Ελεύθερος Τύπος
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Εισηγούνται στον Τσίπρα να διώξει τον Πολάκη! – Ποιοι άλλοι δέχονται κριτική

Newsroom eleftherostypos.gr

Εισηγήσεις από τους στενούς του συνεργάτες να απομακρύνει τους Παύλο Πολάκη και Νίκο Παππά από την κυβέρνηση αμέσως μετά το Πάσχα, ώστε να μην «κουβαλήσει στην πλάτη του» τις υποθέσεις που τους βαραίνουν αλλά και ενδεχόμενες νέες αποκαλύψεις στην προεκλογική περίοδο, δέχεται ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας.

Σε ό,τι αφορά τον κ. Πολάκη, το βασικό επιχείρημα όσων προτείνουν στον κ. Τσίπρα την απομάκρυνσή του από την κυβέρνηση είναι ότι η πλήρης στήριξή του από το βήμα της Βουλής δεν έφερε τα επιδιωκόμενα αποτελέσματα. Οι επικρίσεις από το εσωτερικό του ΣΥΡΙΖΑ συνεχίστηκαν, έπονται και άλλοι βουλευτές και στελέχη του κυβερνώντος κόμματος που θα θελήσουν δημοσίως να πάρουν αποστάσεις ή να επικρίνουν τον αναπληρωτή υπουργό Υγείας, ενώ το επιχείρημα της αντιπολίτευσης περί ταύτισης Τσίπρα-Πολάκη, «περνάει» στην κοινή γνώμη και αυτό δεν είναι καλό για τον κ. Τσίπρα, ιδίως στη φάση που προσπαθεί να πείσει ότι μπορεί να ηγηθεί των κεντρώων και προοδευτικών δυνάμεων.

Οι παρεμβάσεις των Νίκου Φίλη και Ευκλείδη Τσακαλώτου είναι αυτές που έχουν διαμορφώσει το κλίμα στο εσωτερικό του ΣΥΡΙΖΑ κατά του αναπληρωτή υπουργού Υγείας, από τον οποίο επίσης πήραν αποστάσεις στελέχη όπως ο Σταύρος Κοντονής, ο Γιάννης Μπαλάφας, ο Στέλιος Κούλογλου, η Κωνσταντίνα Κούνεβα, ο Παναγιώτης Κουρουμπλής, η Ελ. Αυλωνίτου κ.ά., αν και πρέπει να σημειωθεί ότι ο κ. Πολάκης έχει και υποστηρικτές, όπως ο Γιώργος Κυρίτσης, ο Κώστας Ζαχαριάδης, η Εύη Καρακώστα αλλά και ο Δημήτρης Παπαδημούλης, προκαλώντας έκπληξη σε πολλούς εντός αλλά και εκτός ΣΥΡΙΖΑ.

Η εισήγηση προς τον κ. Τσίπρα είναι ότι η παραμονή του κ. Πολάκη στην κυβέρνηση, όντας ο υπουργός με το μεγαλύτερο αρνητικό φορτίο, θα εκληφθεί ως αδυναμία του πρωθυπουργού και όχι ως μήνυμα ενότητας, όταν η απρόκλητη και άδικη επίθεση εναντίον του Στέλιου Κυμπουρόπουλου έχει διχάσει τον ΣΥΡΙΖΑ. Πολύ περισσότερο, όταν η κοινή γνώμη έχει δει τον κ. Τσίπρα να αποφασίζει να απομακρύνει υπουργούς στο πρόσφατο παρελθόν που κόστισαν πολύ λιγότερο από τον κ. Πολάκη στη γενική εικόνα της κυβέρνησης και την εικόνα του πρωθυπουργού. «Αφού ο Πολάκης δεν αντιλαμβάνεται ότι στην πολιτική υπάρχουν στιγμές σαν και αυτή που οφείλουμε να βάζουμε το εμείς πάνω από το εγώ και το κόμμα πάνω από τον εαυτό του, πρέπει αυτό να το κάνει ο Αλέξης», λέει στον «Ε.Τ.» παλαιό και πολύ έμπειρο στέλεχος του ΣΥΡΙΖΑ, από αυτούς που μιλούν στον ενικό στον πρωθυπουργό όποτε τον συναντούν, υπονοώντας ότι ο ίδιος ο αναπληρωτής υπουργός Υγείας θα έπρεπε να διευκολύνει τον κ. Τσίπρα, μετά τη συζήτηση και την ψηφοφορία για την ψήφο εμπιστοσύνης που έχει πει ο πρωθυπουργός ότι θα μετατρέψει την πρόταση δυσπιστίας κατά Πολάκη από τη Ν.Δ.

