Παράλληλα επέμεινε στην άποψη του πως δεν πρόκειται να παραιτηθεί και να οριστεί υπηρεσιακή κυβέρνηση. Ωστόσο αξίζει να σημειωθεί πως ο Αλέξης Τσίπρας συνέχισε στην γραμμή που είχε και πριν την συντριβή στις ευρωεκλογές, δηλαδή στην παροχολογία.
Συγκεκριμένα, προανήγγειλε την κατάθεση τροπολογίας για την μη μείωση του αφορολόγητου, μέχρι την επόμενη Παρασκευή, όταν και θα κλείσει όπως είπε η Βουλή. Πρόκειται για ένα θέμα το οποίο θα μπορούσε να είχε κλείσει προ μηνός, όταν η ΝΔ κατάθεσε ανάλογη τροπολογία στην Βουλή την οποία ο ΣΥΡΙΖΑ αρνήθηκε να ψηφίσει.
Κατά την συνήθη τακτική του Μαξίμου και του ΣΥΡΙΖΑ να ρίχνουν το φταίξιμο στους πολίτες, ο κ. Τσίπρας άσκησε κριτική στους ψηφοφόρους που επέλεξαν να ψηφίσουν τη Ν.Δ. στις ευρωεκλογές. «Μίλησα στους Έλληνες και τους είπα ότι έχετε και εσείς ευθύνη. είπα ότι οι ευρωεκλογές είναι δημοψήφισμα» δήλωσε χαρακτηριστικά. Επίσης, επιβεβαίωσε ότι το νέο αφήγημα του Μεγάρου Μαξίμου και του ΣΥΡΙΖΑ έχει στόχο την μεσαία τάξη υποστηρίζοντας ότι δεν αποτελεί προεκλογική εξαγγελία και ότι δεν οφείλεται στις επικείμενες εκλογές.
Για την ηγεσία του Αρείου Πάγου
«Η κυβέρνηση είναι υποχρεωμένη να τηρεί το Σύνταγμα και τους νόμους. Και προβλέπεται ξεκάθαρα η διαδικασία, το σύνταγμα ορίζει ότι το Υπουργικό Συμβούλιο είναι αρμόδιο. Πρόκειται για μια διαδικασία που βρίσκεται σε εξέλιξη από τις 30 Ιουνίου. (…) Το βράδυ των εκλογών, ο κ. Βενιζέλος ερμήνευσε το αποτέλεσμα και είπε με νομικοφανή επιχειρήματα, ότι η κυβέρνηση δεν μπορεί να αλλάξει η ηγεσία της Δικαιοσύνης. Και έπειτα έγινε κεντρικό θέμα στα φίλα προσκείμενα προς τη ΝΔ μέσα. Εγώ ζήτησα από τον υπουργό Δικαιοσύνης και μου εξήγησε ότι με βάση το σύνταγμα έχω απόλυτο δικαίωμα να ορίσω ηγεσία στη Δικαιοσύνη, αλλά λαμβάνοντας υπόψη την πολιτική ηθική, του ζήτησα να στείλει την επιστολή προς τη ΝΔ. (…) Γιατί εκεί πήγαινε η συζήτηση, ποιος θα βάλει τους δικούς του δικαστές. Και είναι κρίμα και ντροπή να πηγαίνει εκεί η συζήτηση», ανέφερε αναφορικά με την απόφαση της κυβέρνησης να προχωρήσει κανονικά στον ορισμό ηγεσίας του Αρείου Πάγου και συνέχισε:
Μητσοτάκης από τις Βρυξέλλες: Η Ευρώπη να διαθέσει περισσότερους πόρους για την κοινή της άμυνα
«Και απάντησε η ΝΔ πως δεν θέλει να εφαρμόσουμε το νόμο, γιατί η ΝΔ θέλει να έρθει ως εκδικητής. Αυτή η θέση της ΝΔ κρύβει βαριές πολιτικές σκοπιμότητες. Δεν υπάρχουν μόνο μας κοπής συνταγματολόγοι, όσοι τέθηκαν υπέρ της κίνησής μας, δεν είναι όλοι ΣΥΡΙΖΑ. Θέλω να θέσω το πολιτικό σκέλος: Εγώ είδα και την τοποθέτηση του κ. Σαμαρά που συνεχίζει τη λογική κατατρομοκράτησης δικαστικών λειτουργών και πολιτικών του αντιπάλων. Εμείς αυτές τις λογικές τις αφήνουμε στην κρίση του λαού. Δεν έχουμε στελέχη μας σε δικογραφίες ή είναι υπό την κρίση δικαστών. Ούτε εγώ έχω χορηγούς ή φίλους επιχειρηματίας που είναι υπόδικοι για βαρύτατα κακουργήματα. Εδώ συντελείται ατόπημα σε βάρος της Δικαιοσύνης και των Θεσμών. Δεν διστάζουν να πυροβολήσουν τη Δικαιοσύνη και δεν διστάζουν να εμπλέξουν και τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας σε αυτή τη σκοπιμότητα».
