Ελεύθερος Τύπος
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Αποπομπή Όρμπαν από το ΕΛΚ με συντριπτική πλειοψηφία

Politico: Το κόμμα του Όρμπαν ενισχύει τους δεσμούς του με την ιταλική ακροδεξιά

ΑΛΙΚΗ ΚΟΤΖΙΑ

Με τη συντριπτική πλειοψηφία των μελών του, το Ευρωπαϊκό Λαϊκό Κόμμα αποφάσισε την αναστολή της συμμετοχής του κόμματος του Βίκτορ Όρμπαν στην ομάδα του.

Μόνο τρία μέλη του ΕΛΚ ψήφισαν κατά της αναστολής του Fidesz, ενώ 190 μέλη ψήφισαν υπέρ. «Η απόφαση συνεπάγεται ότι το Fidesz δεν θα μετέχει στις συναντήσεις της ομάδας, δεν θα έχει δικαιώματα ψήφου ούτε θα προτείνει υποψήφιους για αξιώματα», δήλωσε ο πρόεδρος του ΕΛΚ, Μάνφρεντ Βέμπερ. Το ζήτημα της επαναφοράς του ουγγρικού δεξιού κόμματος στο ΕΛΚ θα επανεξεταστεί από επιτροπή.

Την αποπομπή του κόμματος Fidesz του Ούγγρου πρωθυπουργού Όρμπαν από το ΕΛΚ είχαν προσυπογράψει 13 από τα 48 κόμματα της Ευρωομάδας –ανάμεσα στα οποία και η Νέα Δημοκρατία. Ο πρόεδρος της Ν.Δ. Κυριάκος Μητσοτάκης είχε ζητήσει την αναστολή της συμμετοχής του Fidesz στο ΕΛΚ, τονίζοντας ότι ο Όρμπαν με τη στάση του στο μεταναστευτικό παραβιάζει την αρχή της ευρωπαϊκής αλληλεγγύης καθώς και τις θεμελιώδεις αρχές της Ε.Ε. με τις παρεμβάσεις του στη Δικαιοσύνη και στα ΜΜΕ. Αν και οι αντιπαραθέσεις ανάμεσα στον Όρμπαν και το ΕΛΚ χρονολογούνται τουλάχιστον από το 2103, τα μέλη της μεγαλύτερης ευρωομάδας στο Ευρωκοινοβούλιο στράφηκαν εναντίον του, μετά από την πρόσφατη προεκλογική εκστρατεία του Fidesz, που στρεφόταν ευθέως κατά του Ζαν Κλοντ Γιούνκερ.

Ο Όρμπαν γέμισε τη χώρα με αφίσες του Τζορτζ Σόρος και του Ζαν Κλοντ Γιούνκερ, με την κατηγορία πως προωθούν την παράνομη μετανάστευση στη χώρα του. Απαντώντας ο Γιούνκερ δήλωσε πως ο Όρμπαν πρέπει να φύγει από το ΕΛΚ ενώ η παράταξη ζήτησε από την ουγγρική κυβέρνηση να κατεβάσει τις αφίσες της καμπάνιας εναντίον του προέδρου της Κομισιόν.

Το Fidesz από την πλευρά του έχει προειδοποιήσει ότι θα αποχωρήσει από το ΕΛΚ σε περίπτωση που ανασταλεί η συμμετοχή του σε αυτό. Ορισμένοι επισημαίνουν πως είναι λάθος η αναστολή της συμμετοχής του Fidesz διότι αυτό θα οδηγήσει τον Ούγγρο πρωθυπουργό πιο κοντά σε άλλα εθνικιστικά κόμματα, ενισχύοντας τα ποσοστά τους στις ευρωεκλογές.

Από την έντυπη έκδοση του Ελεύθερου Τύπου

Προτεινόμενα για εσάς

Ώρα αντι-Ορμπαν στην Ουγγαρία

Ελεύθερος Τύπος Newsroom

23ο Φεστιβάλ Ντοκιμαντέρ Θεσσαλονίκης: «Οι μητέρες της»… δεν χωράνε στην Ουγγαρία του Όρμπαν

Δημήτρης Ντόγκας

Όρμπαν: Αποχώρησε από το ΕΛΚ… όταν κατάλαβε ότι τον διώχνουν – Ετοιμάζει συμμαχία με τους ακροδεξιούς «Αδελφούς της Ιταλίας»

Δημήτρης Ντόγκας

Μητσοτάκης σε εκδήλωση ΕΛΚ: Πρέπει να εγκριθούν άμεσα τα εθνικά σχέδια για το Ταμείο Ανάκαμψης

To αλαλούμ με τα εμβόλια στην Ουγγαρία

Kon

Μητσοτάκης στο ΕΛΚ: Η Τουρκία επέλεξε τον δρόμο μονομερών ενεργειών

Ελεύθερος Τύπος Newsroom

Όταν ο Μαδούρο συνάντησε τον Όρμπαν

Kon

Ο Ορμπάν απειλεί με βέτο το Ταμείο Ανάκαμψης, επειδή δεν τον αφήνουν να παραβιάζει το κράτους δικαίου

Δημήτρης Ντόγκας

ΕΛΚ: Εάν η Τουρκία συνεχίσει να παραβιάζει την ελληνική ΑΟΖ, δεν αποκλείονται κυρώσεις

Ελεύθερος Τύπος NewsRoom