Ο κ. Τσίπρας είπε, επίσης, πως η κυβέρνησή του θα συνεχίσει ως την τελευταία ημέρα, ενώ ανέφερε ότι πιστεύει πως ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας «θα βρει τον τρόπο» ώστε να υπογράψει το Προεδρικό Διάταγμα για τις αλλαγές στην κορυφή της Δικαιοσύνης, που έχουν προκαλέσει την κατακραυγή της αντιπολίτευσης, όπως και των περισσότερων συνταγματολόγων της χώρας.
Η συνέντευξη του πρωθυπουργού στην κρατική τηλεόραση επιβεβαίωσε με τον πλέον επίσημο τρόπο το στρατηγικό αδιέξοδο στο οποίο βρίσκεται ο ΣΥΡΙΖΑ μετά από δύο βαριές εκλογικές ήττες. Επί της ουσίας, δείχνοντας ότι δεν έχει λάβει το μήνυμα των εκλογών, όπως και χθες επανέλαβε, συνεχίζει στην ίδια γραμμή με την οποία πήγε στις ευρωεκλογές και την οποία αποδοκίμασαν οι πολίτες στη μεγάλη τους πλειοψηφία: κινδυνολογία εναντίον της Ν.Δ. και έμμεση κριτική στην ψήφο εκατομμυρίων πολιτών, που -όπως είπε- ενώ προεκλογικά σημείωσε ότι η έλευση της Ν.Δ. στην εξουσία θα ακυρώσει δήθεν τα μέτρα που η κυβέρνηση ψήφισε προεκλογικά.
Ο πρωθυπουργός προανήγγειλε την κατάθεση τροπολογίας μέχρι την επόμενη Παρασκευή, όταν και θα κλείσει η Βουλή, που θα προβλέπει την κατάργηση της μείωσης του αφορολόγητου, χωρίς να εξηγήσει γιατί δεν έκανε κάτι τέτοιο προεκλογικά, συμφωνώντας με την πρόταση νόμου της Ν.Δ.
Ο κ. Τσίπρας επανέλαβε ότι η ψήφος των πολιτών στις ευρωεκλογές και στις αυτοδιοικητικές εκλογές «αμφισβητεί τη νομιμοποίηση των θετικών μέτρων και των ελαφρύνσεων» και επανέλαβε τα περί κρυφού προγράμματος από τη Ν.Δ.
Επιχείρησε, δε, να πείσει ότι η προσπάθεια να προσεγγίσει τη μεσαία τάξη δεν οφείλεται στις δύο μεγάλες εκλογικές ήττες του ΣΥΡΙΖΑ.
Ωστόσο, αν ο κ. Τσίπρας συνεχίζει να δείχνει στις δημόσιες εμφανίσεις του ότι στις ευρωεκλογές και στις αυτοδιοικητικές εκλογές δεν συνέβη κάτι… σοβαρό, επί της ουσίας έχει ήδη προχωρήσει σε αλλαγές και καρατομήσεις του επιτελείου του εν όψει των εθνικών εκλογών.
Εκπρόσωπος η Αχτσιόγλου
Συγκεκριμένα, φέρεται να αποφάσισε ριζικές αλλαγές στην ομάδα που θα οδηγήσει τον ΣΥΡΙΖΑ στις εθνικές εκλογές της 7ης Ιουλίου, αν δεν αλλάξει κάτι την τελευταία στιγμή και τα πράγματα προχωρήσουν όπως δεσμεύεται το Μαξίμου ότι θα προχωρήσουν. Μετά την απόφασή του να μεταφέρει το προεκλογικό διευθυντήριο στην Κουμουνδούρου, στα κεντρικά γραφεία του ΣΥΡΙΖΑ, πληροφορίες αναφέρουν ότι εκπρόσωπος του ΣΥΡΙΖΑ κατά την προεκλογική εκστρατεία θα αναλάβει η υπουργός Εργασίας Εφη Αχτσιόγλου, η οποία θα καταλάβει και εκλόγιμη θέση στο Επικρατείας του κυβερνώντος κόμματος.
Ο ΣΥΡΙΖΑ διαλύεται, το ΠΑΣΟΚ αεροβατεί
Τον πρωινό καφέ που θα συνεδριάζει καθημερινά στην Κουμουνδούρου θα απαρτίζουν οι Εφη Αχτσιόγλου, Πάνος Σκουρλέτης, Ευκλείδης Τσακαλώτος, Νίκος Βούτσης, Αλέξης Χαρίτσης, Νίκος Παππάς και Δημήτρης Τζανακόπουλος, ο οποίος λέγεται ότι θα είναι υποψήφιος στην Α’ Αθήνας. Σύμφωνα με πληροφορίες, πέραν του ιδίου, ο κ. Τσίπρας έχει ζητήσει να υπάρξει συντονισμένη προβολή στους Εφη Αχτσιόγλου και Αλέξη Χαρίτση, τους οποίους θεωρεί άφθαρτους σε σύγκριση με άλλα στελέχη.
