Το νέο μοντέλο σύμφωνα με τον βασικό κορμό του σχεδίου και τους πίνακες με τα ποσά συντάξεων, που αποκαλύπτει κατ’ αποκλειστικότητα ο Ελεύθερος Τύπος, επικεντρώνεται στον δεύτερο πυλώνα του ασφαλιστικού που είναι η επικουρική ασφάλιση, η οποία ήταν και θα παραμείνει υποχρεωτική για όλους τους ασφαλισμένους με υποχρεωτικές εισφορές.
Τι αλλάζει
Η διαφορά είναι ότι από σύστημα νοητής κεφαλαιοποίησης που είναι η επικουρική ασφάλιση μετά το Νόμο 4387/2016 (νόμος Κατροούγκαλου) μετατρέπεται με το σχέδιο της Ν.Δ. σε αμιγώς κεφαλαιοποιητικό σύστημα με τις ίδιες εισφορές. Με το νόμο Κατρούγκαλου οι επικουρικές συντάξεις για αιτήσεις από 1ης/1/2015 και μετά έχουν στοιχεία κεφαλαιοποιητικού συστήματος και τα ποσά που προκύπτουν λαμβάνουν ως βάση τις εισφορές, την ηλικία και τις αποδόσεις (σε υποθετική βάση) των αποθεματικών του ΕΤΕΑΕΠ. Με το νέο σύστημα οι επικουρικές θα βγαίνουν με τις ίδιες παραμέτρους, αλλά η διαφορά είναι ότι οι εισφορές καθενός ασφαλισμένου θα επενδύονται ή δεν θα επενδύονται με δική του απόφαση.
Μέσα από τους συγκριτικούς πίνακες που περιλαμβάνει το σχέδιο που επεξεργάζεται η Ν.Δ. (χωρίς να είναι το τελικό) και δημοσιεύει ο «Ε.Τ.», διαπιστώνεται ότι εργαζόμενος με 35 χρόνια καριέρας και ασφάλισης, ηλικία 60 ετών και μηνιαίες αποδοχές 1.500 ευρώ θα πάρει, αν μείνει ο νόμος Κατρούγκαλου, επικουρική σύνταξη 248,28 ευρώ.
Με το σχέδιο της Ν.Δ. και τη μετεξέλιξη της επικουρικής ασφάλισης σε αμιγώς κεφαλαιοποιητικό σύστημα, ο ίδιος εργαζόμενος με 35 χρόνια εισφορών και αποδοχές 1.500 ευρώ θα πάρει στην ηλικία των 60 ετών επικουρική 258,50 ευρώ.
Με το επικουρικό της Ν.Δ. θα έχει 10 ευρώ μεγαλύτερη σύνταξη, με τις ίδιες ακριβώς εισφορές που θα πλήρωνε στην επικουρική του νόμου Κατρούγκαλου και κυρίως επιλέγοντας την ουδέτερη αξιοποίηση των εισφορών του, δηλαδή επενδύοντας με μηδενικό ρίσκο τις εισφορές του σε κρατικά ομόλογα ή απλές καταθέσεις ταμιευτηρίου.
Με κρατικό επιτόκιο
Ολο το μοντέλο των αλλαγών και των ενδεικτικών παραδειγμάτων πάνω στο οποίο «χτίζονται» οι επικουρικές συντάξεις για τη νέα γενιά βασίζεται από τους σχεδιαστές του προγράμματος στην παραδοχή του μηδενικού ρίσκου, δηλαδή του τι θα πάρει ο νέος ασφαλισμένος επιλέγοντας την επένδυση των εισφορών του με τον τόκο των κρατικών ομολόγων και την πλήρη προστασία του κεφαλαίου του. Σε αυτή την περίπτωση θα έχει σώρευση των ατομικών του εισφορών με κρατικό επιτόκιο που θα αποδώσουν μακροχρόνια μια καλύτερη επικουρική σύνταξη σε σχέση με την επικουρική που θα είχε αν πλήρωνε τις ίδιες εισφορές στο επικουρικό σύστημα του νόμου Κατρούγκαλου, που δεν έχει ούτε καν ως ανταπόδοση τον τόκο μιας απλής τραπεζικής μακροχρόνιας και κλειδωμένης αποταμίευσης για 30, 35 και 40 χρόνια!
Ο Δένδιας ενημέρωσε τον Μητσοτάκη για τη νέα δομή των Ενόπλων Δυνάμεων και τον θόλο
Ο βασικός διαχωρισμός που εισάγει το σχέδιο της Ν.Δ. είναι ότι στο νέο σύστημα θα ενταχθούν μόνον οι νέοι εργαζόμενοι, όσοι δηλαδή πρωτοπιάσουν δουλειά και πρωτοπληρώσουν εισφορές κοινωνικής ασφάλισης από την ψήφιση του νέου νόμου και μετά.
Αν η Ν.Δ. έρθει ως κυβέρνηση και ψηφίσει το νόμο το 2020, τότε οι αλλαγές θα ισχύσουν για όσους από την ημερομηνία ισχύος του νόμου προσληφθούν και ασφαλιστούν.
Ο κάθε εργαζόμενος που θα πιάνει δουλειά για πρώτη φορά θα καταβάλλει για τη δική του σύνταξη τις εισφορές που αναλογούν στο μισθό του και χρόνο με το χρόνο θα «χτίζει» και το ποσό της δικής του επικουρικής σύνταξης.
Επιπλέον επιλογές
Οι επιλογές του δεν θα είναι μόνον για επικουρική από τον δημόσιο φορέα επαγγελματικής ασφάλισης (εν προκειμένω από το ΕΤΕΑΕΠ), αλλά και από άλλα επαγγελματικά επικουρικά ταμεία που θα λειτουργούν από ασφαλιστικές εταιρίες τραπεζών ή ακόμη και από επαγγελματικά ταμεία που λειτουργούν σε όλες σχεδόν τις ευρωπαϊκές χώρες -πλην της Ελλάδας- με δέλεαρ τις καλύτερες αποδόσεις των επενδεδυμένων εισφορών, γεγονός που θα ανοίξει τον ανταγωνισμό και για καλύτερες επικουρικές συντάξεις.
Ο κάθε ασφαλισμένος θα μπορεί από τον πρώτο μήνα να παρακολουθεί την απόδοση των εισφορών του και εξετάζεται να έχει τη δυνατότητα ρευστοποίησης και καταβολής σύνταξης μετά την πρώτη 15ετία. Οσο περισσότερο θα μένει όμως με τις εισφορές του στο σύστημα τόσο μεγαλύτερο θα είναι και το ποσό της επικουρικής που θα περιμένει να πάρει.
Για παράδειγμα, εργαζόμενος με μισθό 1.500 ευρώ και 40 έτη εισφορών, στο νέο σύστημα επικουρικής ασφάλισης που θα επιλέξει να σπάσει τον κουμπαρά του στην ηλικία των 65 ετών θα πάρει 522 ευρώ επικουρική σύνταξη εφ’ όρου ζωής, ενώ με το σημερινό καθεστώς, στην ίδια ηλικία με τα ίδια χρόνια ασφάλισης και με τον ίδιο μισθό, θα έπαιρνε 343 ευρώ επικουρική σύνταξη.
Από την έντυπη έκδοση