Ερώτηση : Ποια είναι η θέση σας, για την ασφάλεια στην Αθήνα κ. Αβραμόπουλε;
Όπως έλεγε και ο εμπνευσμένος Αβραάμ Λίνκολν, «για να προοδεύσει ένας λαός, πρέπει πρωτίστως να αισθάνεται ασφαλής, όποιος υπονομεύει την ασφάλειά του, υπονομεύει συνοχή και την ευημερία του». Θα προτείναμε έτσι, την θέσπιση του νέου Δημάρχου Αθηναίων, ως άμισθου Γενικού Γραμματέα του Υπουργείου Προστασίας του Πολίτη, ώστε να έχει ζωτικό λόγο και συμβολή, στην χάραξη των πολιτικών και των στρατηγικών ασφαλείας στην Αθήνα, την σύσταση ενός Ειδικού Κέντρου Αντιμετώπισης Κρίσεων στον Δήμο, κατάλληλα στελεχωμένου, που θα παρεμβαίνει αποτελεσματικά και θα δίνει λύση και σε συνεργασία πάντα με την κεντρική κυβέρνηση, στις κρίσεις που θα εμφανίζονται και την θέσπιση του Δημοτικού Αστυνομικού Γειτονιάς – αφού πρωτίστως γίνει η εκπαίδευσή του από αξιωματικούς της ΕΛΑΣ – που σε αρμονική συνεργασία με τους πολίτες κάθε Διαμερίσματος της Αθήνας, θα προλαμβάνει τις παραβατικές συμπεριφορές και θα διασφαλίζει την κοινωνική γαλήνη. Ακόμα το άμεσο μαρκάρισμα με σπρέι, των παράνομων προϊόντων του παρεμπορίου και απευθείας την καταστροφή τους.
Ερώτηση : Ποιες οι παρεμβάσεις σας, για το πράσινο στην Αθήνα;
Η Αθήνα έχει μια απαράμιλλη φυσική καλλονή, δίκην της οποίας θα έπρεπε να αποτελεί, πέρα από πνεύμονα οξυγόνου και σημείο υπεροχής της, στον παγκόσμιο τουρισμό. Θεωρούμε επιβεβλημένη, την ανασυγκρότηση των απείρου φυσικού κάλους λόφων της πόλης. Θα πρέπει να ανασυγκροτήσουμε τους – Λυκαβηττό, Τουρκοβούνια, Λόφο Νυμφών, Λόφο Μουσών, Αρδηττό, Λόφο του Στρέφη και να τους καταστήσουμε εστίες πολιτισμού και ηθικής ανάτασης των Αθηναίων. Με την αξιοποίηση επισης του Αττικού Άλσους, διοργανώνοντας κάθε καλοκαίρι ετήσιο φεστιβάλ των Παιδικών Σταθμών του Δήμου Αθηναίων, αλλά και ετήσιας γιορτής μελιού και παραδοσιακών βοτάνων τον Σεπτέμβριο. Συνακόλουθα συνιστούμε την χάραξη βιοκλιματι-κών μονοπατιών στην πόλη, κάνοντας και τις αναγκαίες πολεοδομικές παρεμβάσεις όπου είναι εφικτό, δημιουργώντας ζωτικές διαδρομές πρασίνου, που θα αλλάξουν άρδην την αισθητική ταυτότητα της πόλης, με την ακόλουθη αρμονική σύνδεση, των στοιχείων πολιτισμού της και τον ιστορικών της τοποσήμων. Αυτά θα αναβάθμιζαν τις αξίες των ακινήτων των πολιτών και θα συνέδραμαν ζωτικά, την αισθητική και πολιτισμική ταυτότητα της Αθήνας.