Στενότερη συνεργασία με τον κ. Τσίπρα -ο οποίος θα μετέχει ex officio στον πρωινό καφέ- θα έχει ο υπουργός Επικρατείας Αλέκος Φλαμπουράρης, ενώ τα στελέχη που μέχρι σήμερα αποτελούσαν την ομάδα των στενών συνεργατών του πρωθυπουργού περνάνε πλέον σε δεύτερο πλάνο, είτε λόγω αρμοδιότητας (Δημήτρης Λιάκος) είτε επειδή φορτώνονται τις κακές επιλογές που προηγήθηκαν και οδήγησαν στις δύο συνεχείς εκλογικές ήττες (οι Χριστόφορος Βερναρδάκης, Νίκος Καρανίκας, Θανάσης Καρτερός, αλλά και οι Παύλος Πολάκης και Χρήστος Σπίρτζης, οι οποίοι ατύπως μετείχαν σε πολλές προεκλογικές συσκέψεις πριν από τις ευρωεκλογές. Ειλημμένη απόφαση είναι και η αλλαγή της εταιρίας που θα πραγματοποιεί και θα παρουσιάζει τις μετρήσεις της κοινής γνώμης στο επιτελείο του ΣΥΡΙΖΑ – αναμένονται αποφάσεις από μέρα σε μέρα.
Ερωτηματικό παραμένει το τι οδήγησε στην αντικατάσταση Τζανακόπουλου, αν δηλαδή ο κ. Τσίπρας αναζητούσε ένα άλλο πρόσωπο για κεντρική και επίσημη φωνή της κυβέρνησης, θεωρώντας ότι ο κυβερνητικός εκπρόσωπος συνδέεται με την ήττα των ευρωεκλογών και των αυτοδιοικητικών εκλογών ή η απόφαση ελήφθη από κοινού με τον κ. Τζανακόπουλο, επειδή είχε σκοπό να βάλει υποψηφιότητα για να εκλεγεί βουλευτής.
Πέρα από τα πρόσωπα, ζητούμενο παραμένει και το αν ο κ. Τσίπρας και οι επιτελείς του αναζητούν νέο σχεδιασμό και νέο αφήγημα για τις εθνικές εκλογές μετά την μεγάλη ήττα σε ευρωεκλογές και εθνικές εκλογές. Αν δηλαδή αναζητείται διαφορετικός, πιο μετριοπαθής λόγος ή αν επιλέγεται η ίδια συνταγή. Από τα μέχρι τώρα δείγματα, πάντως, δεν υπάρχει ενιαία γραμμή. Κάποιοι επιμένουν ότι για την ήττα του ΣΥΡΙΖΑ ευθύνονται τα ΜΜΕ (Π. Σκουρλέτης), άλλοι ζητούν πιο ευκρινή αναγνώριση της ήττας και αναζήτηση των αιτιών της (Ν. Φίλης, Ν. Ξυδάκης κ.ά.), άλλος συνεχίζει και βλέπει μπροστά του «φανταστικούς» εχθρούς και εφευρίσκει συνομωσίες ώστε να δικαιολογεί την παρουσία του, όπως ο Παύλος Πολάκης, που τα έβαλε χθες με την Ελένη Γλύκατζη-Αρβελέρ.
Ο κ. Τσίπρας αναμένεται να συνεχίσει τις επισκέψεις την περιφέρεια μέχρι την κεντρική προεκλογική συγκέντρωση του ΣΥΡΙΖΑ στην Αθήνα, αποφασίστηκε όμως και πιο ενεργός συμμετοχή των στελεχών τόσο στα προγράμματα επισκέψεων στις εκλογικές τους περιφέρειες όσο και στα ΜΜΕ.
Υπάρχει συζήτηση σε εξέλιξη -χωρίς ακόμα να έχουν ληφθεί αποφάσεις- για το αν πρέπει ο ΣΥΡΙΖΑ να μειώσει στο προεκλογικό μίγμα τις δόσεις της σκανδαλολογίας και αν ο κ. Τσίπρας και όσοι αναλάβουν το βάρος της προεκλογικής αναμέτρησης πρέπει να μιλήσουν προγραμματικά θέτοντας προγραμματικά διλήμματα. Θεωρείται βέβαιο πως θα υπάρξει προσπάθεια προσέγγισης της μεσαίας τάξης -η εγκατάλειψή της αποτελεί ίσως τον βασικότερο λόγο της κατάρρευσης του ΣΥΡΙΖΑ στις ευρωεκλογές-, κάτι που έχει ήδη προαναγγείλει ο υπουργός Εσωτερικών Αλέξης Χαρίτσης.
Ο ρεαλιστικός στόχος του ΣΥΡΙΖΑ παραμένει η προσπάθεια μείωσης της διαφοράς των ευρωεκλογών και η μη αυτοδυναμία της Νέας Δημοκρατίας.
Από την έντυπη έκδοση του Ελεύθερο Τύπου