Η αποτίμηση του εκλογικού αποτελέσματος για την Κουμουνδούρου είναι εφιαλτική καθώς έχασε τις περιφέρειες και τους μεγάλους δήμους της χώρας ενώ έκανε κακό και σε όσος υποψηφίους στήριξε παρά το γεγονός ότι δεν ήταν ΣΥΡΙΖΑ.
Ο ΣΥΡΙΖΑ έχασε τις περιφέρειες Αττικής , Ιονίων Νήσων και Δυτικής Μακεδονίας που πέρασαν πλέον σε «γαλάζιους» υποψηφίους και αρκετούς δήμους όπως Ζωγράφου, Αγ. Παρασκευής, Ν. Ιωνίας, Κορυδαλλού κ.α.
Υπενθυμίζεται ότι οι υποψήφιοι της Κουμουνδούρου στους δήμους Πειραιά και Θεσσαλονίκης Νίκος Μπελαβίλας και Κατερίνα Νοτοπούλου αντίστοιχα δεν κατάφεραν να περάσουν στον δεύτερο γύρο ενώ η Ρένα Δούρου και ο Νάσος Ηλιόπουλος σε Αττική και Αθήνα ολοκλήρωσαν τις υποχρεώσεις τους στον πρώτο γύρο με ποσοστά κάτω του 20%.
Το στίγμα του ΣΥΡΙΖΑ στους 36 δήμους του Κεντρικού, Βόρειου, Νότιου και Δυτικού Τομέα Αθηνών έχει κυριολεκτικά χαθεί, καθώς από τους 8 δήμους που έλεγχε μετά τις αυτοδιοικητικές του 2014 κατάφερε να κρατήσει τους 2 (Βύρωνα, Χαλάνδρι) και να χάσει τους 6 (Ζωγράφου, Αγ. Παρασκευή, Ν. Ιωνία, Αιγάλεω). Ειδικότερα:
– Στους 6 δήμους που συγκροτούν τον Δυτικό Τομέα Αθηνών ο ΣΥΡΙΖΑ δεν εκλέγει κανέναν δήμαρχο καθώς χάνει τα όποια ερείσματα είχε από τις προηγούμενες εκλογές του 2014. Συγκεκριμένα, ο ΣΥΡΙΖΑ χάνει τον Δήμο Αιγάλεω που περνά στον υποψήφιο της ΝΔ Ιωάννη Γκίκα.
– Επίσης απο τους 12 δήμους του Βορείου Τομέα κερδίζει μόλις τον ένα με τον κ. Σίμο Ρούσο να ανανεώνει την θητεία του στο Χαλάνδρι. Χάνει όμως την Αγία Παρασκευή καθώς ο Γιάννης Σταθόπουλος παραδίδει στον γαλάζιο υποψήφιο Βασίλη Ζορμπά, την Νέα Ιωνία με τον εκλεκτό της Κουμουνδούρου Ηλία Γκότση να μένει εκτός β γύρου.
– Παράλληλα με την απώλεια των δήμων Ζωγράφου και Ν. Φιλαδέλφειας η Κουμουνδούρου μένει εκτός χάρτη και στους 8 δήμους του Κεντρικού Τομεά Αθηνών.
Επίσης, το κυβερνητικό κόμμα παραμένει χωρίς εκπροσώπηση στους 5 δήμους της Δυτικής Αττικής. Απο τους 13 δήμους της Ανατολικής Αττικής, στον ΣΥΡΙΖΑ πηγαίνει ο δήμος Σαρωνίδας με την εκλογή του κ. Πέτρου Φιλίππου αν και ο ίδιος είχε αποποιηθεί το χρίσμα κατά την προεκλογική περίοδο.
Σύσκεψη υπό τον Τσίπρα και «ένοχοι»
Όλα τα παραπάνω συζητήθηκαν σήμερα το πρωί σε ευρεία σύσκεψη υπό τον Αλέξη Τσίπρα πραγματοποιήθηκε σήμερα το πρωί στα γραφεία του ΣΥΡΙΖΑ στην Κουμουνδούρου. Στη σύσκεψη συμμετείχαν ο γραμματέας του κόμματος, Πάνος Σκουρλέτης, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Δημήτρης Τζανακόπουλος, ο υπουργός Οικονομικών Ευκλείδης Τσακαλώτος, η υπουργός Εργασίας Έφη Αχτσιόγλου, ο υπουργός Εσωτερικών Αλέξης Χαρίτσης, ο υπουργός Ψηφιακής Πολιτικής Νίκος Παππάς και άλλοι.
Ο ΣΥΡΙΖΑ διαλύεται, το ΠΑΣΟΚ αεροβατεί
Δεν είναι μυστικό ότι από την πρώτη Κυριακή των εκλογών τα «μαχαίρια» έχουν βγει για τα καλά στο εσωτερικό του ΣΥΡΙΖΑ και υπάρχουν συγκεκριμένα άτομα που στοχοποιούνται.
Τα περισσότερα κομματικά πυρά δέχονται:
1. Ο Χριστόφορος Βερναρδάκης που εγκαλείται ότι έδωσε λάθος εικόνα στον Πρωθυπουργό και ως εκ τούτου ήταν αδύνατο να χαράξει διαφορετική στρατηγική τις τελευταίες ημέρες ή να την αλλάξει έστω και κατ’ ελάχιστον.