Ο Δένδιας ενημέρωσε τον Μητσοτάκη για τη νέα δομή των Ενόπλων Δυνάμεων και τον θόλο
Ερώτηση : Πως μπορεί η Αθήνα, να γίνει πιο φιλική πόλη;
Η πόλη πρέπει να δίνει έμφαση, στην στήριξη, των ατόμων, που χρήζουν ιδιαίτερης κοινωνικής φροντίδας. Όπως αρχηγοί μονογονεϊκών οικογενειών, κακοποιημένες γυναίκες, αποφυλακι-σμένοι, μετανάστες και άλλες ευαίσθητες κατηγορίες. Συνάμα επιβάλλετε, η αναμόρφωση του συστήματος – αλλαγή της μοριοδότησης- επιλογής των παιδιών στους παιδικούς σταθμούς. Πρέπει να δοθεί προτεραιότητα, στις μονογονεϊκές οικογένειες και στους δυο εργαζόμενους γονείς, που είναι αυτοί που πραγματικά έχουν περισσότερο ανάγκη. Ωστόσο πρέπει να δοθεί υψηλή προτεραιότητα και στην Τρίτη ηλικία. Ιδίως στους γέροντες που έχουν σοβαρές οργανικές παθήσεις και κινητικά προβλήματα. Επιβάλλεται η αναβάθμιση σε προγράμματα και υποδομές των Λεσχών Φιλίας, για να καταστούν αληθινές εστίες αγάπης και ηθικής θαλπωρής, για τους απομάχους της ζωής. Με προγράμματα φυσιοθεραπείας και εργοθεραπείας, με επίσκεψη και συμμετοχή σε πολιτισμικές και καλλιτεχνικές δραστηριότητες, με καθημερινούς περιπάτους και προπαντός με την ανύστα-γη, ηθική μέριμνα, αγάπη και φροντίδα.
Ερώτηση : Πως θα γίνει πιο δημοκρατική η διακυβέρνηση του Δήμου Αθηναίων;
Επιβάλλεται η εφαρμογή ενός ανοιχτού, συμμετοχικού συστήματος διοίκησης, σε όλες τις κεντρικές διοικητικές δομές της πόλης. Αυτό το μοντέλο θα κινητροδοτήσει τους ίδιους τους Αθηναίους, μέσω της συμμετοχής τους, ώστε να καταστούν οι ίδιοι θεματοφύλακες της. Πρώτιστο μέλημα η διαφάνεια και η με δημοκρατικό έλεγχο, διοίκηση της πόλης. Και σε δεύτερη φάση, η απευθείας συμμετοχή των πολιτών, στην λήψη των αποφάσεων. Εξάλλου η εξέλιξη της τεχνολογίας, η δυναμική παρουσία των social media στην ζωή μας και η διάχυση της πληροφορίας, καθιστούν τον εκδημοκρατισμό και την συμμετοχή τα πολιτών, αναγκαιότητα, εκ των ων ουκ άνευ. Τα τοπικά συμβούλια – θεσμός με ισχυρό ηθικό και δημοκρατικό κύρος, που από την εποχή που των «Ελλήνων οι κοινότητες» στα πρωτοπόρα και ευημερούντα επι τουρκοκρατίας «Αμπελάκια», μεταλαμπάδευσαν σε όλο τον σύγχρονο κόσμο, την δημοκρατική αναγκαιότητα της συμμετοχής, και τα τοπικά δημοψηφίσματα, πιστεύουμε ότι πρέπει να αποτελέσουν, κορυφαία και ενεργή συνιστώσα, στην δημοκρατική διακυβέρνηση της Αθήνας.
*Ο συγγραφέας Πάνος Ν. Αβραμόπουλος, είναι Α΄ Αναπληρωματικός Δημοτικός Σύμβουλος Αθηναίων και στις επερχόμενες εκλογές, θα είναι υποψήφιος Δημοτικός Σύμβουλος με τον συνδυασμό «ΑΘΗΝΑ ΚΑΙ ΠΑΛΙ ΑΘΗΝΑ» – Γιώργος Βουλγαράκης www.panosavramopoulos.blogspot.gr