Για τους 5 εμπλεκόμενους ακόμα πολιτικούς, για τους οποίους η έρευνα για τη Novartis παραμένει ανοιχτή,, πληροφορίες αναφέρουν πως οι εισαγγελείς Διαφθοράς βρίσκονται στο τελικό στάδιο αξιολόγησης των στοιχείων. Μέσα στον Απρίλιο θα πρέπει να περιμένουμε εξελίξεις, αναμένεται ωστόσο να αυξηθεί ο αριθμός των αρχειοθετήσεων.
Μπορεί να έχει χαρακτηριστεί ως το μεγαλύτερο σκάνδαλο «από σύστασης του ελληνικού κράτους» από κυβερνητικά χείλη, ωστόσο ως προς το πολιτικό σκέλος μέχρι στιγμής οι ενδείξεις αφορούν μόνο έναν από τους εμπλεκομένους, τον πρώην υπουργό Υγείας του ΠΑΣΟΚ που καλείται να δώσει εξηγήσεις για την κατηγορία της δωροδοκίας, ενώ η αξιολόγηση των στοιχείων ολοκληρώθηκε για τέσσερα πολιτικά πρόσωπα, για τα οποία δεν βρέθηκε τίποτα μεμπτό.
Οπως αναφέρουν οι εισαγγελείς Διαφθοράς, ο κ. Λοβέρδος φέρεται να «συμφώνησε και να έλαβε από τον Κωνσταντίνο Φρουζή, ο οποίος ενεργούσε ως αντιπρόεδρος του Δ.Σ. της εταιρίας Novartis Hellas και για την εξυπηρέτηση των συμφερόντων της εταιρίας αυτής, συνολικό ποσό τουλάχιστον 200.000 ευρώ, προκειμένου να εξυπηρετήσει τα συμφέροντα της άνω εταιρίας, η οποία απέκτησε τεράστιο οικονομικό όφελος, κατά παράβαση των καθηκόντων του».
Οι ενδείξεις
Στις σελίδες που προηγούνται της απαγγελίας της «κατηγορίας» (αν και βρισκόμαστε ακόμη ένα στάδιο μακριά από την άσκηση ποινικής δίωξης) αναφέρονται οι ενδείξεις που έχουν συγκεντρωθεί σε βάρος του κ. Λοβέρδου. Σε ό,τι αφορά το φερόμενο ποσό της δωροδοκίας, δεν έχει αλλάξει τίποτα από τις πρώτες φάσεις της πολύμηνης έρευνας: Δεν έχει βρεθεί δηλαδή παράνομο χρηματικό ποσό που να σχετίζεται με τον πρώην υπουργό. Tο ίδιο ισχύει και για τα υπόλοιπα εννέα πολιτικά πρόσωπα, τόσο τους 4 που απαλλάχθηκαν (Πικραμμένος, Βενιζέλος, Λυκουρέντζος, Κουτρουμάνης) όσο και για τους 5 για τους οποίους η έρευνα παραμένει ανοιχτή (Σαμαράς, Γεωργιάδης, Στουρνάρας, Αβραμόπουλος, Σαλμάς).
Τα χρήματα της δωροδοκίας περιγράφονται κυρίως ως υποθετικό σενάριο από δύο από τους προστατευόμενους μάρτυρες (τους «Μάξιμο Σαράφη» και «Αικατερίνη Κελέση») για να εξυπηρετηθούν οι ανάγκες της Novartis. Το έγγραφο που έχουν στα χέρια τους οι βουλευτές αναφέρεται π.χ. σε κατάθεση προστατευόμενου μάρτυρα: «Ημουν μπροστά σε τηλεφωνική επικοινωνία του Φρουζή με τον Λοβέρδο, η οποία επικοινωνία έγινε με το κινητό του κ. Φρουζή, ενώ ο τελευταίος βρισκόταν στο γραφείο του. Αφού έκλεισε το τηλέφωνο ο Φρουζής, ανέφερε ότι ο Λοβέρδος απαιτεί χρήματα μετρητά σε βαλίτσα».
Κατάθεση Κελέση
Σε άλλο σημείο της κατάθεσης της «Αικατερίνης Κελέση» αναφέρεται πως «ενώ δεν κυκλοφορούσε κανένα νέο φάρμακο για ενάμιση περίπου χρόνο, με σκοπό να περιοριστεί η φαρμακευτική δαπάνη, παρενέβη ο Φρουζής, ο οποίος χρημάτισε τον υπουργό και τη γενική γραμματέα με ικανά χρηματικά ποσά προκειμένου να αποζημιώσουν το φάρμακο Gilenya, το οποίο είναι ιδιαίτερα ακριβό και αφορά τη σκλήρυνση κατά πλάκας. Πράγματι το φάρμακο αποζημιώθηκε και τέθηκε σε κυκλοφορία αποφέροντας τεράστια κέρδη στη Novartis. Αντίθετα, δεν αποζημιώθηκε κανένα άλλο φάρμακο άλλης εταιρίας και αυτό δημιούργησε αρνητικές εντυπώσεις».