Υπάρχουν βεβαίως και εκείνοι που λένε ότι ο κ. Τσίπρας δεν μπορεί να απομακρύνει από την κυβέρνηση ή να αποδοκιμάσει με οποιονδήποτε τρόπο, έμμεσο ή άμεσο, τον κ. Πολάκη. Το επιχείρημά τους είναι ότι αν κάνει κάτι τέτοιο, τότε θα στείλει μήνυμα ότι μεταφέρει το βάρος της πολιτικής του από τη σκανδαλολογία με την οποία ο αναπληρωτής υπουργός Υγείας έχει φροντίσει να ταυτίσει την πολιτική του διαδρομή.

Βαρίδι ο Παππάς

Αντίστοιχο είναι το κλίμα και για τον υπουργό Ψηφιακής Πολιτικής Νίκο Παππά, για τον οποίο επίσης ο ΣΥΡΙΖΑ είναι διχασμένος. Οι αποκαλύψεις για την εμπλοκή του κ. Παππά στις υποθέσεις Λαυρεντιάδη-Πετσίτη-Αρτεμίου είχαν ήδη «τραυματίσει» το προφίλ του Νο2 της κυβέρνησης του κ. Τσίπρα. Ωστόσο, αυτό που φέρεται να έχει ήδη γείρει την πλάστιγγα εναντίον του και να αποτελεί και εναρκτήρια δύναμη για κινήσεις εντός του κυβερνητικού και επικοινωνιακού μηχανισμού για να ληφθούν σαφείς αποστάσεις του Μαξίμου από τον κ. Παππά, είναι οι πολύ συγκεκριμένες αποκαλύψεις που έκανε ο εφοπλιστής Βαγγέλης Μαρινάκης για τους κ. Παππά και Τσίπρα και δεν έχουν μέχρι σήμερα ούτε απάντηση ούτε αντίδραση.

Το γεγονός ότι στην ΕΡΤ, ένα από τα προπύργια της εσωτερικής εξουσίας που ασκούσε ο κ. Παππάς, έγινε προ ημερών ένας μίνι ανασχηματισμός με «χαμένους» τους δικούς του ανθρώπους, δεν σημαίνει λίγα. Οσοι γνωρίζουν πρόσωπα και πράγματα επιμένουν ότι ο κ. Τσίπρας και το σύστημα του Μαξίμου έχουν ήδη αρχίσει να παίρνουν αποστάσεις από τον κ. Παππά, ώστε, αν οι αποκαλύψεις συνεχιστούν, να ληφθεί η απόφαση της απομάκρυνσής του. Βασικό μέλημα των κινήσεων που είναι σε εξέλιξη -κάποιες γίνονται ορατές και κάποιες όχι- είναι το πρωθυπουργικό προφίλ να μείνει αλώβητο από τις όποιες νέες αποκαλύψεις, ακόμα και αν ο κ. Τσίπρας αναγκαστεί να απομακρύνει από δίπλα του τους δύο στενότερους συνεργάτες και φίλους του.

Από την έντυπη έκδοση του Ελεύθερου Τύπου της Κυριακής

Προτεινόμενα για εσάς

Έξαρση ΣΥΡΙΖΑ για τον κορωνοϊό

Kon

Διακυβέρνηση σε ρυθμό… «My way» από τον Κυριάκο

Kon

Παιχνίδια με τους θεσμούς

Kon

Όταν έχεις υπογράψει μνημόνιο δεν μιλάς για νεοφιλελευθερισμό

Kon

Νίκος Ταγαράς: Το who is who του νέου υφυπουργού Περιβάλλοντος και Ενέργειας

Tinad

Ζωή Ράπτη: Αυτή είναι η νέα υφυπουργός Υγείας

Tinad

Ανασχηματισμός: Ποιοι μπαίνουν στην κυβέρνηση – Τα νέα πρόσωπα

Ανδρέας Ντίνης

Θόδωρος Σκυλακάκης: Ποιος είναι ο νέος αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών

Tinad

Ανασχηματισμός: Αυτοί είναι οι νέοι Γενικοί και Ειδικοί Γραμματείς

Tinad