Η ηγεσία της αξιωματικής αντιπολίτευσης εισέρχεται στην τελική ευθεία προς τις ευρωεκλογές επιλέγοντας να επικεντρώσει την προεκλογική εκστρατεία στο δικό της σχέδιο για το μέλλον της χώρας, αλλά με ειλημμένη την ίδια ώρα την απόφαση να απαντά από δω και πέρα σε κάθε πρόκληση εκ μέρους του ΣΥΡΙΖΑ.
«Τίποτα δεν θα μένει στον αέρα», προειδοποιούν στην Πειραιώς στον απόηχο της σφοδρής κοινοβουλευτικής αντιπαράθεσης του Κυριάκου Μητσοτάκη με τον Αλέξη Τσίπρα. Το μήνυμα ότι πλέον η αξιωματική αντιπολίτευση «θα σηκώνει το γάντι» κάθε φορά που θα επιλέγει να το ρίχνει η ηγεσία του ΣΥΡΙΖΑ είναι σαφές. Προσωπικές επιθέσεις και ρητορική πόλωσης δεν θα μένουν αναπάντητα, όπως και κάθε απόπειρα του κυβερνώντος κόμματος να διεκδικεί «ηθικό πλεονέκτημα».
Πολλά γαλάζια στελέχη υπενθυμίζουν, μάλιστα, μία φράση του κ. Μητσοτάκη προς τον Αλέξη Τσίπρα: «Νομίζετε ότι επειδή είστε “πρώτη φορά Αριστερά” όλοι σάς χρωστάνε; Ε, δεν σας χρωστάνε. Με τα ίδια μέτρα και τα ίδια σταθμά κρινόμαστε όλοι».
«Τέρμα το ηθικό πλεονέκτημα της πρώτης φοράς Αριστερά και της ηθικής ασυλίας που είχε διαμορφωθεί άτυπα τόσα χρόνια. Ολοι κρινόμαστε επί ίσοις όροις», διεμήνυσε και ο γραμματέας της Π.Ε., Λευτέρης Αυγενάκης, δίνοντας το στίγμα των προθέσεων της αξιωματικής αντιπολίτευσης.
Δεκαπέντε μέρες προ των ευρωεκλογών στην αξιωματική αντιπολίτευση διαπιστώνουν, πάντως, ότι το κυβερνών κόμμα περιέρχεται σε ολοένα και πιο δεινή θέση μετά την ταύτιση του Αλ. Τσίπρα με τον Παύλο Πολάκη, τις αποκαλύψεις για την εθνική τραγωδία στο Μάτι, αλλά και για τις διακοπές του πρωθυπουργού. Και διακρίνουν να διαμορφώνεται παντού η αίσθηση ότι «έχουν χάσει κάθε ηθικό και αξιακό έρεισμα και το μόνο που υπηρετούν είναι η παραμονή τους στην εξουσία».
Προφανής είναι και η αποτυχία κάθε επικοινωνιακού προγραμματισμού, αλλά και του αρχικού στρατηγικού σχεδιασμού του ΣΥΡΙΖΑ. Αφού «επένδυσε» το προηγούμενο διάστημα – ανεπιτυχώς- στη «χαλαρή ψήφο», ο κ. Τσίπρας αναγκάστηκε να αναγνωρίσει την ξεχωριστή πολιτική σημασία των ευρωεκλογών. Αυτό δηλαδή που η Ν.Δ. έχει αναδείξει εδώ και καιρό προσδίδοντας χαρακτήρα δημοψηφίσματος για την πολιτική αλλαγή στην πρώτη εκλογική αναμέτρηση που διεξάγεται στη χώρα μετά από 4 χρόνια.
Η μεταστροφή επιβεβαιώθηκε όχι μόνο από τις προεκλογικού χαρακτήρα εξαγγελίες που εσπευσμένα έγιναν για να αλλάξει η ατζέντα μετά τις αποκαλύψεις για το κότερο, αλλά και από την ίδια την ομιλία του κ. Τσίπρα στη θυελλώδη κοινοβουλευτική συζήτηση της περασμένης Τετάρτης, όπου έδωσε επί της ουσίας χαρακτήρα επιβράβευσης της κυβερνητικής πολιτικής στην επερχόμενη εκλογική αναμέτρηση.
