Ελεύθερος Τύπος
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Μπάχαλο στην άδεια Βουλή: Ο Φάμελλος φρενάρει τις τροπολογίες και οι βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ διαμαρτύρονται

Η Βουλή ψηφίζει πρόεδρο στις 10:30 - Ο Τασούλας θα σπάσει το ρεκόρ της Κωνσταντοπούλου

Μ.Μ.

Πολλά έχουμε δει να γίνονται στη Βουλή αλλά το σημερινό ξεπερνά κάθε φαντασία.

Οι βουλευτές του ΣΥΡΖΑ που έχουν απομείνει καθώς τα περισσότερα κόμματα έχουν αποχωρήσει άρχισαν να τσακώνονται μεταξύ τους μετά την ανακοίνωση από τον υπουργό Περιβάλλοντος Σωκράτη Φάμελλο ότι η απόφαση του υπουργικού συμβουλίου είναι να μην γίνει αποδεκτή καμία βουλευτική τροπολογία που θα κατατεθεί τις τελευταίες ημέρες λειτουργίας της Βουλής.

Αυτό προκάλεσε την έντονη αντίδραση των βουλευτών του ΣΥΡΙΖΑ που έχουν καταθέσει ή είχαν έτοιμες να καταθέσουν τροπολογίες και παίρνουν τον λόγο για να τις υπερασπιστούν και να τονίσουν ότι δεν έχουν να κάνουν με φωτογραφικές διατάξεις αλλά είναι για το γενικότερο συμφέρον!

Νωρίτερα, χωρίς την παρουσία ΝΔ, ΚΙΝΑΛ, ΚΚΕ και Χρυσής Αυγής ξεκίνησε, με τον εισηγητή του ΣΥΡΙΖΑ Νίκο Παρασκευόπουλο, στην Επιτροπή Δημόσιας Διοίκησης, Δημόσιας Τάξης και Δικαιοσύνης η συζήτηση των δύο νομοσχεδίων του υπουργείου Δικαιοσύνης για τον ποινικό κώδικα και τον κώδικα ποινικής δικονομίας.

Η ΝΔ απουσίαζε από την αρχή της διαδικασίας, ενώ το ΚΙΝΑΛ, το ΚΚΕ και η Χρυσή Αυγή κατήγγειλαν τη κυβέρνηση για αντιθεσμική τακτική και αποχώρησαν από τη συζήτηση.

Στο μεταξύ, ανοιχτό το ενδεχόμενο να μην ψηφίσει αύριο στην Ολομέλεια τους νέους Κώδικες που αφορούν αλλαγές σε ποινές και αδικήματα ο υπουργός Δικαιοσύνης Μιχάλης Καλογήρου ανοίγοντας την συζήτηση στην επιτροπή Δημόσιας Διοίκησης, Τάξης και Δικαιοσύνης της Βουλής.

 

«Πού είναι σήμερα οι εκπρόσωποι της αξιωματικής αντιπολίτευσης να ακούσουμε την άποψή τους; Θα δούμε κι εμείς τα ζητήματα που δημιουργούνται με τα νέα δεδομένα», αφήνοντας ανοιχτό το ενδεχόμενο ακόμα και να «αποσυρθεί» τελικά το νομοσχέδιο και να μην ψηφιστεί αύριο στην Ολομέλεια.

Υπενθυμίζεται πως η Αξιωματική Αντιπολίτευση απέχει από κάθε εργασία του Κοινοβουλίου κατηγορώντας την κυβέρνηση πως ανοίγει την Βουλή λίγο πριν διαλυθεί για να φέρει διευθετήσεις και ρουσφέτια.

Από την πλευρά του Κινήματος Αλλαγής ο κ. Θεόδωρος Παπαθεοδώρου ζήτησε την απόσυρση των Κωδίκων προκειμένου να συζητηθούν μετά από νέα διαβούλευση και με ευρύτατη συναίνεση στην επόμενη Βουλή και ανακοίνωσε την αποχώρηση του κόμματος από τις κοινοβουλευτικές διαδικασίες.

«Κρατήσατε τους κώδικες συνειδητά και τους φέρνετε την τελευταία στιγμή. Θα μπορούσατε να τους φέρετε πριν το Πάσχα και όχι σε μια περίοδο που έχει εξαγγελθεί από τον πρωθυπουργό η προκήρυξη εκλογών. Δεν υπάρχει η αναγκαία νηφαλιότητα για διάλογο και η απαραίτητη συναίνεση» τόνισε ο κ. Παπαθεοδώρου και πρόσθεσε «η κατάθεση των Κωδίκων συνδέθηκε με την σπουδή που δείξατε για τις αλλαγές στην ηγεσία της δικαιοσύνης. Αυτά δεν είναι απλά παραβίαση του συντάγματος αλλά δείγματα κακοποίησης του θεσμού της Δικαιοσύνης. Εμείς είχαμε πει ότι θα είμαστε σύμφωνοι να συζητήσουμε το σύστημα εξορθολογισμού εγκλημάτων και εσείς προχωρήσατε σε παρελκυστικές διαδικασίες και το φέρνετε να το ψηφίσουμε σε μια ημέρα. Καταγγέλλουμε την διαδικασία δεν συμμετέχουμε και προτείνουμε να δούμε ξανά τους κώδικες σε ύστερο χρόνο μετά τις εκλογές. Αν δεν θέλετε κύριε υπουργέ να συνδέσετε την παρουσία σας στο υπουργείο Δικαιοσύνης με διαδικασία που είναι σοβαρή για να υποτάσσεται σε σκοπιμότητες πρέπει να το αποσύρετε και το ξανασυζητάμε μετά τις εκλογές. Είναι πολύ σοβαρό να συζητηθεί σε μια βουλή μόνο με τους βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ και κάποιους πρόθυμους».

«Απαράδεκτη και φαστ τρακ διαδικασία που αφορά πολύ σοβαρό νομοθέτημα. Αυτό καθορίζει και την στάση μας» τόνισε ο κ. Μανώλης Συντυχάκης ανακοινώνοντας την αποχώρηση του ΚΚΕ.

Προτεινόμενα για εσάς

Φώφη Γεννηματά: Η τελευταία ομιλία της στη Βουλή [βίντεο]

Ελεύθερος Τύπος Newsroom

Φώφη Γεννηματά: Κλείνει η Βουλή για μια εβδομάδα σε ένδειξη πένθους

Ελεύθερος Τύπος Newsroom

Μπρα ντε φερ για τη… στρόφιγγα της χρηματοδότησης

Ελεύθερος Τύπος Newsroom

Αν ακούγαμε τον Τσιόδρα

Ελεύθερος Τύπος Newsroom

Διπλωματική θωράκιση

Ελεύθερος Τύπος Newsroom

Ρωγμές στη Βουλή- Tασούλας: Καμία ανησυχία για την στατικότητα του κτιρίου

Ελεύθερος Τύπος NewsRoom

Συναγερμός για το κτίριο της Βουλής: Ρήγματα και κενά που απειλούν με καταρρεύσεις

Ελεύθερος Τύπος NewsRoom

Οχι αντιπολίτευση με τον κορονοϊό

Ελεύθερος Τύπος Newsroom

Γερμανία: Πιο πολλές γυναίκες και μέλη κάτω των 40 ετών στη νέα βουλή

Μαρίνα Μπενέκου