Μόνο που φέτος τα προβλήματα που θα επιφέρει η «γαλαντομία» του υπουργείου Παιδείας –που για ακόμη μια φορά κάνει κοινωνική πολιτική σε πλάτες άλλων– θα ενταθούν από τον Σεπτέμβρη του 2019.
Ο νέος ακαδημαϊκός χάρτης του υπουργού Παιδείας Κώστα Γαβρόγλου προβλέπει τη μετατροπή των ΤΕΙ σε Πανεπιστήμια εν μια νυκτί. Νέα ακαδημαϊκά επιστημονικά πεδία, διαχείριση του ακαδημαϊκού προσωπικού των ΤΕΙ που θα αναλάβουν νέα αντικείμενα στα έτοιμα (;) προγράμματα σπουδών και ένα κύμα πρωτοετών που, όπως σημειώνουν πολλοί πανεπιστημιακοί, θα αντιμετωπίσουν ένα χάος με την είσοδό τους στα νέα πανεπιστημιακά ιδρύματα. Την ίδια ώρα, βέβαια, δεν θα βρίσκουν ούτε μια θέση στα αμφιθέατρα, μετά τις υπερβολές του υπουργείου Παιδείας να φορτώσει τμήματα ακόμα και με 400 πρωτοετείς, ώστε να βγάλει τον «χρυσό» αριθμό επιπλέον 3.000 εισακτέων.
Ανδρουλάκης: Αναλαμβάνουμε πρωτοβουλία για τις εξοντωτικές αυξήσεις στα ασφάλιστρα των συμβολαίων υγείας
«Είναι υποχρέωση της Πολιτείας όταν αποφασίζει έναν αριθμό να φροντίζει να υπάρχει αίθουσα στο εν λόγω Πανεπιστήμιο να τους φιλοξενήσει», σχολιάζει αγανακτισμένος πρύτανης στον «Ε.Τ.» μετά τη νέα γενναιόδωρη αύξηση του αριθμού εισακτέων.
Μέσα σε δύο χρόνια ο αριθμός των εισακτέων έχει εκτοξευτεί στους περίπου 8.000 επιπλέον. Φέτος, οι δημοφιλείς σχολές δεν δέχτηκαν νέα πλήγματα και παρέμειναν στα ίδια επίπεδα υψηλά περσινά επίπεδα. Αντίθετα, πολλά νέα τμήματα με την έναρξη της λειτουργίας τους θα υποδεχθούν ένα τεράστιο αριθμό πρωτοετών.
Επιλεκτικά, το νέο τμήμα Διαχείρισης Λιμένων και Ναυτιλίας του ΕΚΠΑ στα Ψαχνά Ευβοίας θα υποδεχθεί 300 εισακτέους.
Το Διοικητικής Επιστήμης και Τεχνολογίας στη Κοζάνη αλλά και το Λογιστικής και Χρηματοοικονομικής στην ίδια πόλη από 400 το κάθε τμήμα και το Οργάνωση και Διοίκηση στα Γρεβενά από 300 πρωτοετείς.
Υπάρχουν, αλήθεια, αίθουσες που να χωράνε 300 και 400 πρωτοετείς στα κτήρια των περιφερειακών ΤΕΙ που κατά καιρούς οι εικόνες της εγκατάλειψης και των ελλιπών υποδομών έχουν δημοσιοποιηθεί στον Τύπο;
Ο κ. Γαβρόγλου έσπευσε να απαντήσει στις επικρίσεις, ακόμα και να εγκαλέσει μέσα μαζικής ενημέρωσης που αναπαρήγαγαν δηλώσεις καθηγητή Πανεπιστημίου, κάνοντας κριτική στους δημοσιογράφους για «άκριτη» αναπαραγωγή. Κι ενώ ο υπουργός είχε πολύ χρόνο να στείλει χθες δεκάδες απαντήσεις κατά όλων των επικριτών του, δεν βρήκε ούτε μία γραμμή στο δελτίο τύπου για να δικαιολογήσει την τεράστια αύξηση του αριθμού εισακτέων που έφερε στα Πανεπιστήμια, δύο εβδομάδες πριν τις Πανελλήνιες και τρεις μέρες πριν τις εκλογές.
Ο ίδιος πάντως διαβεβαίωσε ότι οι φοιτητές του Σεπτέμβρη του 2019 δεν θα μπουν σε τμήματα-φαντάσματα (χωρίς καθηγητές και υποδομές), όπως τον κατηγορούν όσοι είναι αντίθετοι με τη fast track «μεταρρύθμισή» του στον ακαδημαϊκό χάρτη. «Τα Πανεπιστήμια, εκτός από το υπάρχον διδακτικό προσωπικό, έχουν ενισχυθεί τα τελευταία χρόνια με 1.000 θέσεις διδακτικού προσωπικού και εντός της επόμενης εβδομάδας θα αποσταλούν στα Ιδρύματα άλλες 500 νέες θέσεις καθηγητών, επιπροσθέτως των 150 που έχουν ήδη αποσταλεί. Την ερχόμενη ακαδημαϊκή χρονιά θα διδάσκουν στα Πανεπιστήμιά μας επιπλέον 1.500 μεταδιδακτορικοί νέοι επιστήμονες», σημείωσε ο υπουργός, «ξεχνώντας» μάλλον ότι αυτές οι διαδικασίες –πολλές φορές και με ευθύνη των ίδιων των Πανεπιστημίων– καθυστερούν. Αντίθετα, ο χρόνος τρέχει για τα τμήματα αυτά που εν μέσω θέρους έχουν μόλις 3 μήνες για να είναι έτοιμα να «μεταλλαχθούν» σε πανεπιστήμια και να δεχτούν τους πρώτους εισακτέους τους.
Από την έντυπη έκδοση