Σταϊκούρας: Ο απολογισμός του 2024 και οι προτεραιότητες για το 2025 σε υποδομές και μεταφορές
O «Mάξιμος Σαράφης» αναφέρεται σε δύο εταιρίες οι οποίες χρησιμοποιήθηκαν ως «οχήματα» παράνομων δραστηριοτήτων και φέρονται να αποτελούσαν συνδετικό κρίκο του Ανδρέα Λοβέρδου και της εταιρίας Novartis. Η μία εταιρία κατά τον προστατευόμενο μάρτυρα έλαβε 200.000 ευρώ από τη Novartis και ανήκε κατ’ ουσίαν σε δύο δημοσιογράφους, ο ένας εκ των οποίων είναι κουμπάρος του Ανδρέα Λοβέρδου, ενώ η δεύτερη χρησιμοποιήθηκε ως μηχανισμός ξεπλύματος μαύρου χρήματος.
Η διαφημιστική εταιρία
Οι δύο εταιρίες εξετάστηκαν εξονυχιστικά από τους ειδικούς επιστήμονες που διόρισε η Εισαγγελία Εφετών, τα πορίσματα των οποίων περιλαμβάνονται και αυτά στις 92 σελίδες που αποτελούν το έγγραφο των εισαγγελέων Διαφθοράς. Η πρώτη εταιρία (σ.σ.: συμφερόντων του κουμπάρου του υπουργού, κατά το μάρτυρα) λειτουργούσε ως διαφημιστική και έχει εκδόσει 69 τιμολόγια στο όνομα της Novartis, ενώ εμφανίζει ιδιαίτερη δραστηριότητα τα έτη 2011 και 2012, διάστημα υπουργίας του κ. Λοβέρδου. Η εταιρία χαρακτηρίζεται «ελεγχόμενη επιχείρηση» από τη Novartis, ενώ οι συναλλαγές υπολογίζονται στις 347.986 ευρώ.
Η δεύτερη εταιρία εξέδιδε επίσης τιμολόγια στο όνομα της Novartis, είχε πάει όμως ένα βήμα παραπέρα, αφού κάποια από αυτά ήταν εικονικά. Είχαν εκδοθεί ως παροχή διαφημιστικών υπηρεσιών προς τρεις ραδιοφωνικούς σταθμούς και μία ποδοσφαιρική ομάδα, ωστόσο όταν κατέθεσαν οι υπεύθυνοι των εταιριών που φέρονταν να αγόρασαν τις διαφημίσείς, είπαν πως ποτέ δεν έλαβαν χρήματα από τη συγκεκριμένη εταιρία.
Μάλιστα, στην εταιρία αυτή εμφανίζονταν να κατατίθενται μεγάλα χρηματικά ποσά, τα οποία ο υπεύθυνος της εταιρίας «σήκωνε» την επόμενη κιόλας μέρα. Σύμφωνα με τον προστατευόμενο μάρτυρα Σαράφη, ο άνδρας αυτός έφερνε χρήματα σε μετρητά στο γραφείο του Κων/νου Φρουζή. Στη δικογραφία περιλαμβάνεται χειρόγραφο σημείωμα του ανθρώπου αυτού, όπου αναφέρεται χαρακτηριστικά: «Συνολική αξία τιμολογίων 1.049.160 ευρώ, έλαβε συνολικά 433.000». Στα στελέχη της εταιρίας αυτής έχουν σταλεί ήδη κλήσεις από την Εισαγγελία για το αδίκημα του ξεπλύματος μαύρου χρήματος.
Επιβαρυντικά στοιχεία
Εκτός από τους προστατευόμενους μάρτυρες, επιβαρυντικά στοιχεία για τον κ. Λοβέρδο έχουν καταθέσει ο υπεύθυνος Market Axxess ανταγωνιστικής εταιρίας στη Novartis, που κάνει λόγο για μεγάλη ταχύτητα στην τιμολόγηση των φαρμάκων της εταιρίας, ένα μέλος της επιτροπής τιμολόγησης φαρμάκων που αναφέρει πως δεν τηρούνταν οι προϋποθέσεις του νόμου για τη σχετική διαδικασία, αλλά και ένας πρώην διευθύνων σύμβουλος του ΗΔΙΚΑ.
Ιδιαίτερη σημασία έχει και η κατάθεση με την ιδιότητα του υπόπτου, του πρώην συμβούλου του κ. Λοβέρδου στο υπουργείο Υγείας, ο οποίος έχει καταμαρτυρηθεί από άλλα πρόσωπα πως είχε ρόλο στις παράνομες πληρωμές. Ο άνδρας αυτός, αφού δηλώνει ότι επιθυμεί να κάνει χρήση των ευνοϊκών διατάξεων του νόμου, καταθέτει σε βάρος του κ. Λοβέρδου πως είχε συχνές συναντήσεις με τον Κ. Φρουζή, ενώ αναφέρεται στη γρήγορη και ευνοϊκή τιμολόγηση φαρμάκων της εταιρίας, όπως το Gilenya.
Παράλληλα με την επιστολή προς τη Βουλή των Ελλήνων για τον Ανδρέα Λοβέρδο, η Εισαγγελία κατά της Διαφθοράς έστειλε 5 συνολικά κλήσεις, όπου περιλαμβάνονται και στελέχη των επιτροπών τιμολόγησης φαρμάκων.
Από την έντυπη έκδοση του Ελεύθερου Τύπου