Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος επέμεινε χθες ότι η υπόθεση Novartis είναι όντως το μεγαλύτερο σκάνδαλο από συστάσεως του ελληνικού κράτους και όταν του επισημάνθηκε ότι από τους δέκα που «έσυρε» η πλειοψηφία σε Προανακριτική επιτροπή δεν διώχθηκε άμεσα ούτε ένας, για έναν ζητείται η ασυλία ώστε να δώσει εξηγήσεις στον ανακριτή, τέσσερις απαλλάχθηκαν οριστικά και για πέντε παρατάθηκε η έρευνα, με τις πληροφορίες από δικαστικές πηγές να λένε ότι τουλάχιστον οι τέσσερις πάνε και αυτοί για απαλλαγή, ο Δημήτρης Τζανακόπουλος δήλωσε ότι όλα αυτά «δεν σημαίνουν τίποτε». Ολα δείχνουν, ωστόσο, ότι οι εξελίξεις και για το δεύτερο πακέτο των πέντε πολιτικών δεν θα αργήσουν.
Μέσω του κ. Τζανακόπουλου, η κυβέρνηση επέμεινε ότι το σκάνδαλο Novartis κόστισε στο Ελληνικό Δημόσιο και τους Ελληνες πολίτες 23 δισ. ευρώ, η κυβέρνηση όμως δεν απαντά στα επανειλημμένα ερωτήματα των δημοσιογράφων αν ενδιαφέρεται πραγματικά για την απόδοση ευθυνών όταν παραιτείται από την προσπάθεια να βρει σε ποιους έδωσε λεφτά η Novartis όπως έκαναν άλλα κράτη και βρήκαν την άκρη και μετατρέπει ένα διεθνές επιχειρηματικό – ιατρικό σκάνδαλο σε πολιτικό.
Με φράσεις «οι πολίτες ξέρουν ποιοι έφαγαν λεφτά από το Δημόσιο», «πρέπει να καταλάβουν -και θα το καταλάβουν – ότι σε μια δημοκρατία και σε ένα Κράτος Δικαίου τίποτα δεν τους διαφοροποιεί από όλους τους υπόλοιπους πολίτες» και εντυπωσιασμούς όπως «είναι ίδιον των εκπροσώπων της πολιτικής και επιχειρηματικής ελίτ, που παριστάνουν τους ευγενείς αστούς και τους πολιτισμένους, να μεταμορφώνονται ακαριαία σε υβριστές και συκοφάντες όταν οι ίδιοι ελέγχονται», η κυβέρνηση προσπαθεί να «κτίσει» το προεκλογικό της αφήγημα μέσα από την υπόθεση Novartis.
Ανεξάρτητα από το αν οι αποκαλύψεις στηρίξουν ή όχι το αφήγημά της, εκείνη επιμένει στον ισχυρισμό ότι οι αντίπαλοί της «έφαγαν» λεφτά στο παρελθόν, γι’ αυτό η χώρα πήγε σε χρεοκοπία, σαν να μη συνέβη τίποτε στη χώρα από τον Ιανουάριο του 2015 ως σήμερα. Λες και δεν συνέβη τίποτε το πρώτο εξάμηνο του 2015, όπου η χώρα ενώ ήταν ένα βήμα από την έξοδό της από το δεύτερο Μνημόνιο, «φορτώθηκε» ένα τρίτο, αχρείαστο Μνημόνιο -το πιο σκληρό με όρους δημοσιονομικής προσαρμογής- εξαιτίας της πολιτικής της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ – ΑΝ.ΕΛ.
Σταϊκούρας: Ο απολογισμός του 2024 και οι προτεραιότητες για το 2025 σε υποδομές και μεταφορές
Ενώ δεν είχε στεγνώσει ακόμα το μελάνι από την αναπαραγωγή της δήλωσης του υπουργού Οικονομικών Ευκλείδη Τσακαλώτου στο Ράδιο Θεσσαλονίκη, που είπε ότι ο ΣΥΡΙΖΑ δεν παραδίδει καμένη γη στη Ν.Δ. αλλά αναδιαρθρωμένο χρέος, ο κ. Τζανακόπουλος μέμφθηκε τον Τύπο που τολμά να ερευνά και να ρωτά για τις υποθέσεις Πετσίτη – Παππά και Ξεπαπαδέα, αποφασίζοντας ότι στον ΣΥΡΙΖΑ δεν υπάρχουν κρούσματα διαφθοράς όπως υπήρξαν στους προηγούμενους.
Προκάλεσε, ωστόσο, μεγάλη εντύπωση όταν ως ο πλέον αυθεντικός εκφραστής της κυβερνητικής γραμμής απάντησε ότι δεν ξέρει τι σχέση έχουν ο Νίκος Παππάς με τον Μανώλη Πετσίτη, προκαλώντας πλήθος δημοσιευμάτων αλλά και ερωτήματα για την ανάγκη που αισθάνεται το Μαξίμου να τηρήσει αποστάσεις από τον υπουργό Ψηφιακής Πολιτικής Νίκο Παππά και την εμπλοκή του στην υπόθεση Πετσίτη – Αρτεμίου – Λαυρεντιάδη.
Και ενώ το μήνυμα για τον κ. Παππά είχε σταλεί εκεί που έπρεπε, αυτό που δεν ήταν καλό για τον υπουργό Ψηφιακής Πολιτικής ήταν η εμφανής διαφορά με την οποία ο κυβερνητικός εκπρόσωπος υπερασπίστηκε τη γενική γραμματέα κατά της Διαφθοράς, Αναστασία Ξεππαπαδέα, σε σχέση με τον ίδιο. Για την κ. Ξεπαπαδέα, η οποία επίσης πρωταγωνιστεί σε υπόθεση με οσμή σκανδάλου, η κυβέρνηση δε σηκώνει μύγα στο σπαθί της.
Οπως είπε ο κ. Τζανακόπουλος, η κ. Ξεπαπαδέα υπήρξε δικηγόρος σε εταιρία που εμπορεύεται ιατρικά μηχανήματα και την εκπροσώπησε σε μία μόνο δίκη για οφειλές. «Δεν καταλαβαίνω τι μεμπτό υπάρχει», εξήγησε και τόνισε ότι «δημοσιεύονται για εκείνη σκοπίμως διαστρεβλωμένες ειδήσεις για να σπιλώσουν την τιμή και τη δουλειά της».
Από την έντυπη έκδοση του Ελεύθερου Τύπου