Σύμφωνα με το υπουργείο, πρόκειται για ένα νομοσχέδιο που ανασυγκροτεί τον χάρτη της Ανώτατης Εκπαίδευσης, ενώ έχει δοθεί ιδιαίτερη σημασία στο γεγονός ότι θα προσφέρεται η δυνατότητα ελεύθερης πρόσβασης σε κάποιες σχολές.
Από πλευράς αντιπολίτευσης έχουν υπάρξει πολλές αντιδράσεις, ήδη, επί της διαδικασίας -σημειώνεται ότι το νομοσχέδιο έχει έρθει στη Βουλή με τη διαδικασία του επείγοντος- αλλά και επί της ουσίας.
Η διαδικασία του επείγοντος με την οποία εισάγεται για συζήτηση και ψήφιση στην Ολομέλεια το νομοσχέδιο του υπουργείου Παιδείας, προκαλεί αντιδράσεις από τα κόμματα της αντιπολίτευσης. Με την έναρξη της συνεδρίασης, ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος της ΝΔ Κώστας Τζαβάρας κατήγγειλε ότι «στραγγαλίζεται ο δημοκρατικός διάλογος, συρρικνώνεται και ευτελίζεται η κοινοβουλευτική διαδικασία».
«Ένα νομοσχέδιο που φιλοδοξεί να ανασυντάξει τον ακαδημαϊκό χάρτη της χώρας και ταυτόχρονα να κάνει μια μεγαλόπνοη και μεγαλεπίβολη εκπαιδευτική μεταρρύθμιση, υποχρεούται να υποστεί τη βάσανο και τη διαδικασία του δημοκρατικού κοινοβουλευτικού διαλόγου με άνεση», είπε ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος της ΝΔ και πρόσθεσε: «δυστυχώς, έχει προσημειωθεί ο δημοκρατικός κοινοβουλευτικός διάλογος με τη βιασύνη την οποία επέδειξε ο υπουργός καθώς επικαλέστηκε τη δυνατότητα μιας συμπιεσμένης διαδικασίας, αυτής του επείγοντος».
ΣΥΡΙΖΑ: Μικρή συμμετοχή, μεγαλύτερη φθορά
Η σκωπτική φράση του κ. Τζαβάρα ότι η κυβέρνηση θα μπορούσε να φέρνει ως ψηφίσματα τα νομοσχέδια, προκάλεσε αντιδράσεις από τα έδρανα της κυβερνητικής πλειοψηφίας και του προεδρεύοντος Γιώργου Βαρεμένου και ο κ. Τζαβάρας αντέδρασε λέγοντας: «Τη χάβρα των Συριζαίων δεν θα την ανεχτώ. Έχετε κάνει τη Βουλή λέσχη συζητήσεων και λέσχη παραγωγής ψηφισμάτων».
Από το ΚΚΕ ο κ. Θανάσης Παφίλης σχολίασε «εδώ έχουμε μια αντιστροφή. Αυτά που έκανε ο ΣΥΡΙΖΑ όταν ΝΔ-ΠΑΣΟΚ έφερναν με διαδικασία κατεπείγοντος τα νομοσχέδια τα κάνει τώρα η ΝΔ. Δεν έχει νόημα η αντιπαράθεση. Τα ίδια κάνετε» και πρόσθεσε: «είναι άθλιο και απαράδεκτο ότι έρχεται το νομοσχέδιο τη Μεγάλη Εβδομάδα. Όλα τα νομοσχέδια που αφορούν την Παιδεία έρχονται ή καλοκαίρι ή μέρες με κλειστά σχολεία και πανεπιστήμια. Ο χρόνος συζήτησης του νομοσχεδίου δεν φθάνει, πρέπει να αποσυρθεί».
Η απάντηση του κ. Γαβρόγλου ήταν ειρωνική: «Ο εκπρόσωπος του ΚΚΕ είπε πως είναι άθλιο επειδή έρχεται το νομοσχέδιο Μεγάλη Εβδομάδα. Δεν ήξερα ότι είναι τόσο θρησκευόμενο το ΚΚΕ;».
Στη συνέχεια ο υπουργός Παιδείας υποστήριξε ότι το νομοσχέδιο βρίσκεται σε διαβούλευση από τον Σεπτέμβριο του 2017 και πως εκτός του Ποταμιού, κανένα κόμμα δεν έστειλε προτάσεις και συνέχισε σε ειρωνικό τόνο: «Το πρόβλημα σας είναι πως το νομοσχέδιο είναι μεγάλο; Έπρεπε να μας ζητήσετε να σας στείλουμε βοηθούς να σας βοηθήσουν στην ανάγνωση». Ο κ Χατζηδάκης του ζήτησε να σταματήσει να ειρωνεύεται αλλά ο υπυοργός δεν φάνηκε να συγκινείται.
Στο μεταξύ, χωρίς την παρουσία των βουλευτών του ΚΙΝΑΛ εξελίσσεται στην ολομέλεια η συζήτηση του νομοσχεδίου του υπουργείου Παιδείας. Οι βουλευτές του ΚΙΝΑΛ είχαν αποχωρήσει μετά την ακρόαση φορέων στην αρμόδια επιτροπή της Βουλής και την ίδια στάση τηρούν και στη διαδικασία στην Ολομέλεια. Όπως έχει δηλώσει το ΚΙΝΑΛ δεν θα μετέχει στη συζήτηση διότι αρνείται να συμμετάσχει σε ένα θεσμικό έγκλημα που διαλύει το Λύκειο, καταργεί την τεχνολογική εκπαίδευση, βυθίζει τους νέους ανασφάλεια.