«Στόχος μας είναι όχι μόνο να κερδίσουμε τις ευρωεκλογές, αλλά να κερδίσουμε με μία ευρεία νίκη και στις εθνικές εκλογές», τόνισε ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης, ο οποίος κατέστησε σαφές ότι βλέπει στην επαφή του με την ελληνική κοινωνία ότι υπάρχει πραγματική επιθυμία για αλλαγή και ολοένα και αυξανόμενη προσδοκία από τον ίδιο και από τη Ν.Δ.
«Ο ΣΥΡΙΖΑ είναι ένα κόμμα το οποίο δοκιμάστηκε 4 χρόνια στην εξουσία, ο κ. Τσίπρας είναι ο μνημονιακότερος των μνημονιακών πρωθυπουργών και εκτιμώ ότι στην κάλπη θα υποστεί μια σφοδρή αποδοκιμασία», πρόσθεσε, ενώ έστειλε μήνυμα ενότητας για την επόμενη ημέρα σε όλους τους πολίτες ανεξαρτήτως της κομματικής τους προτίμησης.
«Εγώ δεν θέλω να τελειώσω κανέναν και μακριά από εμένα αυτές οι διχαστικές λογικές που τροφοδότησαν με δηλητήριο την πολιτική ζωή. Ο ΣΥΡΙΖΑ υπηρέτησε αυτή τη λογική του διχασμού με πολύ μεγάλη συνέπεια. Εγώ δεν θέλω να τελειώσω κανέναν. Θα σεβαστώ την ετυμηγορία του ελληνικού λαού και την επόμενη μέρα, εφόσον οι πολίτες με εμπιστευθούν, θα είμαι πρωθυπουργός όλων των Ελλήνων. Και των συμπολιτών μας που εμπιστεύθηκαν τον ΣΥΡΙΖΑ», τόνισε χαρακτηριστικά.
Μεταφέροντας το κλίμα από τις περιοδείες του υπογράμμισε ότι αυτό που του λένε οι πολίτες δεν είναι τόσο «τιμωρήστε τον ΣΥΡΙΖΑ, κάντε πιο σκληρή αντιπολίτευση», αλλά δύο πράγματα. Πρώτον, «δεν αντέχουμε άλλο» διότι η κοινωνία είναι καταπιεσμένη και η μεσαία τάξη εξοντωμένη από τους φόρους. Και δεύτερον, «πες μας τι μπορείς να κάνεις εσύ, για να μας κάνεις τη ζωή μας καλύτερη».
«Οι ευρωεκλογές εφόσον δεν έχουμε ως τότε εθνικές εκλογές, θα είναι μία ευκαιρία, να μιλήσουμε και για το σχέδιό μας για την επόμενη μέρα, πρωτίστως για την οικονομία, αλλά και για όλα τα θέματα που τους αφορούν», συμπλήρωσε.
Αναφερόμενος στην πρόσφατη επίσκεψη του πρωθυπουργού στα Σκόπια, ο κ. Μητσοτάκης αποδόμησε την άποψη ότι η συμφωνία των Πρεσπών θα ενισχύσει τις ελληνικές επενδύσεις στα Βαλκάνια, υπενθυμίζοντας στον πρωθυπουργό ότι η δική του πολιτική τις υπονόμευσε.
«Με τα δικά του τερτίπια και του κ. Βαρουφάκη ανακεφαλαιοποιήθηκαν οι ελληνικές τράπεζες και η υποχρέωση στην τρίτη ανακεφαλαιοποίηση ήταν να πουλήσουν οι ελληνικές τράπεζες όλες τις βαλκανικές τους θυγατρικές. Σε ποιους τις πούλησαν; Στους Αυστριακούς και στους Γερμανούς, στους βασικούς μας ανταγωνιστές στα Βαλκάνια», τόνισε χαρακτηριστικά ο κ. Μητσοτάκης.
Ο πρόεδρος της Ν.Δ. επανέλαβε ότι αυτή η συμφωνία «προσέβαλε και περιφρόνησε τη μεγάλη πλειοψηφία των Ελλήνων», ενώ επέμεινε στην εκτίμηση ότι ο κ. Τσίπρας «αντάλλαξε το Μακεδονικό με τις συντάξεις». «Δεν έχω καμία αμφιβολία γι’ αυτό», σημείωσε, προσθέτοντας ότι «στην πολιτική υπάρχουν πράγματα που γίνονται και δεν λέγονται».
