πληροφορίες ότι ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας δεν θα υπογράψει το Διάταγμα, ο κ. Μητσοτάκης υπογράμμισε την απόλυτη εμπιστοσύνη του στο θεσμικό ρόλο του Προέδρου της Δημοκρατίας, σημείωσε ότι «μια τόσο σημαντική απόφαση -την οποία το Σύνταγμα έχει εκχωρήσει στην εκτελεστική εξουσία- δεν μπορεί να ληφθεί από την απερχόμενη κυβέρνηση» και πρόσθεσε ότι «η επόμενη κυβέρνηση, εφόσον μας εμπιστευθεί ο ελληνικός λαός, θα διορίσει άμεσα την ηγεσία της Δικαιοσύνης». «Και είμαι σίγουρος ότι θα επιλεγούν πρόσωπα τα οποία θα είναι “υπεράνω” υποψίας με κύρος, που θα μπορούν να επιτελέσουν στο ακέραιο το ρόλο τους ο οποίος είναι και εξαιρετικά κρίσιμος σε αυτή τη συγκυρία διότι πρέπει να αποκατασταθεί το κύρος της Δικαιοσύνης, το οποίο δυστυχώς έχει τρωθεί από μια κυβέρνηση που συστηματικά υπονόμευσε την ανεξαρτησία της», συμπλήρωσε.
Ο κ. Μητσοτάκης ζήτησε ισχυρή εντολή για να μη μπει η χώρα σε περιπέτειες την επόμενη μέρα, προειδοποιώντας ότι το πρόγραμμα της Ν.Δ. μπορεί να εφαρμοστεί μόνο εάν ο ίδιος έχει μια δυνατή λαϊκή νομιμοποίηση να ακολουθήσει ένα πρόγραμμα τολμηρών μεταρρυθμίσεων.
«Δεν αντέχει η χώρα περιπέτειες κατακαλόκαιρο και δεν νομίζω ότι πρέπει να μπούμε αυτή τη στιγμή και σε μία λογική παζαριών, συζητήσεων, εκπτώσεων σε αυτά τα οποία θέλουμε να κάνουμε», υπογράμμισε, σημειώνοντας μάλιστα «τις παλινωδίες από πλευράς ΚΙΝ.ΑΛ.» για το τι θα κάνουν στην περίπτωση που προκύψει ένα αποτέλεσμα που δεν θα είναι αυτοδύναμη η Ν.Δ
Επισήμανε ότι στην παρούσα συγκυρία η ψήφος θα πιάσει τόπο αν κατευθυνθεί στη Νέα Δημοκρατία, που μπορεί να εγγυηθεί τη σοβαρότητα και τη σταθερότητα την επόμενη ημέρα, παρά να πάει σε μικρά κόμματα, ενώ επανέλαβε ότι η «Χρυσή Αυγή και το κόμμα του κ. Βελόπουλου θα ήταν καλό για την ποιότητα της Δημοκρατίας μας να μείνουν εκτός Βουλής για ξεχωριστούς λόγους το καθένα».
Από την έντυπη έκδοση