Αναφερόμενος στη στάση του κ. Παυλόπουλου, είπε: «Ο ΠτΔ έχει την υποχρέωση να είναι εγγυητής της ενότητας του έθνους, του συντάγματος και της ανεξαρτησίας των Θεσμών. Πιστεύω πως ο κάθε Πρόεδρος, ιδίως ο συγκεκριμένος, θα πράξει με βάση τις τρεις εγγυητικές αρμοδιότητές του. Είμαι ο τελευταίος που θα ήθελα να εμπλέξω τον κ. Παυλόπουλο σε αυτή την αντιδικία που κρύβει βαριές πολιτικές σκοπιμότητες. Είναι εμφανείς οι πολιτικές σκοπιμότητες. Είναι μέγιστη παρεκτροπή να θέλει κάποιος να εμπλέξει σε αυτές τις σκοπιμότητες τον ΠτΔ».
Αποτίμηση της ήττας στις ευρωεκλογές
Επιχειρώντας μια αποτίμηση του δυσμενούς εκλογικού αποτελέσματος, ο κ. Τσίπρας υποστήριξε: «Κυβερνάμε 4 χρόνια σε πολύ δύσκολες συνθήκες, αλλά δεν θα υποπέσω στο ολίσθημα να υποδείξω δευτερεύουσες αιτίες, μπροστά στις πρωτεύουσες αιτίες. Έχει να κάνει με την κόπωση ενός μεγάλου μέρους του λαού από μια πολύ δύσκολη περίοδο για τη χώρα, (…)
Είναι και όλοι εκείνοι οι πρώην ψηφοφόροι του ΣΥΡΙΖΑ που δεν έχουν πειστεί ότι η ΝΔ θα κάνει τη ζωή τους καλύτερη και που επέλεξε να εκφράσει τη δυσαρέσκειά του ψηφίζοντας μικρότερα κόμματα. Διαψεύστηκαν όμως οι προσδοκίες όσων περίμεναν πολύ χαμηλά ποσοστά στη Βόρεια Ελλάδα. Ήταν γενναία και δύσκολη πολιτική απόφαση η Συμφωνία των Πρεσπών και είμαι περήφανος γι αυτή που πήγαμε κόντρα στο ρεύμα της εποχής και υπερασπιστήκαμε το εθνικό συμφέρον. Και φάνηκε πως η Συμφωνία δεν ήταν κεντρικό επίδικο της εκλογικής αναμέτρησης. (…) Είχε επίπτωση πανελλαδικά στα ποσοστά μας, γιατί την ώρα που φεύγαμε από τα μνημόνια, δημιουργήθηκε ένα κλίμα εκτεταμένης πόλωσης, που έφερε σε δεύτερη μοίρα την ανάκαμψη και την προοπτική που ήρθε επιτέλους για τον τόπο. Μας έκανε πολιτική ζημιά η Συμφωνία».
Ο κ. Τσίπρας εκτίμησε πως οι εκλογές της 7ης Ιουλίου θα είναι πολύ διαφορετικές από τις ευρωεκλογές: «Το πρωί της 7ης Ιουλίου θα είναι οι κάλπες άδειες. Άρα είναι στα χέρια των πολιτών το αποτέλεσμα. Δεν είναι τίποτα προδιαγεγραμμένο. Δεν θα μεταφερθεί το αποτέλεσμα των ευρωεκλογών στις εθνικές εκλογές. Το πώς θα ψηφίσει ο κόσμος στις 7 Ιουλίου. Είναι διαφορετική η αναμέτρηση στις εθνικές εκλογές και σε αυτή τη μάχη το κοντέρ μηδενίζει και όλα ξεκινούν από την αρχή. Το διακύβευμα είναι διαφορετικό».
Εκτίμησε επίσης πως το κυβερνών κόμμα μπορεί να ανατρέψει το αποτέλεσμα. «Ο ΣΥΡΙΖΑ έχει τη δυνατότητα να πάρει τους ψηφοφόρους που χρειάζεται για να ανατρέψει το αποτέλεσμα. Μπορεί να υπάρξει ανάταξη. Εάν αυξηθεί η συμμετοχή και εάν επίσης δημιουργηθεί ένα αίσθημα του διακυβεύματος σε όλους τους ψηφοφόρους του ΣΥΡΙΖΑ που επέλεξαν μικρότερα κόμματα, έχουμε μια μεγάλη δεξαμενή να αντλήσουμε ψήφους. Είναι δύσκολο εγχείρημα, αλλά γυρίζουν».