Παράλληλα διερωτήθηκε «γιατί άραγε ο κ. Τσίπρας δεν κάνει ανοιχτές συζητήσεις με τους συμπολίτες μας και να τους εξηγήσει την άποψή του, αντί να πηγαίνει περιτριγυρισμένος από ΜΑΤ, προστατευμένος σε κλειστά περιβάλλοντα;», ενώ παρότρυνε τον πρωθυπουργό «με την ίδια ένταση που διαφημίζει τη μεγάλη “επιτυχία” της συμφωνίας να προσκαλεί τους ξένους επισκέπτες στο Αρχαιολογικό Μουσείο της Βεργίνας και να τους πηγαίνει στην Πέλλα για να αντιληφθούν επιτέλους όλοι ότι εδώ υπάρχει μία ιστορική παρακαταθήκη η οποία είναι πολύ βαριά, ταυτισμένη με την Ιστορία αυτής της χώρας και δεν μπορεί να εκχωρηθεί με τόσο μεγάλη ευκολία».
Σύμφωνα με τον αρχηγό της αξιωματικής αντιπολίτευσης, αυτή η συμφωνία «μπορεί να βοηθάει τη γειτονική χώρα, να ενισχύει με κάποιο τρόπο το διεθνές προφίλ του κ. Τσίπρα, έχει όμως ουσιαστικά απόνερα εντός της χώρας μας» και αυτό -όπως είπε- «δεν μου επιτρέπεται να το παραγνωρίσω».
«Και αν αυτό σημαίνει ότι πρέπει να εξηγήσω με πειστικότητα στους Ευρωπαίους φίλους μας γιατί είμαι απέναντι σε αυτή τη συμφωνία, θα εξακολουθώ να το κάνω», πρόσθεσε, ενώ απαντώντας σε ερώτηση εάν δέχθηκε πιέσεις για να μην έχει σφοδρές αντιρρήσεις, ανέφερε ότι δέχθηκε «παροτρύνσεις». Σημείωσε ωστόσο πως όταν εξήγησε τη θέση της Ν.Δ. υπήρξε κατανόηση εντός του ΕΛΚ.
Ο κ. Μητσοτάκης έδωσε αυστηρή απάντηση και στην πρόεδρο του Κινήματος Αλλαγής Φώφη Γεννηματά για τη φράση περί του κινδύνου παλινόρθωσης της Δεξιάς. «Η παλινόρθωση της Δεξιάς, ειδικά όταν αναφέρεται σε ένα πρόσωπο σαν και εμένα, μου ακούγεται ένα σύνθημα ολίγον κούφιο, ολίγον παρωχημένο, ίσως βγαλμένο από μια ρετρό αντίληψη για την πολιτική», τόνισε.
Με αφορμή εξάλλου τη θέση του ΚΙΝΑΛ περί συγκυβέρνησης με τη Ν.Δ. μόνο αν συνέπραττε και ο ΣΥΡΙΖΑ, ο κ. Μητσοτάκης κατέστησε σαφές ότι η αντίληψη της Ν.Δ. «για το ήθος και το ύφος της εξουσίας είναι τόσο διαφορετική που δεν βλέπει κανένα περιθώριο συμπόρευσης, συνεργασίας σε κανένα απολύτως επίπεδο με τον σημερινό ΣΥΡΙΖΑ».
Υπογράμμισε πάντως ότι ακόμη και αυτοδύναμος, όπως εκτιμά ότι θα είναι, θα ήθελε να διαμορφώσει ευρύτερες πολιτικές συγκλίσεις στη Βουλή για σημαντικές πολιτικές παρεμβάσεις, φέρνοντας ως παράδειγμα τον νόμο Διαμαντοπούλου για την Παιδεία, το 2011. «Αντίστοιχες συγκλίσεις σε σημαντικές πρωτοβουλίες θα τις επιδιώξω την επόμενη μέρα», πρόσθεσε, ενώ ανέφερε ότι μετά τις εκλογές αυτό που πρέπει να αποφευχθεί πάση θυσία -«και νομίζω ότι εκεί όλοι θα αναλάβουν τις ιστορικές τους ευθύνες», σχολίασε- είναι να οδηγηθεί ο τόπος σε νέα εκλογική αναμέτρηση με απλή αναλογική.
Από την έντυπη έκδοση του Ελεύθερου Τύπου