2. Ο Ευκλείδης Τσακαλώτος που συμμετείχε αναιμικά στον προεκλογικό αγώνα ενώ ως υπουργό Οικονομίας φέρει την μεγαλύτερη ευθύνη για τα μέτρα που πάρθηκαν και αξιολογήθηκαν ως κακά από την κοινωνία.
3. Ο Δημήτρη Τζανακόπουλος για την αποτυχημένη εκ του αποτελέσματος επικοινωνιακής διαχείριση της προεκλογικής περιόδου.
4. Ο Νίκος Παππάς για την ανάμειξή του στο σκάνδαλο Πετσίτη αλλά και για το ότι απέτυχε να δώσει νέα πνοή στον χώρο των media.
5. Ο Παύλος Πολάκης για τις συνεχείς παρεμβάσεις του που δημιουργούσαν πρόβλημα στον ΣΥΡΙΖΑ.
6. Ο Πάνος Σκουρλέτης γιατί ως γραμματέας του ΣΥΡΙΖΑ απέτυχε στον εκλογικό σχεδιασμό του ΣΥΡΙΖΑ και την συσπείρωση των ψηφοφόρων.
Ο εκλογικός νόμος Σκουρλέτη, σμπαραλιάζει τις πλειοψηφίες
Από εκεί και πέρα ο Πάνος Σκουρλέτης τις τελευταίες ώρες βλέπει και τα αποτελέσματα του εκλογικού του νόμου που μόνο ευχαρίστα δεν είναι.
Η επιβολή της απλής αναλογικής στις αυτοδιοικητικές εκλογές είχε ως αποτέλεσμα οι νικητές σε επτά περιφέρειες και περίπου 220 δήμους να μην έχουν την πλειοψηφία των συμβουλίων τους. Αυτό σημαίνει ότι οι νέοι τοπικοί άρχοντες εξαρτώνται από τις πλειοψηφίες της αντιπολίτευσης προκειμένου να περάσουν έργα στις περιφέρειες ή τους δήμους τους, είτε πρόκειται για έργο μείζονος ή ήσσονος σημασίας.
Για παράδειγμα στον δήμο Θεσσαλονίκης ο κ. Ζέρβας στο νέο δημοτικό συμβούλιο θα έχει 7 δικούς του ανθρώπους και 42 «αντιπάλους» της αντιπολίτευσης!
Η Περιφέρεια Βορείου Αιγαίου, όπου ο νέος περιφερειάρχης Κωνσταντίνος Μουτζούρης έχει τρεις έδρες λιγότερες από την αντίπαλό του Χριστιάνα Καλογήρου. Από την άλλη, στην Περιφέρεια Πελοποννήσου ο νικητής Παναγιώτης Νίκας έχει ισάριθμες έδρες, 17 στο σύνολο, με τον Πέτρο Τατούλη.
Στην Περιφέρεια Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης, ο Χρήστος Μέτιος έχει 17 συμβούλους, ωστόσο χρειάζεται ακόμη 9 για να έχει στα χέρια του την πλειοψηφία. Ανάλογη είναι και η κατάσταση στα Ιόνια Νησιά, με τη Ρόδη Κράτσα να έχει 12 περιφερειακούς συμβούλους στο σύνολο 41.
Σφυρίζει αδιάφορα ο Παππάς
Πάντως παρά την εκλογική συντριβή του ΣΥΡΙΖΑ ο Νίκος Παππάς εμφανίζεται να μην ανησυχεί και προσπαθώντας να κάνει το μαύρο για το κόμμα του άσπρο λέει: «δεν είναι στρατηγική ήττα. Είναι δύσκολο αποτέλεσμα, αλλά ο χάρτης των περιφερειών δεν ήταν ποτέ κόκκινος. Η ΝΔ διεύρυνε τα αποτελέσματά της, εμείς χάσαμε δύο περιφέρειες, της κ. Δούρου και στα Ιόνια. Η ΝΔ αύξησε τις δυνάμεις της πράγματι. Είμαστε ενώπιον μιας εκλογικής μάχης και αξιολογούμε τα αποτελέσματα. Όλα θα συζητηθούν».
Μιλώντας στο News 247, ο κύριος Παππάς κάλεσε τους πολίτες να «ψηφίσουν ΣΥΡΙΖΑ για να συνεχίσουμε στη δίκαιη ανάπτυξη και να μη γυρίσουμε στις πολιτικές του ΔΝΤ. Όσο περνούν οι μέρες αυτό το δίλημμα θα εντείνεται. Είναι τεράστιος ο κίνδυνος με μια πιθανή επιστροφή Μητσοτάκη. Έπρεπε να είχαμε μεγαλύτερη πρόνοια για να δείχνουμε πως αντιλαμβανόμαστε ότι τα προβλήματα συνεχίζονται. Εμείς χαρήκαμε με την αύξηση του μισθού αλλά πρέπει να έχουμε συνείδηση πως ο μήνας δεν βγαίνει ούτε με τα 586 ούτε με τα 650».