Η άρση ασυλίας του Ανδρέα Λοβέρδου ζητείται από τη Βουλή, προκειμένου να δώσει ανωμοτί κατάθεση ενώπιον της Εισαγγελίας Διαφθοράς.
Η δικογραφία για την υπόθεση NOVARTIS διαβιβάστηκε το μεσημέρι στη Βουλή και αυτή την ώρα παραδίδεται στους εκπροσώπους των κομμάτων, που μετέχουν στην Επιτροπή Δεοντολογίας.
Η Εισαγγελία Εγκλημάτων Διαφθοράς, στο έγγραφό της προς την Εισαγγελέα του Αρείου Πάγου, Ξένη Δημητρίου, αναφέρει ότι, στο πλαίσιο της προκαταρκτικής εξέτασης σχετικά με την υπόθεση NOVARTIS, διερευνάται, μεταξύ άλλων, και ενδεχόμενη τέλεση αξιόποινων πράξεων από τον πρώην υπουργό Υγείας, Ανδρέα Λοβέρδο, την περίοδο Απρίλιος 2011-Μάιος 2012.
Η έρευνα αφορά τη διαδικασία έγκρισης και τιμολόγησης τεσσάρων φαρμακευτικών σκευασμάτων που τέθηκαν στην ελληνική αγορά από την NOVARTIS.
Οι εισαγγελείς διαφθοράς στηρίζονται σε καταθέσεις μαρτύρων, σε έγγραφα και σε εικονικά τιμολόγια προς τρεις ραδιοφωνικούς σταθμούς για τη διαφήμιση της NOVARTIS. Επίσης, περιλαμβάνονται σημειώσεις αρχείου που κατασχέθηκε από την εταιρεία NOVARTIS για το πώς επιτεύχθηκαν, μεταξύ άλλων, αυξήσεις τιμών στα φάρμακα της εταιρείας. Περιλαμβάνονται ακόμη, αρχεία που περιέχουν την ένδειξη «Εμπιστευτικό» και φέρουν το όνομα «KOSTAS FROUZIS».
«Κατ’ ακολουθία των ανωτέρω αποδεικτικών στοιχείων, κρίνουμε αναγκαίο να κληθεί σε παροχή, χωρίς όρκο, εξηγήσεων, σύμφωνα με την διάταξη του άρθρου 31 ΚΠΔ, ο Ανδρέας Λοβέρδος», αναφέρει στο έγγραφό της η Εισαγγελία Εγκλημάτων Διαφθοράς.
Επίσης, ανακοινώθηκε πως αρχειοθετείται η υπόθεση για τους Παναγιώτη Πικραμμένο, Ευάγγελο Βενιζέλο, Ανδρέα Λυκουρέντζο και Γιώργο Κουτρουμάνη, ενώ ανοικτή ακόμα παραμένει καθώς ερευνώνται οι Αντώνης Σαμαράς, Γιάννης Στουρνάρας, Δημήτρης Αβραμόπουλος, ‘Αδωνις Γεωργιάδης και Μάριος Σαλμάς.
Το σκάνδαλο που μετατράπηκε σε φιάσκο
Η έρευνα του σκανδάλου, που έφερε ως όπλο στη φαρέτρα της η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ, απέδωσε για την ώρα ως φαίνεται… πενιχρά αποτελέσματα, καθώς τα όποια στοιχεία αφορούν μόλις ένα πολιτικό πρόσωπο, χωρίς να έχουν βρεθεί χρήματα συνδεδεμένα με τη Novartis.
Επιασε τόπο το... ψηστήρι Φάμελλου: Τη Λούκα Κατσέλη στηρίζει για Πρόεδρο της Δημοκρατίας η Νέα Αριστερά
Η Εισαγγελία του Αρείου Πάγου, μετά την ενημέρωση για την πορεία της έρευνας από την Εισαγγελία Διαφθοράς, ζητά την άδεια της Βουλής κατά τη διαδικασία του νόμου περί ευθύνης υπουργών, προκειμένου ο κ. Λοβέρδος να δώσει εξηγήσεις ως ύποπτος για το χρονικό διάστημα από τον Απρίλιο του 2011 έως τον Μάιο του 2012, για το αδίκημα της δωροδοκίας.
Οι ενδείξεις για τον κ. Λοβέρδο, κατά τις ίδιες πηγές, προκύπτουν από μαρτυρικές καταθέσεις, χειρόγραφες σημειώσεις, αλλά και βίντεο (για το λόγο αυτό στη Βουλή θα διαβιβαστεί, εκτός από τη χειρόγραφη δικογραφία και οπτικοακουστικό υλικό μέσω usb stick.)
Οι μαρτυρικές καταθέσεις φέρονται να αναφέρουν πως ο πρώην υπουργός και οι αρμόδιες επιτροπές, αν και όφειλαν να επανατιμολογούν τα φάρμακα λαμβάνοντας ως τιμή το μέσο όρο των τριών φθηνότερων χωρών στην Ευρώπη, επέλεγαν άλλες μεθόδους τιμολόγησης. Στα υπόλοιπα στοιχεία μεταξύ άλλων περιλαμβάνεται εσωτερική ενημέρωση της Novartis προς στελέχη της εταιρίας.
Στα στοιχεία που έχουν συγκεντρώσει οι εισαγγελικές αρχές περιλαμβάνονται και εικονικά τιμολόγια. Στελέχη από τρεις ραδιοφωνικούς σταθμούς, κατά πληροφορίες, έχουν καταθέσει πως δεν αναγνωρίζουν τα τιμολόγια που φαίνονται να έχουν εκδοθεί για λογαριασμό των σταθμών, ως παροχή διαφημιστικών υπηρεσιών.
Τα τιμολόγια αυτά «έκοβε» μία εταιρία που εμφανίζεται ως διαφημιστική, ενώ όμως κατέθετε τα χρήματα που φαινομενικά εισέπραττε, την επόμενη ημέρα γινόταν ανάληψη των χρημάτων, με τους εισαγγελείς να θεωρούν πως η εταιρία λειτουργούσε ως όχημα ξεπλύματος μαύρου χρήματος, για λογαριασμό στελεχών της Novartis.
Με την εταιρία αυτή δεν φαίνεται να προκύπτει ευθεία διασύνδεση με τον πρώην υπουργό, ωστόσο η λειτουργία της κατά τον τρόπο που ελέγχεται ως παράνομος φαίνεται πως σε ένα βαθμό συμπίπτει με το χρονικό διάστημα για το οποίο καλείται ως ύποπτος και ο κ. Λοβέρδος.
Κατά τις ίδιες πηγές, στα στοιχεία δεν περιλαμβάνονται χρήματα: τόσο για τον κ. Λοβέρδο όσο και για τα υπόλοιπα εμπλεκόμενα πολιτικά πρόσωπα δεν έχει βρεθεί κάποιο ποσό που να φαίνεται να προκύπτει από δωροδοκία, τουλάχιστον προς το παρόν.