Η τροπολογία προβλέπει ότι από 1ης/1/2019 το ΕΤΕΑΕΠ έχει την ευθύνη πληρωμής των επικουρικών για τους 16.000 συνταξιούχους του ΛΕΠΕΤΕ, οι οποίοι θα λαμβάνουν σύνταξη που θα επανυπολογιστεί με τον τύπο 0,45% επί τις εισφορές τράπεζας και εργαζομένων και στη συνέχεια επί τα έτη ασφάλισης και επί τις αποδοχές που είχαν οι συνταξιούχοι όταν πρωτοβγήκαν στη σύνταξη (0,45% x [9%/6%] x έτη ασφάλισης x αποδοχές=νέα σύνταξη από ΕΤΕΑΕΠ).
Ο τύπος αυτός για συνταξιούχο με 35 έτη και αποδοχές 2.500 ευρώ δίνει επικουρική 590 ευρώ, ενώ σήμερα η μικρότερη σύνταξη του ΛΕΠΕΤΕ είναι 700 ευρώ. Ωστόσο, τα 590 ευρώ είναι άπιαστη επικουρική για την πλειονότητα των συνταξιούχων του ΕΤΕΑΕΠ, καθώς η μέση επικουρική που πληρώνει είναι γύρω στα 170 ευρώ.
Με την τροπολογία όμως που είναι εμπνεύσεως υφυπουργού Κοινωνικής Τ. Πετρόπουλου, φαινομενικά διασώζεται το μεγαλύτερο μέρος των συντάξεων του ΛΕΠΕΤΕ, καθώς για να έχουν οι 16.000 συνταξιούχοι τα ίδια περίπου με πριν, θα πρέπει να βάλει το χέρι στην τσέπη η Εθνική Τράπεζα καταβάλλοντας ένα ποσό της τάξης των 40 εκατ. ευρώ ετησίως για τα έτη 2019-2023 και από το 2023 θα πληρώνει συμμετοχή με βάση αναλογιστική μελέτη.
Πέραν αυτών, για το 2018 η Εθνική θα πρέπει να καταβάλει η ίδια το 1/5 των συντάξεων του ΛΕΠΕΤΕ, αφού επανυπολογιστούν με κανόνες ΕΤΕΑΕΠ, και το υπόλοιπο της σύνταξης θα δοθεί τμηματικά από τον Αύγουστο του 2019 ως 31/12/2020.
Ο ΣΥΡΙΖΑ διαλύεται, το ΠΑΣΟΚ αεροβατεί
Η τροπολογία βρίσκει επιφυλακτικούς τους συνταξιούχους, καθώς θεωρούν ότι για να μείνουν με τις ίδιες περίπου συντάξεις, και με μια μικρή μείωση λόγω επανυπολογισμού τους, το κλειδί είναι να δεχτεί η τράπεζα να βάζει τα 40 εκατ. ευρώ και πλέον κάθε χρόνο. Κάτι τέτοιο όμως δεν προοιωνίζεται από τις έως τώρα εξελίξεις, καθώς πηγές της Εθνικής έλεγαν χθες ότι «άλλα συμφωνήθηκαν και άλλα περιλαμβάνει η τροπολογία». Κάθετα αντίθετοι είναι και οι περίπου 4.700 από το σύνολο των εργαζομένων της τράπεζας που έχουν απομείνει να πληρώνουν εισφορές ο ΛΕΠΕΤΕ, καθώς η τροπολογία τούς εντάσσει στο ΕΤΕΑΕΠ, αλλά χωρίς καμία πρόβλεψη ότι θα πάρουν συντάξεις όπως αυτές που έδινε ο ΛΕΠΕΤΕ. Το αντίθετο μάλιστα, οι συντάξεις των νυν ασφαλισμένων θα είναι συντάξεις ΕΤΕΑΕΠ με 170 ως 280 ευρώ το πολύ!
Ο γενικός γραμματέας του ΣΥΕΤΕ Θύμιος Παπαγιάννης αποκάλυψε μάλιστα στον «Ε.Τ.» αναφορικά με την τροπολογία ότι ουδέποτε ο κ. Πετρόπουλος δέχτηκε να έχει συνάντηση με το Σύλλογο Εργαζομένων της τράπεζας για το θέμα του ΛΕΠΕΤΕ και μάλιστα, όπως τόνισε ο κ. Παπαγιάννης, «ο κ. Πετρόπουλος ψευδώς ανέφερε στη Βουλή κατά τη συζήτηση της τροπολογίας ότι έχει και τη συμφωνία των εργαζομένων».
Την ίδια στιγμή πηγές της Εθνικής Τράπεζας δήλωναν ότι «αιφνιδιαστήκαμε με την πρόσφατη κατάθεση της τροπολογίας, η οποία χαρακτηρίζεται από πολλαπλές αδυναμίες και αδικίες. Επίσης, εγκυμονεί σημαντικούς οικονομικούς κινδύνους για την ΕΤΕ. Πρώτον, δημιουργεί συνταξιούχους δύο ταχυτήτων. Οι σημερινοί συνταξιούχοι (δηλαδή πριν από την ψήφιση του νόμου) θα λαμβάνουν υψηλές συντάξεις, σε επίπεδα άνω του τριπλάσιου των υπολοίπων συνταξιούχων του Δημοσίου. Οι σημερινοί εργαζόμενοι της τράπεζας αδικούνται, αφού η τροπολογία θα τους δώσει σημαντικά χαμηλότερες συντάξεις από τους σημερινούς συνταξιούχους, που θα βγαίνει μειούμενη για το διάστημα ασφάλισης μετά την 1η/1/2015 (αρχικά άνω του 50%, ποσοστό που θα ανεβαίνει). Δεν μπορεί να υπάρχει κάποια λογική σε έναν τέτοιο διαχωρισμό. Δεύτερον, η εφαρμογή της λύσης θα έπληττε οικονομικά την ΕΤΕ».
Από την έντυπη έκδοση του Ελεύθερου Τύπου