Αγώνα δρόμου για τα αντιπλημμυρικά έργα - Το σχέδιο Χαρδαλιά για την προστασία της Αττικής
Η «ψήφος εμπιστοσύνης» των πολιτών στις 26 Μαΐου συνιστά έναν υψηλό πήχυ που βάζει πλέον και η ίδια η ηγεσία του ΣΥΡΙΖΑ, τον οποίο στην Πειραιώς προεξοφλούν ότι δεν θα υπερβεί, καθώς το εκλογικό αποτέλεσμα θα συνιστά ξεκάθαρη απόρριψη των κυβερνητικών πεπραγμένων. Οσο για την ψήφο εμπιστοσύνης στη Βουλή εκτιμούν ότι δεν μπορεί να προσφέρει -εάν προσφέρει- τίποτα περισσότερο από μία «ανάσα» για 15 ημέρες. Αν και για πολλούς, από μόνο του το γεγονός ότι μετατρέπει δύο συζητήσεις σε ψήφο εμπιστοσύνης δείχνει ότι αυτή η κυβέρνηση «δεν μπορεί πλέον να λειτουργήσει». Και στη Ν.Δ. δεν έχουν αμφιβολία ότι αυτό θα ενταθεί μετά τις κάλπες.
«Τα δύσκολα για τον κ. Τσίπρα θα ξεκινήσουν μετά το βράδυ της 26ης Μαΐου», λένε χαρακτηριστικά. Ο ΣΥΡΙΖΑ θα έχει καταγράψει μία «κανονική εκλογική ήττα» και θα πρέπει η ηγεσία του να δει πώς θα διαχειριστεί -ακόμη και στο εσωτερικό του κόμματος- τη νέα πραγματικότητα. Σε περίπτωση που επιλέξει να πάει σε εθνικές εκλογές τον Οκτώβριο, θα πρέπει να προσπαθήσει να πορευθεί με ένα δύσκολο για τον ίδιο τον ΣΥΡΙΖΑ εκλογικό αποτέλεσμα. Και μάλιστα χωρίς να διαθέτει άλλα περιθώρια παροχολογίας, δεδομένου ότι ο πανικός ανάγκασε τον Αλέξη Τσίπρα να επισπεύσει τις εξαγγελίες, εξαντλώντας ήδη κάθε περιθώριο που μπορεί να είχε σε επίπεδο παροχών για το 2019.
Στην Πειραιώς δεν έχουν, πάντως, καμία αμφιβολία ότι η προσπάθεια αλλαγής του κλίματος διά των εξαγγελιών απέτυχε παταγωδώς, καθώς πρόκειται για «πολύ λίγα», τα οποία έρχονται «πολύ αργά» και αφού έχει προηγηθεί μία τετραετία υπερφορολόγησης, αχρείαστης λιτότητας 10 δισ. και διάλυσης της μεσαίας τάξης. Ο όποιος θετικός αντίκτυπος εξανεμίζεται, εξάλλου, από το καθαρά προεκλογικό περιεχόμενο, αλλά και από τον προδήλως αποσπασματικό χαρακτήρα των συγκεκριμένων μέτρων, τα οποία δεν εντάσσονται στο πλαίσιο κάποιου οργανωμένου σχεδίου για το μέλλον της χώρας.
Πρόκειται για μία μείζονα διαφορά σε σχέση με το συνεκτικό πρόγραμμα της Ν.Δ. στο οποίο η αξιωματική αντιπολίτευση θα επικεντρωθεί τις επόμενες δύο εβδομάδες. Με στόχο να αναδείξει, μεταξύ άλλων, τις τρεις αδιαπραγμάτευτες προτεραιότητες της επόμενης κυβέρνησης:
• Τη μείωση των φόρων για όλους ως σταθερή αναπτυξιακή επιλογή και όχι ως «σημαία ευκαιρίας» όπως τη χρησιμοποιεί ο ΣΥΡΙΖΑ, «αντιγράφοντας ένα κομμάτι της ατζέντας που μέχρι πρότινος λοιδορούσε».
• Την προσέλκυση επενδύσεων για να δημιουργηθούν νέες και καλές δουλειές.
• Την εμπέδωση του αισθήματος της ασφάλειας στην ελληνική κοινωνία – μήνυμα που έστειλε ο κ. Μητσοτάκης και κατά την προχθεσινή επίσκεψη στο κέντρο της Αθήνας μετά την επίθεση των κουκουλοφόρων. «Η ασφάλεια είναι η αυτονόητη υποχρέωση ενός κράτους απέναντι στους πολίτες του. Οπου δεν υπάρχει ασφάλεια, δεν υπάρχει ελευθερία», είναι ένα μήνυμα που θα βρίσκεται διαρκώς στο επίκεντρο του γαλάζιου πολιτικού λόγου.
Από την έντυπη έκδοση του Ελεύθερου Τύπου της Κυριακής